Saturday, November 17, 2012

Cerita Tentang Nenek #1

Salam..

Episod 1..haha..siap ada episod2..yup..perlu ada..hidup kan penuh episod..=P

Nenek...bukan 70++..bukan 80++ tapi 90++..tapi masih tajam pendengaran..dan sihat mindanya..juga bole berjalan walaupun bongkok dan semakin hari semakin tidak berdaya..

Hubby masa zaman belajar time cuti sem mesti stay umah nenek..memang rapat dgn nenek dr kecik..
Time baru kenal hubby dulu, hubby ajak jumpa nenek..makan2 rumah nenek..tapi bukan aku sorg la..beramai2 dgn mbr2 lain..masa tu pun just kawan lagi dgn hubby..xd hubungan special pon..haha..bila da 'terspecial'..slalu gak aku dtg rumah nenek sorg2 -xmalu kan-..haha..sbb nenek slalu ajak aku makan situ..mintak tolong aku kemas itu ini lagi2 bila nak raya..he..masa tu serius mmg aku 'ngorat' nenek habis-habisan..ye la..slalu org ngorat bakal mak metua kan..tapi aku ngorat nenek mertua..hahahahaha..banyak citer2 family mmg nenek yg story..so,direct line la..hubby xpyh citer da kat aku aku da tau susur galur diorg..

Nenek kata time cuti sekolah kecik2 hubby mesti akan duduk rumah nenek..papa pun slalu kata hubby ni masa kecik sikit2 nenek..sikit2 nenek..sampaikan dilabelkan sedara mara cucu kesayangan nenek..Nenek pun sikit-sikit ujang..sikit2 ujang..ha..tu la nama manja hubby yg nenek bagi dr kecik..Ujang..siap ada lagi pihak2 yg pertikaikan nape nak panggil nama gitu..suka hati nenek la kan..cucu dia..haha

Masa hubby lahir dulu nenek kata hubby ni jenis kulit sensitif..merah2 kulit mcm terbakar..asik nangis..demam..sampaikan nenek lumur satu badan dengan telor mentah..mcm2..dan sampai da tadika pun slalu kena demam mcm tu..siap nenek citer hubby bising2 bila nenek sapu telor mentah kat badan..padahal
kita ni nak bagi dia baik -kata nenek-..sbb tu smpai skrg hubby xbole pakai sbrg jenis kain kat badan dia..awal2 kawin mmg aku ingat mengada..tp rupanya memang habis melepuh kulit hubby kl material kain xkena ngan badan..cian hubby..conclusionyer,bila time nak cari baju or seluar hubby,mmg sgt2la menguji kesabaran..lokasi paling hubby suka -bundle-..katanya baju tu da lembut sbb da penah org pakai..sabor je la..

Masa kecik2 dulu nenek slalu ajak hubby ke pasar malam kat engku mohsin..dr kampung melayu ke engku mohsin,kena lintas landasan keretapi..mmg dekat la hubby kata lalu jalan tu..tapi skrg,da xavailable lg dah jln tu sbb dikawal ketat..mmg bagus..kan ke bahaya lintas landasan??hihi - walaupun kdg2 aku teringin nak tgok jalan tu-..yup..rumah nenek sblah landasan ketapi..so,tiap2 pagi jam loceng kami adalah keretapi..poonnnnn...ponnnnn...mula2 kawin aku rasa menyampah giler bunyi tu..bising..tp lama2 aku sendiri xperasan bila keretapi lalu..haha

Sblum ni,nenek memang tinggal berdua dgn arwah atok sehinggalah selepas 2 bulan kami kawin, atok kembali ke rahmatullah..aku ingat lagi time tu aku preggy yg pertama 6 weeks..dan sebulan selepas itu aku pula keguguran..innalillah..semuanya adalah perancangan Allah..skrg aku tgh tgu hari utk lahirkan baby aku -kandungan ke-2-..semoga segalanya dipermudahkan..

Sblum aku kawin dulu, memang takde plan langsung utk tinggal bersama nenek..hubby mmg stay dgn nenek bila start keje..tapi kl bole lps kawin nak berdikari..nak hidup sendiri..kami mencari rumah sewa..yup..2 bulan sebelum kawin aku da stanby deal ngan mcm2 owner n dealer rumah..tp macam2 isu jadi..ada yg da bayar deposit tp last minute owner xjadi sewakan rumah..dan 2 kes paling aku ingat,dahla dealer tu xpulang balik duit deposit aku..sampai sekarang..yer..sampai skrg..-korg jgn cayer sorg dealer nama iskandar yg slalu jd agent sewa2 rumah kat jb ni,nama dia mmg ada je kat mudah.my-..nasib masa tu aku bagi 200 je utk book..sampai skrg dia xbagi lagi balance 150..bila kita marah ckp dia ada anak kecik la..susah la tu la ni la..da tau susah kenapa pakai duit org sesuka hati..aku bukanla kisah sgt pasal duit tp cara dia tu silap2 da kenakan ramai lagi kan..aku xnak org lain pun kena tipu mcm aku..grr..nak report polis aku pk kang kena gelak je ngan polis 150 punya pasal..haha..skrg aku tgok mamat tu da tukar no. phone..malas aku nak kejor2 da..settle kat akhirat je la..huhu..and ada satu lagi rumah,yg ni pun tragis..masa tu memang lagi 2 mgu nak kawin..aku kawin kan time lepas raya aidilfitri..aku plan nak angkat brg sblm cuti raya..deposit semua da settle,time nak angkat brg,rupanya penyewa tu xnak kuar lagi..makcik owner rumah plak xtegas..dia takut nak suh penyewa tu kuar..ingatkan lepas raya tu aku pegi da kuar da..ada lagi..siap xbalik raya lagi..sbb diorg ni org utara cuti raya lama..tapi aku ni da nak majlis..da kuar dr umah sewa aku..aku nak stay mana??nasib baik aku ada sorg mbr anak dara yg mmg ada rumah sendiri.dia stay sorg.so,tumpang rumah dia..mmg hampeh n sgt serabut masa tu kepala aku ni..the end makcik tu minta maaf n pulangkan deposit kat aku..abis mana kami nak stay lepas kawin??lagi seminggu majlis masa tu..masa tu usaha lagi cari rumah mmg penat giler.so,masa tu mmg hubby kata,rasanya kita ni mmg ditakdirkan duduk dgn nenek..aku redha je la..mulalah angkat brg semua ke rumah nenek..nenek ape lagi..puas hati tersenyum girang..barulah aku tau dia sbnarnya xbagi hubby pindah kl bole nak kami stay situ...so,bermulalah episod hidup berkeluarga aku bersama nenek n atok..

bersambung~



Friday, November 16, 2012

39 weeks ~

Salam..

1 week to go..
hari2 pujuk baby kuarla cepat..xsabar nak jumpa baby n gomol2 dia..haha
hubby pun asik tanya baby ' iler nak uwor2 ni baby'..hahah
sepanjang mlm mmg dok usap baby pujuk suh kuar...tapi baby masih aktif dan aktif berenang di dalam..
start mlm td dah mula rasa makin sakit kat ms v..
ingatkan baby nak kuar hr jumaat yg mulia ni..
tp aku masih kat opis lagi ni menunggu rasa itu..haha..
Serius xsabar nak rasa sakit tu..bole gitu?
kat opis duduk pun serba xkena da..
xley nak rapat perut kat meja ..adehh..
nasib cubicle aku ni tersorok skit bole la aku menyandorrr..
sekarang slalu kol 2 3 bangun n susah nak tido balik..seksa!
kebas kat tgn kiri makin kritikal..da xd deria rasa da jari2 kt tgn kiri.
HR kat opis asik tanya xnak cuti awal ke -- xnak nt kena naik awal xpuas gomol baby --
kl keje gomen lainla..ni keje swasta cuti 2 bulan je..grr
xbole pending mkn mula la si dia yg comel ni menendang2 ngamuk..
bayangkan da ketat2 perut ni kena kick..peh..senak sehh..hehe..
tapi i loike!

baby baby...cepatla kuar ye syg..
xsabar nak tgok baby..cium2 dia..gomol2 dia..indahnyer perasaan tu kan =)

Doakan segalanya dipermudahkan..

*agaknya mmg baby nak kuar 22hb sama ngan bday sultan johor negeri tercinta ni sbb awal2 preggy hrtu ada mimpi sultan ibrahim tu..ehehehe..

Friday, November 9, 2012

Better Offer..

Salam..

Nak merungkai kerunsingan jiwa dan otak..pepagi da serabut ea..haha

Ni cerita pasal ekonomi keluarga. Bagi aku isu ni mmg sensitif.Yela..bab duit..sensitip tau..

Sekarang alhamdulillah aku ngan hubby bahagia ngan hasil titik peluh kami.Walau takla mewah mana tp mampu mengenyangkan perut aku yg memang selera diva ni..hahaha..cuma saving xla byk,expenses benda ngarut handbag,kasut,baju semua tu mmg control..xley nak bagi byk kat parents..xley nak suka2 bervacation sana sini..xle nak berdeco2 ala2 eric leong..semua simple la..lgpun kami mmg simple..so,xd problem..aku ok jer..-walaupun napsu pompuan aku ni kdg2 tak terbendung-

Kerjaya we all mmgla heaven..xla tensen mana..hr2 balik on time..masa bersama tu cukupla..keje swasta tp da ala2 goment..kalah kot org gomen..ehehehe..g keje hubby hantar,balik hubby jemput,mlm sepenuhnya buat aktiviti sama2..masak..tgok tv..even kl masing2 buat hal sendiri pun,sorg baca buku..sorg men fb..sorg layan anime..sorg masak,sorg tebas bunga kat luar..kesimpulannya..semua depan mata..(kl nebas tu xla,kena la jenguk kat tingkap kl nak gak depan mata..)..walaupun kdg2 hubby ade keje kena siapkan,dia bawa balik umah,tp still depan mata..kdg2 siap aku g teman dia kat opis dia wat keje (tapi aku tido la kat bilik solat opis dia sbb ada katil..ahahahaha)..selain tu,company hubby pun xstrict..kl ada emergency bila2 bole cuti..tanpa tolak gaji..diulangi..tanpa tolak gaji..xd scan in out..asal keje..pepandai nak buat keje..senang ckp,semua suka hati la..yg penting 'sendiri mau ingatla'..haha..jgn la melampau sgt kan..

Keje aku..pun heaven..cuma buat documentation and maintain data..xd rushing2..duduk je kat cubicle..paling2 pun telefon org sana sini gaduh mintak data dan hangkut file sana sini nak insert procedure baru..tu je la..tp nak compare company hubby,company aku strict skitla..scan in out tu mmg ada rekod..xle suka2 keluar masuk cuti ke ape..semua kire..tapi tu xd masalah setakat ni..ok je masuk 9 pagi balik 530..hubby balik kul 5 kl xd meeting ape,so mmg ngam la,hubby kuar opis terus fetch aku ngam2 sampai opis aku 530.

so,lebih kurg gitula career life kami..sgt heaven la bagi aku..-sbb dulu aku penah keje engineer cabuk..peh..xtahan aku life engineer ni..tobat xnak keje engineer..-

Actually kl ikut market,hubby bole dapat income lagi besar kl dia cari keje baru..so,aku pun support hubby xkisahla kl dia betul2 nak cari keje baru.Sbb rate company dia bagi agak kecik la walhal dia bole up skit kl dia g company lain..lgpun da 3 tahun keje situ..ok la kan kl nak berhijrah..time tgh muda..

So,sepanjang aku preggy,kan byk bersoping..byk beli itu ini..maybe hubby tetibe terdetik pasal ekonomi kuarga -aku mmg xnak paksa kang xpasal2 aku yg kena kl dia tensen..ahaha-lagi2 bila dok citer pasal blogger tu laki dia dpt bonus..blogger ni laki dia g outstation obersi2..blogger tu beli stroller mahal..blogger ni beli brestpump medela dekat 2k..hahahaha..mana tak kecamuk kepala hubby aku tu..kihkih..lagi2 bff aku rata2 keje public listed company yg bonus ntah berapa ribu kali setahun..hahahaha..tak ke panas hubby aku..bukan sengaja tau buat2 dia panas..tp..mmg da kawan2 aku rezeki diorg dpt  keje company best2..xkan aku nak citer pasal kwn2 yg xberapa bff plakkan..mestila citer pasal yg mmg da tahap adik beradik..-i syg bff i sbb walaupun keje company besau2 tp semua humble walaupun mmg selera diva masing2..hahaha-so,hubby mula kepanasan dr dlam badan dia sendiri utk cuba mencari mata pencarian baru tanpa aku sangka dan duga..

Aku slalu pesan,kl nak cari keje alang2 tgh preggy ni cari..sbb mana tau rezeki anak..senang kata tarikan graviti nak dpt keje tu lagi tgi kan ..hihihh =)..

Alhamdulillah setelah pergi interview ke-2,hubby berjaya dpt keje baru..dengan gaji yg membolehkan aku mendivakan diri dr segala aspek..kehkeh..mata duitan..bukan takat tu..saving up..bole la bagi lebih kat parents..bole la nak soping diva2 skit..bole la nak balik pahang selalu..bole la aku deco2 rumah merepek skit..ehe..napsu ke keperluan???

Tapi..company baru strict..xley balik ontime..aku kena independent..xle nak semua depan mata..aku maybe kena handle baby semua sendiri..walaupun xjadi masalah bagi aku,tapi hubby aku plak yg risau..takut aku tensen xley survive -padahal time anak dara aku ni wonderwoman kot,silap hubby memanjakan aku terlebih sudah..- Tp hubby plak risau xdpt gomol baby semaksimum mungkin..ehehhee..g keje pun kena asing lepas ni..xle nak bermanja2 dlm keter pegi balik keje......sangupkah aku meninggalkan keheavenann tu..owwhhh

Bos hubby plak xbagi keluar..tapi xnak naikkan gaji..adehhh...tapi menjanjikan triple bonus yearly sbb br dpt projek baru..aduhh..opis diorg ni da kire cam family2 gitu..tp family2 pun gaji ikut gaji ko sebagai pekerja la..bukan suka2..haha

beza kl takat 5 6 hatus aku bole la pejam mata wehh..ni 1k+++ maunyer aku bole duduk diam..bole beli umah sebijik..installment la..haha

Kenangkan nenek lagi yg xberapa sihat..kdg2 hubby terpaksa keluar awal kl nenek xsihat..adehhh..

Kebetulan mil baru pencen..nak ajak we all g umrah bulan 2..da booking plak..pasti kena cuti lama kan?bole ke under probation nak amik cuti plak..adehhh...tolak kang majuk plak mil..

So,we all decide kemarin,tolak je better offer..aku bgtau hubby,xpela..maybe ada rezeki dr sumber lain nt yg masuk kl niat ikhlas..walaupun aku mmg sentap..aku redha..redha ..redha...

Jadi,isnin lepas,hubby pun reply offer letter tu..cakap xley keje situ..dgn alasan2 yg munasabah dan logic..

Ape jadi, diorg reply,sanggup naikkan lagi offer sbb mmg nak guna org..mintak hubby pertimbangkan..

Masa ni aku da mula serabut..aku dahla sentap mengaburkan biji mata aku dgn $$$$$ tu..tetibe diorg offer lagi tinggi..mula la aku berfikir berfikir dan berfkir..

Ntah nape,aku percaya sgt2 tu rezeki baby..sbb da reject tapi mantul kan..ehe..so,ape lagi yg patut aku fikir..aku sgt2 yakin tu rezeki baby..

Skrg we all dlm dilema sgt2..company tu bagi masa sampai isnin ni..bos hubby plak desak xbagi pegi..siap bgtau if xok keje sana bole balik semula kesitu..mil plak risau xd org teman g umrah..dgn keadaan nenek plak lagi..tp aku??aku nak baby dpt secukupnya keperluan..hubby aku serius pening pasal ni...tapi mata aku mmg $$$$$$ la..

Ape ek nak buat...buntu..solat istikharah...hajat..semua da buat..lepas buat tu la mantul makin tgi offer..huhu..

bantulah saya..-da mcm segmen kat majalah wanita tu..haha-





Thursday, November 8, 2012

Iron Tablet vs Biskut Tiger ~

Salam..

Saje nak share..

citer pasal biskut..hahaha

Skrg aku addict ngan biskut tiger..kat opis dok mengunyap biskut tiger jer..

aku suka cecah ngan air masak..

syok kan kat meja opis aku dok mencecah2 biskot ni..peh..heaven..

dari satu keping ke satu keping..

peh..bape keping ntah aku makan..

Last cek-up kan aku bgtau HB aku 12.6..

Padahal ak xmakan obimin pun masa tu da bape hari..hihi..

Pastu td aku saje la baca kat label biskot tu..

Biskut mengandungi Enermaxx (Vitamin B1 & B2) utk bebaskan tenaga..

Pastu tinggi ngan iron..hoho..patutla HB aku tgi time tu..mmg aku bantai sebungkus besar sehari sblm g cek-up tu..ehehehe..

So,aku rasa bagi ibu2 mengandung yg xsuka iron tablet tu bole kot jadikan biskut tiger ni makanan tambahan..ehe..tapi hati2 la sbb memang manis kan..so,buat mcm aku,cecah ngan air masak kosong..ihihihi..

*bgantung pada individu tau..kang xpasal2 aku plak dipersalahkan sbb HB rendah sbb xmakan iron tablet..ahaha

Wednesday, November 7, 2012

Dah 37 weeks 6 days..bila baby nak kuar ni??

Salam..

Smlm checkup..rutin yg mcm biasa..bla bla bla bla...
Berat 74.5kg..so,target berat maksimum 75..
Berat asal sblm ngandung 59~60..so lebih kurang dlm 15 kg naik..
tolak baby,air mcm2 semua tu,10kg la aku nak kena turunkan nt..pffftttt..mampu ker??haha
Tgu je dan lihat..siapa yg berusaha dia yg berjaya..hahahaa..

Urine bersih.

HB aku 12.6..ntah ape aku makan..mmg skrg xjaga makan sgt..asal kyg dah.
pastu mengunyap xhenti2 kat opis..
ke sbb smlm aku bantai biskut tiger sebungkus besar tu yg HB tinggi..ade kene mengena ke harimau ngan zat besi??haha

Masuk bilik jumpa nurse,nurse tanya,xd sakit2 lagi ker?
aku pun jawab ngan selamber, baby belum nak kuar tp maknyer ni da xsabar..
gelak nurse..
tetibe nurse tu bukan main mesra plak ngan aku..padahal sblm ni aku paling xsuke nurse tu sbb dia penah marah aku letak urine atas meja..sentap weh..tp ade aku kisah..haha
so,tetibe la baik bergelak ketawa lagi ngan aku..hew hew..ok la..
mcm biasa remind aku tanda2 bersalin,tanya pantang kat mana..pung pang pung pang..
n aku betul2 tanya dia procedure lps bersalin pasal report book semua bagai..setle..amik time utk next appntmnt..mmg aku doa aku takkan ada cekup lagi pasni..hahaa..bole gitu?

peh..sejam sengah baru setle semua..ramai giler org..tp aku mmg malas la nak tensen2..
gomen biasala..mmg da sedia da menunggu lama.untung sejam sengah..kl 4 jam??haa..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pesediaan fizikal..

skrg..
tido mmg da mcm org tak tido..nak terlelap bukan main susah..ngiring kiri salah ngiring kanan salah..baby dok tendang cam protes kena tindih..ke nak ajak main kejor2 malam2...telentang lagi la xbole..last2 baring ngiring pukul 2..faham??ha..ala2 ngring xjadi la..pastu sedor2 mmg sakit giler la blakang..sabor sabor..

makan..semakin byk dan selera semakin menjadi2 nak makan sedap2 jer..haha..

Tapak tangan kiri skrg ni kebas2..xpenah plak sblm ni kebas2..sebelum ni ingatkan aku tertindih time tido,tp bila da 3 4 hr mcm tu,aku xrsa sbb tertindih..mmg kebas..mintak hubby urutkan tiap2 hr..tp xd effect ape..efect mengader adela..haha..ni tapak tgn kanan mcm nak menjangkit..sengal gak la tahan..tp masih bole control..

Skrg ni asik kena simpul biawak plak..da lama xkena tetibe da nak bersalin asik kena plak..meraung weh mlm td dok terjerit2 suh hubby tarik ibu jari..adehaiiii...da mcm pergaduhan suami isteri ditgh mlm..(-.-')

Gatal2 PUPPP tu mmg da xd..alhamdulillah..tp aku still tergaru2 manja sbb name pun hobi kan menggaru..haha..xley da nak elak lagi2 time tido..kuasa minda separa sedar aku pun suka menggaru..xdapat la nak tolong..sabau je la..da mcm berkungfu pun ada bila hubby dok tahan tgn dr garu..kahkah

Brg sambt baby rasanya da 98% utk semua yg basic..baru smlm dpt autumz plastic storage milk tu dr onebabyworld.aku beli 50 bungkus dulu yg 7oz..tgok mcm mana nt tambah beli lagi..walaupun aku tau tahap kemalasan aku nak transfer2,tapi aku nak menyahut cabaran.yeahhh..botol byk2 tu mcm semak je rasa...set utk pump naik keje next month baru beli..xsabar nak bergaya bawak cooler bag cun2 tu g keje..hahaha..belom2 da berangan..moga Allah perkenankan doaku dilimpahi ngan susu cukup utk baby aku nt =)

Bedding set da amik..beli murah2 je..tapi aku puas hati sbb besor n tebal nak compare yg jual2 siap kat kedai harga dekat 100 tu..warne ijau pucuk pisang memandangkan status baby aku ni xdpt lagi dikenalpasti..gambor angrybird (padahal aku xminat lgsung sbb angrybird tu muke xmesra alam rasa nak lempang jer)..tapi sbb yg lain kaler kusam,aku amik je yg ijau ni..abaikan angrybird tu..plan nt nak beli kain cotton yg comel2 tambah2 set sarung..kan nt nak pakai tukar2..hiiii..
*cerita pasal bedding set ni mmg buat aku sentap ngan hubby..bole dia biar aku sorg2 amik kat kota drive jauh2..nasib aku tak terberanak..hish..-tapi ramai je kan ibu2 ngandung lain yg independent kan duk jauh2 ngan hubby..aku ke yg mengada terlebih..haishh-cian hubby kena jaga nenek..xpela..i redha..

air selusuh xmasuk lagi dlm keter..buat sendiri je suh hubby bacakan yasin ulang2 doa aku dimudahkan bersalin =)..kurma pun xmasuk lagi siap2 takut mahluk2 dlm keter yg rasmikan..tp rasanya letak dlm tupperware selamat kot ketat..nak prepare balik ni.hubby tu kang nt lupa..gelabah nak jadi papa..haha

skrg hr2 minom vco 1 sudu..air kurma 1 cawan..tupun kdg skip..lupa je memanjang..pireneal massage ngan vco tu rasanya da bole buat..alahai ngerinyer nak buat..gulpp...tryla mlm ni...

minum air rambut pun asik lupa..tp cube ingatkan diri sendiri!!akak aku xabis2 ingatkan pasal ni.

yg lain rasa2nya da complete brg2 semua tu..

*brg2 tu tunggu yg empunya badan da guna baru bole masuk dlm n3 bergambar..kl rajinla nt..eehehehe

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Persediaan mental..

lagi 7 juz aku xbis baca lagi..sempat ker ek..surah blakang2 nasib pendek2..sikit2 mana yg sempat..tu pun ngelat2 tak baca tafsirnya,,hehehehe...insyaAllah sempat kan..harap dipermudahkan..nak kena sebat diri sendiri ni skrg sbb makin malas ngaji..haipppp..balik keje lepas mgrib nak berguling atas katil jer..alahaiiii...

Tiap2 hr mintak maaf kat hubby..tp asik melawan je kl hubby ckp..tapi cepat2 mintak maaf balik..ehhee..itu jela..minta maaf..buat dosa..minta maaf lagi..ehehhee..aritu ada baca kat blog nurul ain abd salam pasal dia slalu cakap kat hubby dia sblm tido -xsabar nak esok..nak tgok wajah abg-..peh...mlm td sje la try buat..-xsabar nak esok-..hubby tanya nape?? -nak jumpa abg esok..xsabar2 nak esok..-meleret senyum hubby i tau sampai tertido..yes yes..berjaya gak wat ayat power ..ahahahaa..=)))))

Pastu mlm td pon call mak..minta maaf semua..mak ckp,insyaAllah mak doakan semuanya..slalu2 zikir..mintak maaf kat suami..jgn asik melawan -well,mak taula perngai aku yg kl ckp suara memetor jer ngan laki-.hahaha..padahal mmg da jenis suara high tone..ngehh..-pastu hubby dok gelak2 siap tgok mata aku kuar air tak..ape ingat mintak maaf pagi raya ke..aku bole tahan ok air mata..haha..mak pesan time sakit jgn dok terjerit2..zikir byk2..kang kena gelak ngan dr n nurse..ok mak.arahan diterima.insyaAllah..heeee..

Diri aku..sedia tak..maunyer tak..aku da sedia ni..cepatla baby..xsabar da ni tau..rela..rela..relakan utk sakit..tiap2 mlm berharap bagun pagi ada blood spot xpun kuar air....g spital..contraction..tapi da seminggu da aku dok berharap jer ni..hahaha..mbr satu opis yg sama due date pun da bersalin ahad lepas..lagi la buat aku xd mood da nak keje..baby mama nak tgu cuti sekolah la ni ea...
*serius best giler cuti sekolah..aku berpantang ngan anak2 buah aku..mesti dok komon baby aku jer nt..kurgla sakit aku ni kan layan karenah diorg dpt sepupu baru..ehehehe..

Latihan pernafasan..peneranan..haha..aku akan cuba ingat semua tu..try the best la..bila da sakit nt kita pun xtau tahap capaian akal fikiran kita mcm mana..hehe..yg penting ada ilmu..da menimba ilmu..praktik tak praktik semua xdptla nak jangka kan..harap2 semuanya berjalan dengan baik..mcm nak g pekse plak..haha..adik2 sekolah yg lain tu sibuk nak SPM..aku plak sibuk nak pekse bukaan nt..kahkah..

InsyaAllah segalanya akan berakhir dgn baik =)













Saturday, November 3, 2012

Kain Batik

Sy : Hello,mak buat ape tu..

Mak : Tgh bersiap2 ni nak pegi rewang...

Sy: Rumah sape kenduri?

Mak: 3 hr lepas abg ayer meninggal..

------------innalillah & al-fatihah..jiran aku meninggal sbb accident..ceritanya accident dgn kawan sendiri berhentam motor..kwn abg tu koma 20 hr..abg tu balik rumah mcm biasa lepas accident..mcm org sihat..xluka xape..lepas 20hr kwn dia sedar,kwn dia terkejut dpt tau dia kat rumah xd ape2..tak lama lepas tu abg ayer sakit2 dan tak bole urus diri sendiri pakai pampers muntah2 dlm 3 4 hr..seterusnya meninggal---

Yana: Kirim salam yer mak kat cik timah nt..

Mak : Yer..insyaAllah..sihat tak ni..

Sy: Sihat...mak sarapan ape td?

Mak : Mlm td kenduri umah cik timah makan roti jala..mak panaskan kuah jer..

Sy: Ooo..dap dap..abah g kebun ke??

Mak: A'ah..melodes (angkat kelapa sawit)..br potong buah semalam..

Sy: OOooo..tak balik tau mak mgu ni..keje ni..kat opis..lagipun nenek kat rumah..

Mak: Yer..xpe..jaga diri..pape telefon mak..eh..kain batik ada bape kat sana?

Sy: 3..cukupkan??

Mak: Ha..banyakler cukup (sambil mak gelak2kan aku...cis!)...mak dah belikan 4 dah..siap dah semua..

Sy: Ooo..sikit ea 3??hahahahahaha....mekasih byk2 mak..(dlm hati aku ckp syggg mak-i ni malu sikit)...kak yana ingat dah byk no 3 tu...kihkih..

Mak: Yela banyak..memang nak pakai byk..senang ada lebih....



*hihihihii..da nak bersalin pun nak kena ingatkan..hihihihi..malu i ngan mak i u..=P

Friday, November 2, 2012

Cerita Tentang Nenek

Salam..

Tibe masanya aku rasa nak share pasal kehidupan aku yg sebenar..eceh..bajet org nak tau sgt..

Sblm ni mcm nyorok2 rasa bila tak cerita pasal ni..
bukan nyorok dr korang,tp nyorok dr diri sendiri..

Rasanya salah satu cara utk aku ni still menteenn bahagia ialah dgn bercerita pasal nenek..

yer..antara aku dan husband..ada org ke3..iaitu nenek..

ehehehehe...org ke3 la sgt..

rasanya mcm menyesal kl takde langsung n3 pasal nenek sepanjang aku merepek kat blog ni..
sblm ni mmg ada..tp tu pun cam segan2 kan nak tulis..
takut satu hr aku nyesal plak kl aku tetibe rindu kat nenek tp xd langsung n3 pasal nenek..
kl ada bole la aku jengah2 kan di masa depan..

nenek pon da 90++..bila bila dia akn pergi..

walau selalu sentap ngan nenek..aku tetap syg nenek..kerana nenek cinta aku kat hubby makin tebal..peh..cam nak meleleh plak air mata aku ni...sob sob..

tapi kan..di saat aku br terpk pasal ni..di saat ni la aku rasa aku da nak bersalin..
so,ntah sempat tak nak aku nak membebel pasal nenek kat sini..

Moga nenek dipanjangkan usia sempat tgok baby aku n UJANG cucu kesayangan nenek..

*nenek kandung aku dua2 da xder..=(..nasib ada nenek..

Wednesday, October 31, 2012

World Day of Architecture Dinner - Southern Chapter

Salam..

24 oct 2012 punyer citer..

Ni satu2nya dinner yg aku pegi xprepare benda..last minit..main sarung jer baju..serabai giler..haha

Actually tau dah hubby ada dinner malam tu..cuma memang aku xplan nak ikut sbb memang xterlarat da nak membawak perut memalam buta yg aku tau mesti balik lambat punyela..so,mmg xprepare pape.

Ptg tu dlm pukul6 bos hubby call kata ada extra seat suh ajak aku..adehhhhhaaii..aku pun ok jela..
sekali hubby kata kena pakai baju putih..peh..kol 630 sempat g plaza larkin carik baju..pastu ckp la kat hubby pakai baju putih tudung hitam kan..dia kata semua putih..seboleh2..hangin tol aku..da rasa cam aper je semua putih..seram plak aku..dah la dinner kat Glulam tu..seram..kayu je semua..hahahaha




Hubbyku yg gemokkss..aku normal la kan gemok =P


36 weeks pregnant..besor tak aku??hahaha..

Makan kire sedapla..LC catering..makan nasi beriyani ada kambing ada ayam ada telor kurma..aku paling suka telor kurma tu..xsempat plak nak amik gambar makanan..da kebuloh ape sempat pk nak amik gambor..haha

Lucky Draw??aku ngan hubby mmg susah betol nak dapat lucky draw..hampess!!sorg mbr aku dapat LCD TV 32"..tak ke angin??hahaha..hubby dapat sebatang pen je tu pun bukan lucky draw,tu supplier kaki bodek yg bagi..nak bodek bagila ipad ke..galaxy note ker kan kan kan..hahaha

Lain2..persembahan mcm2 budak UTM la yg buat..ok la..ada la nyanyi2 ala2 ana raffali tu..yg lain2 ucapan la dr segenap org2 penting PAM..(persatuan akitek malaysia)..

okla..xnyesal aku teman hubby..xdela aku boringkan dok rumah sorg2..tp serius nak tgu habis tu seksa aku duduk semua serba xkena dah..takkan nak menyandor kan duduk,maunyer duduk sopan2..hahaha..

Alhamdulillah opismate hubby semua doakan aku dimudahkan bersalin..aminnn

Tuesday, October 30, 2012

today : 36 weeks 5 days..

Salam..

mood ke laut nak wat n3..kelaut kelaut kelaut..hhee

Byk angan2 nak wat n3 pasal antenatal class..pasal architecture world day ad-hock dinner..ahhh..semua ke laut..
Yg tak ke laut,tgu baby meronta2 nak kuar..aku sedang sedia menungguuuuuu...penuh excited..

So,pagi td g checkup..dah 36 weeks 5 days..yeah..setiap hr berangan kengkonon mlm air keluar byk..-konon air ketuban la kan-.hahahah..pantang ada benda kuar aku g toilet tgok ada darah tak..ahhahahaa..punyela tak menyabo..bila nak bangun perut ngilu sakit segala tulang temulang rasa nak gugur,dok terjerit adeh aduh adehaiiinyeponnn ponnn da buat hubby aku gelabah..-da nak beranak ke sayang..jom g spital-hak hak..sabor jer..

Hari ni cek-up sendirian..rasanya ni 2nd time selama 9 bulan aku dok cekup ni aku g sorang..selalu hubby mmg nak ikut tp hr ni xdpt elak hubby ada meeting..so,aku jadi wonder woman la jap - setelah berbulan2 tak drive sendri,mengada betul..hehehehehe..pepagi hantar hubby dulu g opis,da mcm org test ngan JPJ..hubby tgok aku drive camne sbb risau katanya dh lama xdrive,nasib xkena komen..ihihihi..

Hasil cek-up,

Berat aku naik 2.1 kg..yg lain xd problem..aku xfaham..last week cek 100 gm je naik..takkan sbb aku dok bantai daging korban..segala mcm kuih muih manis masa raya tu menyebabkan aku naik 2 kg?????aku sgt xcayer ngan penimbang kati tu..kan senang kl guna digital nyer kan kan kan..ke ada sebab nape guna penimbang kati tu..(aku panggil penimbang yg kt KK tu timbang kati..xtau nak panggil ape)..hahahha..

Pastu xpasal2 aku kena pantau selang 2 hr sampai 5 hb ni sbb tu antara simptom2 utk dpt eclampsia (sawan) ibu mngnadung tu..aduhai..nasib masa bole pilih masa sendiri..so,aku kena bergegas kol8 pagi utk cek BP+urine tu..insyaAllah sempatla aku berkejar2 masuk opis..xpayahla amik leave..lambat skit pun paling2 dpt surat saman dr HR yg aku rasa diorg da muak bila aku hanya akan tulis Reason for late: Personal..hahahaha
Takkan da kuar pintu umah tetibe rasa nak membuang pun nak citer kan dlm late form tu..kahkah..
atau nak aku tulis, my husband suddenly want to poo poo after start car engine..hahahahaha..merepek plak aku ni.

So,1 3 5 nov kena g cek BP+Urine..ingat..jgn buat2 lupa..

Selain tu ape yg menarik,masa cekup tu nurse ada tanya, susu ada kuar tak?aku ckp la takde..tapi dia bole buat muka pelik..eh..mesti ke susu keluar da dekat2 ni..bukan tu bergantung pada org ker??muka dia tu buat aku cuak wehhhh..serius..so,sbb cuak tu terus je aku tuam jap td..siap praktik marmet lagi..haha..aku berdoa susu aku mudah la keluar nt bila my baby dah kuar..semoga segalanya dipermudahkan..Amin..

Alhamdulillah kaki aku takde bengkak2..amin..tu je la kot update cekup aku..alhamdulillah baby gerak ok,jantung ok..ntah nape hr ni baby sgt aktif..ni time aku menaip ni pun sibuk gak dia nak menaip ni..aloloo..comel baby mama - belom2 da perasan anak sendiri comel..siapa lagi nak puji melambong kan,,ihihhi

Selain tu,

Sakit tulang kelengkang sesak napas ngilu2 tu tak payah cakapla memang da terang lg bersuluh xlogik la kan da 9 bulan xd..ehehehee..mesti ada semua tu kan..pakej istimewa wanita mengandung..satu2nya sakit yg buat kita happy..pelik kan..ihihi..ajaibnya kasih sayang =)

Hubby plak makin da dekat2 ni makin galak plak dia layan mata belalang tu..geram je aku..mcm kena sampuk..kamen laido kamen laido pagi petang siang mlm..nasib siang kat opis tp aku tau kat opis pon dia tgok..sob sob...hahahah..xpela..yg penting kelengkapan..persediaan semua dia da settlekan..air yasin dr hubby sendiri pon da tersedia 1 botol besau..

PUPPP dah kurg..hampir takde..ntah tak tau tetibe hilang sendiri..cuma habit menggaru aku walaupun xgatal tu tetap ada..haha

Hari2 pujuk baby nak kuar tgu aku siapkan keje kat opis..tapi bila sampai opis aku mmg mood kelaut nak buat settlekan semua..camne tu??haha..buatla sikit2 sekadar yg termampu..yg penting data2 utk audit dec ni aku da siapkan 80%..20% yg degil2 xsubmit data tu aku da malas da nak melazer..dah nak dekat hr ni malas la buat dosa melaser org..aku nak tenang jer waktu2 skrg ni..so,tinggalkan je ape2 yg xsettle..bos aku kata nt dia setle..yeahhhh..

So..akhir kata..skrg mood mmg mood tgu baby jer..xpk benda lain da..haha..hari2 dok pk camne nak reverse physicology masa sakit contraction tu..berdebar debar sehhhh...









Tuesday, October 23, 2012

Malbatt 5 ~ Selamat Berjuang Abang!

Salam..

Sedih giler tak dapat mengiringi abg tersayang ke misi malbalt5..

Aku sentiasa doakan abg kamal sentiasa selamat dan dipermudahkan urusan di sana..

Semoga bumi Lubnan sentiasa selamat & terkawal..



Tak dapat bayangkan kl aku pada tempat Kak Ita..mesti banjir dah ni..haha..


Tgokla Mak aku..dah merah2 bengkak2 mata..ibu mana xsayang anak oii..insyaAllah semuanya selamat =)


Abg Kamal ku sayang






Baby jumpa pakngah lagi 6 bulan yer..insyaAllah =)

~ Siap kirim jam Titus katanya jam murah2 kat sana..ahhaaha

Wednesday, October 17, 2012

PUPPP - Idea & Solution

Salam

ok..ni kire sambungan n3 ni..pasal PUPPP ni..

So,ni aku summarykan antara cara nak 'ubat' puppp ni yg suggested dr org2 berpengalaman..

1.Mandi 3x sehari dengan Grandpa's Pine tar soap. Ni yg mostly org suggest.Walaupun ada la 5% yg xjalan dengan sabun ni.-warm water-



google
Ntah mana nak cari sabun ni..any suggestion?



2. Oatmeal Soap



google
maybe bole try carik brand lain kl xd yg ni kan..


3. Pakai lotion Nature's Gate Colloidal Oatmeal.



google



4. Banana peels- seriously stop the itch almost all day and dry it out a bit. leave on your skin for up to 30 min...hangkut pisang kat pasar mlm la..



google

5. Minum v8 juice- 1 glass in morning, 1 at night.



google
Ada jual ke juice ni kat msia??



6. Dandelion root capsules (ask your ob)


google



7. Cetaphil moisturizing cream



google



8. Scrubbing with baking soda in the shower-sanggup?-..da mcm nak buat kek!

9. Sarna lotion  after showering.



google


10. Lemon/orange juice - detoxify liver n kidney..



google
saje nak letak gak gambar buat terliur..



11. Aveeno Skin Relief Bodywash with oatmeal



google



12. St. Ives Hydrating Vitamin E lotion.



google



13. Apple Cider Vinegar.



google

'Out of despair, I tried it. I poured it directly on the skin. The first coat itched, so I scratched then added a second coat. This coat burns like hell for about 2 min but compared to the itching and burning I have been dealing wiht it was nothing. I let it sit for 30min, to let it soak in then rinsed off. I saw a difference immediately. Some affected areas required 3-4 coats but by the end of the morning the itching and burning were gone. I recommend a test spot first.'antara komen org.


14. Aveeno diaper rash cream.-kl pakai pureen punyer tu bole x??ehehhee..



google




15. Ada yg kata gi swimming-chemical dlm air tu bole kurgkan rashes tu..-aku xgeti swim..haha-


16. Acupuncture - xnak aku kena cocok2..



17. Baby powder - aku rasa xjalan ni sbb aku da buat makin kering kulit..memang lega kejap la..tapi bila da kering kulit pastu berpeluh,mmg xbole nak kata ape gatalnyer..aku try pakai agnesia powder..powder with antiseptik yg botol merah tu..mak aku kata bedak gatal..dah mcm tepong komak aku sapu satu badan termasuk muka..hahaha

18. Natural aloevera gel - sapu n minom..

google



19. Don't eat any "hot" foods; beef, tomatos, onions, beans, garlic, gluten, or dairy. Also no to chicken,egg,seafood and cucumber - peh,onion xley makan nak suh aku mkn ape..hahaa..dah tentu lauk pauk semua mmg letak kan..sob sob..dairy tu camne tu camne tu..aku suka susu..waa


20. Duduk tepi laut berpanas - sanggup pakai bikini dok tayang merah2 kat perut tu??hahaha

21. 100% pure virgin coconut oil..sapu kat badan..ada dah ni tp mmg aku buat minom jer..syg plak nak sapu kat badan..hihi..beli masa kat expo baby hrtu yg perisa blackcurrant..perineal massage pun nak guna ni nt..xbuat2 lagi yg betul..br buat yg olok2 aku dah rasa nak jerit je wat pireneal tu..haisshhh..haha..hubby plak takut nak buat katanya takut tercocok kepala baby..adehhhhhhaiilaaanyepowwwnnnn


google
sedap minyak rasa blakcurrent..xd la aku minom sri murni tu..yaikkss

22. Vegetable juice -ok ok..rupenye bole ganti v8 dengan buah2 n sayur ni..so,lagi fresh kan..


google


23. Air barley & Chinese chest nut water - wah da alang2 bole boost up pengeluaran susu ni..ehehe



So..banyakkan cara n penawar..pilih je nak yg mana..n of course bole disimpulkan kat sini yg cara nya terbahagi kepada 2, makan/minom or sapu..

Aku kl bole prefer yg external..n bole jer makan/minom kl benda tu natural..risau kan baby sesangat..dahla aritu demam da makan panadol bagai..xsanggup da..

Jadi,dlm 23 choice yg ada, aku nak buat 2 ni ptg ni.

1. Memang plan nak ke pasar mlm so aku nak hangkut lemon,carrot,limau,epal ijau nak buat jus..better than beli yg da siap dlm kotak kan..lagipun manis sgt la yg dlm kotak tu..pastu pisang sekali..kulit tu aku nak wat garu..hahahahaha..best tak idea..da tido ngan kulit pisang la aku mlm ni..

2. Utk external plak, rasanya malas la nak membazir beli lotion..da melambak lotion hantaran dr tunang sampai nikah sampai da kawin lotion aku bukan luak no pon -dasar malas sapu lotion-..so,aku nak amik lidah buaya depan umah aku yg da selonggok dlm pasu xpernah usik tu blender masuk peti ais biar sejuk pastu suh hubby tepekkan sebelom tido..-ehhh..rajin plak nak memblender..eehe

Tgokla hasilnya nt mcm mana..harap berkesan..nt aku share la yer berkesan tak =)

Korg doakan la aku cepat sembuh n diberi kesabarn..

*dr awal preggy aku just diuji ngan bleeding masa 4 bulan pertama..tu pun xkritikal mana walaupun susah hati sgt2..xd muntah2 morning sickness melampau..xd sindrom pelik2 n bahagia je moment preggy aku ni sampaila da nak masuk 9 bulan aku kena puppp ni yg hampir2 meragut moment indah aku ni (yela..slalu sblm tido dok manja2 ngan baby tp sejak seminggu ni aku dok garu2 tension ngan badan aku sampai kdg2 lupa nak ckp ngan baby..waa ..tapi aku tau,at least ada la story kan utk anak aku kenang nt bila dia tau susah payah aku bila puppp ni melanda di saat2 aku xsabar menunggu baby kesayangan aku ni..hahahaha..syg baby mama..semua ni kan penghapus dosa..insyaAllah ok je nanti..lupa plak nak share td..Dr Nur suh baca ayat Manzil utk kurgkan sakit tu..insyaAllah =)























Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP)..aku insan terpilih..

Salam..

ha..amikko panjang tak tajuk n3..ehehe..begitulah panjangnyer ape yg aku nak cerita kali ni..pasal aku yg istimewa yg da kena puppp ni..so now..'i'm puppping mummy to be!!'..best tau tak dpt puppp ni..uhuk uhuk

Sebelum tu meh aku cerita dulu ape tu PUPPP ni..bagi yg dah tau ok la..korg mmg penuh ilmu di dada..bagi yg tak tau as a m2b korg sgt perlu2 tau pasal ni..mcm aku..bila dah kena baru tau..baru hegeh2 nak carik info..baru hegeh2 nak carik penawar..tu pun kebetulan aku nekad nak beli majalah mami&baby yg ada muke serina ngan trisha anak dia tu..kl tak sampai sudah aku ingat ruam biasa mcm gegata paling2 percaya kata org tua - biasala tu, pembawakan budak-..ha..ye la pembawakan budak kl dah asik tergaru2 mcm beruk makyeh memang aku xley terima la sbb org lain pon bawak budak tp diorg happy jer suke jer..ehhee -emo plak-

tapi aku bersyukur sesangat sbb kes aku ni kire bole la nak tahan lagi n xkritikal no..tp serius la xley tido malam..waaaaaa

So..ni aku copy paste dr wikipedia..byk je website lain tp yg ni paling senang nak paham..

PUPPP - Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP)

Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP), known in United Kingdom as polymorphic eruption of pregnancy (PEP), is a chronic hives-like rash that strikes some women during pregnancy. Although extremely annoying for its sufferers (because of the itch), it presents no long-term risk for either the mother or unborn child. PUPPP frequently begins on the abdomen and spreads to the legs, feet, arms, chest, and neck.


Papules and plaques usually start appearing on the abdomen (although not on the umbilicus/bellybutton/tummybutton itself) and often spreads to the legs, chest, underarms, etc. The face is usually also spared and does not seem to become affected.

Skin distension (stretching) is a common factor in PUPPP, which is more common in mothers with large fundal measurements and/or those who are carrying large babies, twins, and triplets. The papules and plaques often first appear within stretch marks.

Certain studies reveal that this condition is more frequent in women carrying boys, although no formal research has been conducted. Statistics cite that 70% percent of PUPPP sufferers deliver boys.

ni rupa dia..tp ni bukan perut aku tau.hahaha..


gambar wikipedia..nasib aku xd tompok2..just merah2 kecik 

aku suka ayat last tu..since baby aku main nyorok2,so agaknyer boy ler tewwwww..ihihii

So,kisah aku di'puppp' ni bermula minggu lepas..mulanya aku ingat gatal biasa..ye la..kulit perut stretching kan..aku memang terlambat sapu bio-oil kat perut so mmg ada la stretchmark..tu pun bersyukur blah bawah perut jer..blah atas xd..so mcm biasa mmg gatal la kan..tp bila sapu biooil mmg ok..xmengganggu pun bila tido mlm.n paling penting stretcmark tu xmerebak..takat tu jer.

Tp early of last week aku rasa pelik,nape bila aku garu perut aku..keluar cam bintik2 merah..bila garu je muncul la bintik2 merah tu..garu tgn keluar kat tgn..garu peha keluar kat peha..garu muka,melepuh2 la muka aku..mcm kena ulat bulu..memang xselesa..

Actually sblm preggy sejak aku remaja,bila mlm aku mmg ada satu habit..menggaru sebelom tido..hahaha..bukan hobi,tp bila aku dah ngantuk,memang aku akan kegatalan seluruh badan..so mcm sign la badan aku suh aku tido..ntah ape hormon pelik badan aku ni pon aku xtau...masa awal2 kawin laki aku pelik,apehal la nak menggaru jer ni..bila explain br dia paham tp dia suka pgg tgn aku supaya aku xgaru..kahkah..kdg2 sampai gaduh..padahal pasal garu menggaru jer..kihkih..

so,bila preggy ni,aku mmg bole tahan la bab garu stretch mark..sbb bila sapu bio-oil terus ok..tapi bila puppp ni,serious memang tak tahan giler..sampai keluar2 air mata aku dok menahan..memalam memang xley tido..belengas merenyam mcm2 la..bila dah garu memang pedih..lagi2 kat perut..aku kesian giler kat baby aku..rasa mcm bersalah sgt2 padahal bila tido mana la kita sedor tgn dok menggaru..masa tu search la kat tenet pasal gatal2 kat stretchmark,tp mmg xd jumpa info pasal puppp ni dihighlight.just yg aku tau gatal tu sbb stretch mark n ada yg kata petanda baby dah nak keluar..cis..punye excited aku..

kl korg baca perenggan ke3 wikipedia kat atas tu,katanya sbb aku large fundal measurement..baby besar..tp serious emak,akak aku,anak buah aku,nenek yg pgg2 perut aku semua pelik perut aku ketat semacam..mungkin sbb tu la aku kena puppp ni..-takkan triple twin kot..pengsan jap-

sblum ni ada ngadu kat mak aku,mak aku kata garu pakai sikat..jgn garu kat kulit..garu kat baju..jadi xla luka kulit..

aku buat tp xbole tahan..memang cepat2 tangan masuk dlm baju menggaru..automatik weh..walaupun dlm kepala otak ni mmg tune mind set 'bertahan...bertahan..bertahan..sikit je tu..tahan...'tp tgn aku tetap nak seluk baju garu...wwaaaaaa

pastu ada plak suggest garu pakai tuala lembut..mean bila garu lapikla tuala..kesat pakai tuala tu..aku buat tp bila mlm tuala tu pun ntah kemana tgn aku mmg laju sampai hubby letak tgn aku bawah badan dia sampai cramp2..abis mcmla xd tangan lagi satu kan..hahahaha..hubby mampu geleng kepala jer la..kekadang siap marah2 aku sambil mata pejam..pastu bangun pagi esok mesti tanya aku 'best garu mlm td???'..mula la sentap pagi2 buta...'abg tak rasa memangla abg tak tau...'

sampaila satu mlm ni -ahad lepas- aku ckp kat hubby,mlm ni nak ikat tgn time tido..hubby gelak..aku ckp la serious!!!! da xtahan..'kesian ucuk..yela nt kita ikat'...so,mlm tu aku amik towel yg sedang2 ikat kat tgn..da mcm peninju..sebelah pakai tuala..sebelah pakai kain tudung sbb xd tuala yg muat nak ikat tgn..hahahahahah..tp ingat berkesan ker????dlm separa sedar tu tgn aku bole bukak ikatan tu tau tak..dan operasi menggaru mmg berjalan la...nak nangis aku bila sedar pagi tu tgok kain tuala tudung semua dah bergelimpangan..grrrrrr..dan pedih kat perut tak payah cakapla drpd aktiviti illegal aku tu..hubby pun da tak bole kata ape da..

isnin lepas..kire esoknyer kat opis memang aku tahan jerrrrr..takkan ko nak menggaru2 kan kat opis..haha..tp serius air mata mmg nak kluar la menahan..sob sobbbb

so,terus msg hubby ngadu n ckp nak g klinik..terus ke dr nur ptg tu..dia bagi krim ezerra utk sapu (steroid free), pil chlorpheniramine utk tahan gatal ngan Xepasone utk allergy-pahit giler ubat ni-..tp aku mmg kl bole nak elak makan pil..tp sbb da tak tahan aku makan gak..cian baby..serious mmg baby kurg gerak..patutnya 3x sehari pil2 tu tp aku mkn sekali jer..ni dah 3 hr mmg aku rasa ubat2 tu xd effect sgt..tetap gatal cuma kurg la sikit..sikit dlm 10%!..aku tetap nak menggaru2..

sampaila smlm aku beli mami&baby tu, baca pasal puppp n terus aku search byk2 info kat tenet..serious bila google image memang teruk giler..xsanggup aku nak tgok gambar2 tu dan masa tu mula la aku syukur sesangat ada lagi yg lg worse dr aku..alhamdulillah..baru sikit rupenyerrr aku ni kena...xcayer..korg google la..mesti meremang bulu roma ketiak korg..hahahahaha

pastu aku baca je puppp remedies kat baby centre tu..jenuh mlm td sampai 3 pagi dok baca feedback org ngeluh pasal puppp ni..ada 208 komen tp aku larat baca adela 80 komen gitu..sobykla suggestion yg mudah yg aku bole buat nak kurgkan puppp ni at least 50% pon ok da sgt.-normally kita akan nak elak steroid kan,so natural way the best!-

*ada kes sbb da teruk sgt m2b tu kena puppp,diorg rela diinduce utk keluarkan baby tu sbb kononnya puppp tu akan hilang bila baby dah deliver..tapi dlm baby sentre ramai xsuggest induce sbb puppp tetap ada kdg2 sampai 2 3 bulan lepas baby lahir..wallahua'alam..


Jap gi aku buat n3 pasal tu..panjang no dah ni..hehe



  

  

Sunday, October 14, 2012

Braxton Hicks Contraction..hazab!!..#$%%^^^

Salam..

Sebelom ni dok tgu2 kan..nak rasa sgt kan..ha..hamikko..haha

Semalam mak abah akak sefamily dtg..suh cik hubby beli yongtauhu ngan satay kat kmpung melayu.
Kampung melayu..memang tu la benda yg glamer selain ABC special n rojak asma n bla bla bla bla...


So,kakak aku odway da pesan soh beli benda2 tu..
disebabkan dok melayan org dtg ngan anak buah ngan beberapa lagi sedara mara dtg (actually diorg dtg nak tgok nenek yg xberapa sihat)..,aku makan sikit jer..magrib semua balik,ntah nape aku rasa mcm tak lapar..so..terus rehat lepas isyak dok layan cerekarama..n just makan epal sebijik..pastu abis cerekarama aku pun pengsan la..

Biasa jadual aku mmg kol 2 3 pagi bangun nak pee pee kan..tapi mlm td aku terbangun sbb rasa sakit perut yg amat sgt..serius mcm memulas2..tapi bila g toilet xd ape pun..tapi mmg sakittttt...teramat!!



Ni ker Braxton Hicks..memalam buta tu aku dok tanya2 diri sendiri..nak kejutkan hubby tp cam tak sampai hati tgok dia bukan main syok tido..kl aku kejut pun paling2 dia usap2 urut2 walhal aku da duk usap2 urut2 blakang ni tp xd kesan..sob sobb...



So,aku menahan sakit tu..bila sakit xhilang2 aku cube tukar mindset..masuk angin kot nak buang kot..aku g la toilet lg..n kali ni berjaya la menyahtoksik badan aku ngan sisa kumbahan..hahahaha..tapi sakit yg td tetap ada hokey!!!aku ingat da buang da hilang..aku silap!!!


Buat susu soya sbb pk maybe aku lapar kot..  ..



Baring lagi...yes..sakit memang xhilang..aku pgg2 baby serius mengeras..sgt2 keras..rasa mcm..aku ni dah nak beranak ker..tanda mmg xd pon...nape ni..nape ni..sakittttttttttttttttttttttttttt sgt...masa tu la aku baru rasa..YaAllah..mcm ni ker sakitnyer nak beranak..serius terus aku redha mmg aku sdg alami braxton hicks yg org dok kata2 tu...kelengkang ni xpayah cakapla,xle sentuh..gerak je memang seksa!..risau sgt2 sbb dr kul3 sampai 430 aku dok menahan sakit tu..slalu kl sakit perut bole la rasa kat perut kan..ni serius memang rasa sakit tu kat baby..kat bawah tu..erk..sampai saat aku menaip ni pon terasa2 lagi sakitnya..



gambar google. seksa wooo tahan sakit!!


Sebab nak pujuk hati sendiri dan kurgkan sakit,aku amik tgn hubby dok letak kat perut..pujuk baby jgnla keras2 gitu..n aku pk satu benda jer..at least aku tau da, sikit rasa nak beranak tu mcm mana dan at least Allah da bagi petunjuk apa yg patut aku buat bila da mula sakit2 mcm tu...reverse physicology la konon..hhee..pastu bacalah ape2 yg patut doa nabi yunus doa surah taubah tu..kumat kamit kumat kamit sampai la aku tertido..


pehhhh..gitu la rasanya..aku da rasa..cuma aku pelik nape rasanya cam xhilang2..xd la 20 minit sekali ke..10 minit sekali ker...setengah jam sekali ke.aku rasa cam rasanya berkali2 tiap2 saat..hahahahaa..sbb da sakit sgt kot tu yg aku takleh nak pk bab2 masa tu dahh..hehe


Alhamdulillah..merasa gak aku ape tu Braxton Hicks Contraction..uhuhu..

Lepas ni nt mesti lagi kerap kan rasa..

Mesti asik terbagun2 malam..even sebulan ni pon da xselesa da tido..

takpela..

at least ni la masa aku nak train diri aku dok berjaga mlm bila baby dah d depan mata nt..

n ni la masanya aku nak train mata gak tok mengepam susu..hihihihi

InsyaAllah..

Doakan aku n baby aku selamat yer...

Amin...~

Tuesday, October 9, 2012

Pregnancy check-up: 33 Weeks 5 days

Update n3 laju2..

Sampai2 KK majidee,ouchh..mcm ramai je org walaupun appnmt aku pukul 11..

Masuk2 baru nak letak buku, nurse pelatih tu suh tekan butang A amik no. siap pesan 1 kepilkan kat buku satu pegang gaya mcm kelam kabut n beriyer..dah 8 bulan sengah koottt dik kandungan akak ni..adehh..mcm la xpernah tekan butang A tu..hek hek..biorla baru belajar nak jadik nurse..heee..hatiku berkata2..



Urine: Ok..nurse kata minom air banyak2..dia tak tau aku da meneguk air setengah botol pagi td..tp sbb panas kot air,air keluar lalu kulit.pandaila teori aku..haha..lately sangatla panas jB ni..hujan td pun mcm segan2 je nak turun..kipas da mcm nak terbang pon aku berpeloh..oh hubby..bila mau beli portable aircond tu..hukhuk..



Berat: 72.7kg..naik 1.6 kg..aik..makan byk2 pon naik tak lebih 2kg,,hew hew..bole la extra kan lagi makan..hahahaha..teringin nak makan chokelet la..lama tak makan cokelet..nak mintak hubby ptg ni..hee




HB: 12.0..yeahh..sangat sukaaa..sebab selalu aku main kotor makan iron tablet sebelom g cek-up..tapi kali ni aku jujur..xmakan pape pil pon sblm cek-up td..he..Alhamdulillah..



EFW: 2.4kg..eyewwwww..suka sgt2 bila first time doc bgtau est. baby weight..hihi..da besar baby mama..
tak sabar tgu baby kuar..laki ke pompuan ek..laki ke pompuan ek..haha


Nak feeling2 jap..

Alhamdulillah dr scan result td pun semuanya ok..kepala baby dah kat bawah..uri semua ok..baby movemnt pon sgt ok..sgt aktif walaupun da sempit kan dlm tu..tp baby tak kire makin sempit makin kuat dia kick..nak ruang besor2..hahaa..mama pun tido xlena..ngiring kanan syg mama kick bergetar2 kat pinggang kanan,ngiring kiri baby cocok2 plak..hahaha...telentang mmg rasa cam sempot takley napas..adeh..so,tido dgn mcm2 gaya bole katakan 1 jam sekali akan terbangun n tgok baby senget2 kat perut pastu gelak2 ngan papa..hahahaha..indahnyer memori pegnen kan baby mama yg sorg ni..

Nak bangunn skrg pon bukan mcm dulu..da mcm2 gaya jalan..ngilu jer rasa kat bawah tu..siap berpapah2 ape2 la yg sempat dicapai dek tgn..tapi bila da start jalan mama jalan laju jer..haha..lagi2 bila g soping..xingat dunia..pastu sampai umah mula la adeh sana adeh sini tinggal nak hulur kaki kat papa jer,pahamla mama mintak urut..ehehehehhee...alhamdulillah dpt papa yg sgt memahami n melayan kemengada-ngadaan mama..syg papa kan baby kan..awww..hehe

Beg baby mama da stanby dlm keter..tapi bag mama blom..bag dah ada cuma blom proper packing lagi..
tak sabar nak jumpa baby..tak sabar nak bf baby..tak sabar nak pump susu byk2 tuk baby..tak sabar nak bermata panda jaga baby..ahhahaa..tak sabar mcm2 tak sabar la..

Adekah mama layak jadi ibu??adekah mama mampu nak pikul tggjwb tu..aduhai baby..nanti kita jumpa mama nak cium2 gomol2 baby..xsabar tau..




he..kl nak taip lagi mesti makin panjang aku dok feeling2..


apa yg penting memang tak sabar!


Makin membuak2 bila semua brg baby dah siap beli....dah siap basuh..da siap semua..

Sampai kan anak sedara aku,aliya asik tanya (time tolong aku angkat baby gear dr ampaian)...ni sape punye mokde. (sambil pgg mitten&booties)...'baby' syg..mana baby mokde??..'ni dlm perut,sambil tunjuk kat aliya yg baru 3 tahun...' dia pon pelik brg semua dah ada tp mana orgnyer..hehehehee..dok mengemas keluar masuk brg2 baby..comel..=)








sblom makin panjang n3 ni baik aku stop..haha (konon update n3 laju2 tapi tgok,kan xleh berenti..ngehh)



Monday, October 8, 2012

Setahun Salah Kiblat!!

Salam..

Semua tau kan kiblat solat tu sgt penting..
Arah kita org islam menyembah Allah yg Esa.

Alkisahnyer hr ni tghari td,
Terkedek2la aku mak buyong ni nak g solat zuhur..
Tau la..aku nyer company ni kat level19,
tp opis aku kat level 18..
Jenoh nak naik lif bagai..haha..
tapi tambah pahala aku la kan..
lelagi time preggy ni..
so jgn nak menegluh ok yana!

So,dlm terkedek2 tu sorg klik aku dtg,
kak..kak...tau tak selama ni kita tersalah kiblat..
ye ker..??kata aku..
Yer kak..patutnya tegak bukan senget...
Kire dlm otak aku ni beza dlm lebih kurg 30 darjah la..
sekali aku masuk tempat solat tu..peh,
ni bukan 30 darjah ni..
ni dah 90+30..peh..bukan ke 120darjah tu jumlahnyer..
korg paham ke ape aku bebel ni..
nasibla paham tak sbb n3 aku mmg slalu xd gambar kan..
hahahaa

so,kesimpulannya,aku dah solat dengan kiblat yg salah selama sethaun lebih aku keje sini..
peh..
sampai ati diorg ni tak cek betol2..
dah2..jgn nak salahkan org..
huhu..

so,silalah masing2 beli compass kiblat tu yer..
nak kemana2 senang ada benda tu..
xderla korg nyesal salahkan org mcm aku..

alhamdulillah ada klik aku yg sedar pasal benda ni..

bebila g angsana nt aku nak cari kompas tu..bukan mahal no punn..
jadikanlah pengajaran kisah aku ni yer kawan2....

Thursday, October 4, 2012

Duit u cukup ker ada 3 anak??

Dialog antara 2 org perempuan,

A, berkahwin dan takde anak
B, berkahwin dan ada 3 anak

B: U bila mau ada anak?
A: I tak suka sangat budak-budak..lagipun bz ma mau kerja mau jaga anak..muda lagi maa
B: Budak2 memangla mcm tu..kena sabar..
A: Takpela dulu..lagipun duit i tak cukup la..diri sendiri pon cukup-cukup saja..mana mungkin nak ada anak.
     Duit u cukup ke anak 3 org? (sbb i kaki soping-katanya didlm hati..ngehh..ayat aku)
B: heeee (duit i melambak sebab laki i keje Shell..eh..ni lg sekali aku yg tambah sendiri dialog ni =P )

So,lebih kurg ginila conversation klik2 aku kat opis..ape komen korg??haha..

Masa dok borak pasal isu ni ngan mbr aku yg 3 anak tu, katanya kaum Cina (mungkin tak semua), sangat2 menitikberatkan soal kewangan sejak dari sebelum anak mereka lahir..n katanya juga,mereka juga akan buat kira2 utk anak tersebut sehingga umur anak tu 21 tahun and make sure duit tu 'ada' baru bole ber'anak..betul ke??ke mana2 bangsa pun ada yg mcm tu?..ke memang kita kena patut semestinya harus buat gitu??kl nak buat gitu bila nak ada anak..??haha

p/s:kl ikut duit mmg takde anak la, memanjang xcukuppp..heee

Wednesday, October 3, 2012

Blom2 da dapat Baby..

Salam..

Smlm memang penuh tragis hidup aku ngan hubby..haha..tragis la sgt..

Ptg semalam hubby call dalam pukul3..katanya...

'td saya drive..kat lane ke3..lane 3 kan laju kan..tibe2 sy nampak mcm air kotak kat tgh2 jalan tu..tapi bila da dekat air kotak tu ada kepala!!..anak kucing!!..sy tgh laju2 ni sy cube elak n make sure anak kucing tu ngam2 tgh keter bila sy lalu..kebetulan lampu merah..sy berenti..saya keluar keter..saya lari amik anak kucing tu,,jauh gakla sy lari..ni ank kucing tu ada dlm keter dgn saya..'

sy plak kata..

'abg amik kotak letak tepi mana2 kedai..kat jalan mana abg jumpa??'

hubby kata..

'erm...ok..tapi sy nak bela bole??..kat jln tebrau tadi..'

sy plak kata..

'nanti nenek bising..lagipun kiter kan keje mcm mana nak jaga kucing...kat jln tebrau???kan ke jalan tu sibuk mcm mana plak bole abg lari amik kucing tu..adehh..'

hubby kata
'lampu merah...xd keter kat belakang...yela2 sy masuk kotak letak kat mana2 nanti'...

Bila dah pukul530,sy pun tgu hubby amik sy balik keje..masuk2 keter tanya hubby pasal kucing..terus hubby amik kat seat blakang dlm kotak..hubby bawak!!!!!!

kl korg tgok comel mcm ni ape korg nak kata?????

-



-





-





-

 gambar google..tp lebih kurg la comelnyer..

Tak terkata ok!!!..sgt comel..tak sampai hati weyhh nak tinggal tepi2 pasor ke kedai..aduh..naluri keibuan aku mengatasi segalanya!!..ceh..yg aku pelik kucing ni spesis tak 'melalak' lebih..senyap jer..pastu mudah mesra..xtakut org..so,we al expect ada manusia2 kejam yg buang kucing ni ngan mak dia..maybe mak dia gonggong dia kat tgh2 jalan tu pastu nampak lori besor terus mak dia lari tinggalkan anak dia kat tgh jln.Jalan tebrau tu sibuk kot..bole plak ko kucing nak melintas jln tu!!!

Sampai umah we all dok pening mcm2..call mak,mak kata tgok 2 3 hr mcm mana..ingat nak hantar balik kmpong mlm td tp mak xbagi risau aku letih...

Aku bagi dia whiskes basah tu..pandai gak dia mkn..bagi susu guna jari..dia xpandai lg nak jilat sendiri..alahai..tapi kucing ni mmg behave la..(da mcm org plak behave2)..hahahahaha

Bila masuk kotak dia senyap jer..ngiow pun slow jer..dah bagi susu makan semua aku letak je dlm kotak..pastu kejap je dia tido..

ckp hubby esok letak depan kedai pet kat uda..hahahaa..jahat..tapi rasa2 aku sanggup tak??

sepanjang mlm xbising pon kucing tu..

kol 6 aku dengor dia ngiaw2..slow je..tgok2 dia da bangun..aku bagi dia air guna jari..kl tak,maunyer ko aku nak bangun kul6..tu br anak kucing..kang baby sendiri??baru la aku paham kegigihan ibu2..ehe
pastu aku keluarkan jer dr kotak..da dia mcm rimas no dlm kotak..terus dia nyorok bawah gobok..

aku sambung tido..bole??hahhaa..640 nak solat subuh,aku panggil2 dia..terus kuar lengset2 kaki aku..tak ke terharu tu!!..slalu kucing da nyorok2 bawah gobok jgn harap nak kuar kan lagi2 br kenal!..tapi kucing ni mmg pelik!..

hubby bagi susu ngan whiskes..hubby kata ptg ni balik keje kita hantar kat rumah mak..gitu plak....

Nak gi keje..dia tido..mcm ni la gaya nyer..so skrg dia kat dlm kotak..hubby letak je susu dlm kotak..nasibla kaki masuk dlm susu ke ape..1 hr kena tinggal kat umah..cian dia..nak g keje buat muke comel mcm ni..sanggup ko nak letak kat pasor?????..lainla da besor..pandai makan semua sendiri..tak sampai la hati aku...so..ptg ni mmg nekad hantar rumah mak..kat sana ada sangkar,botol susu kucing semua..lagipun ada labu labi kucing gemok mak aku tu..ade la dia kwn..ehe


google..hhe


Tuesday, October 2, 2012

Adab Menyambut Baby

Salam..

Bila dah masuk 3rd trimester, mula la hubby gelabah bab-bab kena amik tau masa dlm labour room nt..haha..super exited..

Walaupun tau serba sedikit pasal sambut baby baru lahir ni,tp tak nak la kan cam kekok2 nanti bila tiba masanya, kl bole nak smoothhhh je la konon..dah namanya pun first time,mestila kekok..hahahaha

So,aku ngan hubby pon dok cari2 info la dgn menggoogle bagai..=)

So,cara nak sambut baby :-

1. Suami menemani isteri dan memberi motivasi dan semangat.Banyakkan berdoa,istighfar dan selawat.
    Banyakkan juga bacaan surah Al-Insyiqa' (25 ayat) dan surah Al-Hasyr (24 ayat)
    ..larat lagi la kot ayat surah2 tu pendek2..ehe..

2. Azan di telinga kanan dan Iqamah ditelinga kiri.Ni utk elakkan gangguan syaitan pada baby n supaya
    kalimah pertama yg baby dengar adalah kalimah Allah.

3. Lepas dah azan tu, bacakan pula surah al-Qadar di telinga kanan dan surah al-Ikhlas di telinga kiri.
    Sambil mohon pada Allah yg anak kita akan selamat dari perzinaan dan dikuatkan iman seterusnya tetap
    dalam landasan ahli sunnah waljamaah.

4. Tahnik dengan manisan (madu @ kurma).Cara-caranya, bacakan surah al-Insyirah di jari manis dan
    celupkan dalam manisan dan tekan dengan lembut di lelangit baby (sambil membaca ayat 36 surah
    al-Imran).Hikmah amalan ni supaya bayi kita mempunyai lidah yg fasih dan dijauhkan dari menyebut
    perkara2 yg tidak berfaedah dan maksiat.

5. Menyusukan anak. Setiap 1 tegukkan, Allah bagi 1 pahala kebaikan =)
    Imam As-Syafie berkata

   "Sihat atau tidak anak itu adalah bergantung sama ada anak disusui oleh susu ibu atau tidak walaupun
    sekali susuan".

6. Laksanakan tuntutan hari ke-7.

   Rasulullah bersabda,Maksudnya : "Setiap anak yang dilahirkan tergadai dengan aqiqahnya yang          
   disembelih pada hari ke tujuh kelahirannya, diberikan nama dan dicukur rambutnya". Riwayat abu Daud

    - Akikah-membiasakan org tua berkorban utk anak dan elakkan gangguan syaitan.
       2 ekor kambing bagi bayi lelaki dan 1 ekor bagi bayi perempuan.
       Yg ni maybe buat lepas pantang sbb kl bole biarla aku sihat skit..kesian kat mak nanti takde sape nak
          tolong uruskan kenduri.


    - Memberi nama..nama kan doa utk anak2.
       nama lelaki da finalize..nama pmpuan blom lagi..aduhai..

Doa ketika memberikan nama anak.


Maksudnya : "Ya Allah wahai Tuhan kami, jadikanlah nama yang diberikan ini memberi keberkatan kepadanya, pandukan segala usahanya ke arah keredhaanMu, jadikan menuntut ilmu sebagai matlamatnya dan akhirkan hidupnya dengan amal-amal soleh. Ya Allah wahai tuhan kami, lanjutkanlah usianya dalam ketaatan kepadaMu dan kepada RasulMu dan jadikan tubuh badannya dalam keadaan sihat walafiat. Ya Allah, jadikan ia pemimpin diwaktu dewasa, teguhkan imannya sepertimana iman para nabiMu sehingga hari kiamat. Ya Allah kurniakan ia rezeki yang halal dan berkat, dekatkanlah ia dengan kebaikan dan jauhkan ia daripada kejahatan dengan rahmatMu Ya Allah yang Maha Pengasih.

    - Bercukur. Utk kesihatan anak dan bersedekah mengikut berat rambut baby.
      InsyaAllah minta makcik tukang urut tu buatkan sekali bila da settle urut 7 hari =)..majlis cukur jambul tu
        confirm2la mak aku nak buat time kenduri akikah tu..kang kl kata taknak kang jadi anak derhaka plak..xpela..sekadar
        perkenalkan baby pada org kampung dan berselawat utk baby..insyaAllah takdelah unsur khurafat tu..silap2 rambut
        baby tak keluar lagi time tu..kih kih kih..so,bole la aku ngelat takyah kelapa tepong bagai..hahahaha

      - Berkhatan. Melindungi dari berbagai penyakit dan bersih dari kekotoran.

Semoga urusan kami dipermudahkan =)
      








   


Monday, October 1, 2012

Petua mudah bersalin..betol ker??

Salam..

Kl ikutkan sakit nak bersalin ni memang sakit kan..walaupun belom penah merasa tapi memang aku tak bole nak bayangkan mcm mana rasanya..mmg aku tau sgt2 la sakit..alangkah kl period tu yg ketol-ketol darah kaluar pon rasa ngilu je,ni kan kepala baby nak kuar..subhanallah..tak terjangkau dek akal bagaimana rasanya..adehh..ko rasa gak nt yana oiii..

Dulu masa zamn awal2 remaja tak tau lagi yg beranak lalu situ..maklumla..suci lagi time tu..hak hak..mana nak tau kan..xsilap aku tau masa form 2..tu pun sbb blajar kat sekolah and time tu dpt anak buah..tp jelas rasa ketakutan masa zaman kat utm dulu time2 dok sibuk tgok video org beranak..tapi sorry la..aku mmg tak pernah tgok..even yg kat baby centre tu pon sampai skrg aku takut nak tgok..ngeriiiii wehhhh....rasa cam kepala pitam seminggu kl aku tgok..-nasib xamik medic dulu..kar kar..result kelaut ada hati nak amik medic-

So,sejak menjak baby ni da masuk 8bulan,aku mula la tanya2 kat mak,akak n kawan2 terdekat perihal nak mudah bersalin ni..ehe..cuak seh..mestila kena tanya..disamping korek ilmu sendiri kat blogs..ehe..

Mak aku nyer tips senang jer..baca quran zikir banyak-banyak moga dimudahkan..mak kata sakit beranak ni masing-masing punya rezeki..insyaAllah ok semuanya nt..

Akak long plak pesan,
1.Minom minyak masak 1 sudu 1 hari..beli la pape minyak yg diyakini bersih..hehe..aku nak beli sri murni je.
2.Kena aktif jgn lembik, baring jer - nak cakap aku lembik ngan kuat tido la tu..wekk.. mulai hr ni aku nak rajin2 la..hari2 sapu rumah,sental toilet,dapur..hahaha..maklumla i kan bekerjaya buat benda2 ni seminggu sekali..untung seminggu sekali..hakhak
3.Beli set salindah utk mudahkan bersalin..nak kena survey..
4.Makan bendi..
5.Buat air selusuh (air yasin bacaan suami..baca byk2 kali)-blom start lagi ni..slalu baca terus minom air tu..tak buat stok utk mgu2 terakhir lagi..nak cari air zam2 dulu..so plan mgu ni nak cari.
6. Minum air hujung rambut.

Sebab ni la satu2 nya kakak yg aku ada dlm dunia ni,kenala ikut kan cakap dia..hahahaha

Ni plak tips2 yg aku dapat dari mcm2 blog yg aku bw..

1.Amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga
2.Minum milo/ susu/ kopi yang dah dibancuh dengan 2-3 sudu marjerin untuk laluan cepat terbukak. Sebelum minum, baca selawat nabi, al fatihah & doa nabi yunus
3.Rebus epal hijau pastu makan
4.Amalkan minum air kelapa hujung2 nak bersalin.
5.Makan kurma dalam bilangan ganjil
6.Minum air akar Fatimah
7.Bercinta-katanya ni la paling mujarab..hahahahaa

So,nak start praktik mana2 yg bole..ehe..papepun,usaha,doa, tawakal..=)

Friday, September 28, 2012

Anak ke-2

Salam

Sekejap je dah hari jumaat..
Tapi esok aku keje lagi ganti masa raya aku cuti lebih hr sabtu..haha..company aku kan alternate..
so xd istilah cuti sabtu..nak kena ganti gak kl tak nak dtg..kecuali MC..hhuhuu

Mlm smlm  rasa mcm bahagia giler..ntah nape hubby asik dok puji je lauk aku masak sedap..padahal peria goreng campor telor ngan 'ikan kerisi goreng special abg' je pon aku masak..ha tu aku bagi nama resipi sendiri..sbb resipi tu request dr hubby..slalu kan gorng ikan ngan kunyit n garam..tapi hubby aku ni suka kl tumbuk bawang putih,bawang merah,lada,n skali gaul ngan kunyit..pastu goreng basah2..jgn garing2..peh..mmg kesukaan dia..pastu melepuh la tgn sbb gaul guna tangan..lada cili hokeyy..tapi kerana mu abg tersayang..hahahaa..

+ tembikai kuning..actualy ni aku ngidam ni dr awal preggy aritu tp dpt mgu lepas..jual kat pasor kampung melayu dgn harga rm5 sebijik..ok la..aku bantai je yg penting tembikai kuning..hrtu dok beli kat jusco,label tembkai kuning sampai umah potong merah..aduhaiii la..keciwa giler masa tu..cari keliling kota tinggi mmg xjumpa la...so mlm tadi potong2 balance yg ada lagi sebelah,buat cuci molot..ehe..tapi aku rasa aku je bantai sorg..ngehhhh..so,mlm2 asik bangun g po po la..=P..

ni ade kena mengena ke ngan tajuk n3 tu..???..haha..

Actualy smlm lepas siap2 makan after mgrib we all beristirehat la kan..Dlm2 borak perihal keje and lain2 tu,tetibe hubby cakap..

Tahun depan bulan 11 mengandung lagi tau...

Haishhh..biar betul la dia ni..senak n sengal otak nak menjawapnyer..kahkah..tapi laju je la jawab.....

Kan kena jarak 2 tahun..2014 baru plan lagi..

Baby sekarang pun tak kuar lagi..hubby da plan utk yg ke-2..aduhai hubby ku..uhuhuu...ni semua gara2 aku dok citer itu ini pasal sorg makcik aku ni..dia ada anak 8..masa kecik memang aku kagum ngan makcik aku ni bole uruskan 8 org tu..dahla rapat2 anak dia..tapi skrg semua dah besar..aku tgok senang jer hati dia..walaupun anak dia blom pon ada yg keje..cuma dah besar2 la..xmcm dulu aku tgok dia membasuh baju maunya berganda2..bygkanla 8..ni yg blom ada anak pon rasa cam bertempiar gak ni..hahahah..tu la yg aku kagum ngan makcik aku ni..pastu makcik aku ni awet muda jer...cantik jer...uhuhu..so,maybe hubby seronok kot tgok sepupu2 aku yg ramai tu..diorg plak rapat..so,xyah ade kawan lain pon adik beradik da cukup..hahaha..

Hubby aku kl tanya nak anak berapa org,laju2 dia jawab 10..aptb!!!

Skrg umur aku 27...n kl susun betul2 masa umur 35 berangan nak ada 4 anak pastu stop..hahaha..satu pon xlepas lagi yana oiiiii..verangan..verangan..

Bergantung pada rezeki..kita ni kan tak tau perancangan Allah..kl Dia nak bagi 1,1 la..kl nak bagi 6,6 la kan..hehe..mcm kaklong aku,anak dah 3..nak dapat yg ke 4 rasanya dah 4x keguguran..yg bongsu pon da darjah 2.sampai skrg kl dia lambat period je mula la dok berangan yg dia tu preggy..last2 bocor..he..tu la bila mana manusia merancang Allah yang tentukan..yg penting kita berusaha, berdoa dan bertawakal...

Rezeki ni kan dlm pelbagai bentuk..

Even part dapat parking pon kire rezeki ok!..nampak simple..tapi tu cara2 kecik yg Allah bagi part rezeki ni..

ni saje nak share..

Baru-baru ni ada sorg kawan aku dapat bonus 5x gaji..gaji dia ikut bonus tu dlm 2.5k..korg kire la sendiri bape bonus dia..Bila citer kat hubby,hubby kata jelesnyer...nape company sy tak bagi byk2 mcm tu??haha..
cepat2 aku amik tapak tgn hubby letak kat perut..pgg2 baby..ni kan rezeki kita ni =)..walaupun gaji kita tak la mewah,xdla bonus ganda2,tapi alhamdulillah semuanya cukup..bahagia..=)

apehal la tetibe emosi plak aku ni...ok daaaah..sebelom merepek melalut lagi..hahaha

Thursday, September 27, 2012

Bila suami pesan : Jangan Gemok!

Hari ni checkup utk32 weeks..and memang genap2 hr ni 32 weeks..yeahh..baby mama dah 8 bulan..xsabar mau jumpa kamu..peluk2..cium2..picit2...grrr..aumm..heehe..terover excited nak jadi mama ni..weeeee

Cek2,alhamdulillah semua ok..

Berat = 71.5kg..naik 1.6kg..nasib pen biru..ehe
BP     = 110/80 ok!

Masa tunggu masuk bilik utk cekup seterusnya, Puan Salina (kira senior nurse kot kat KK) ajak masuk bilik lain..bersama 2 org bakal ibu lain..rupanya nak briefing pasal penyususan susu ibu..aku memang excited la.kononnya masa cekup nt nak tanya bila diorg akan buat clas penyusuan..mcm tau2 je aku nak tanya..ha..terus dia wat simple briefing..alhamdulillah tambah lagi ilmu yg lebih praktikal sbb ada demo siap2 ngan patung tu..xsabar aku nak lalui semua tu..moga dipermudahkan!..mlm kang la wat entry pasal simple briefing ni (kl rajin!!)..ahahahah

Sambung cek-up..
Jantung baby = ok..nurse tak amik plak bcaan degupan tu..just dengar guna alat warna hitam mcm teropong..eheh..ntah ape nama alat tu..
Nurse tanya aku pasal tanda2 bersalin tau tak..alhamdulillah tau..berdasarkan bacaan dan pengalaman kawan2 n blogger2 tercinta..sgt bersyukur aku ni terdedah dgn blog2 ibu ni..at least ada value skitla..haha..perasan..eh..betol ape..kire bangga la kan bila nurse tanya EBM tu ape aku bole jawab..kl aku tak layan blog2 ibu cerdik pandai ni,mana aku nak tau??..majalah?mungkinla..tp aku ni kedekut skit nak beli majalah..kecuali yg betul2 byk info..alhamdulillah sesangat blog2 ibu byk2 membantu..cakap gaya mcm da bersalin je aku ni..hahahaha ..ok.stop bbel..

so,nurse tanya anak no. berapa?..aku tunjukla 1 jari (punye malas nak bukak mulut)..pastu terus nurse cakap 'ooo..hr ni kena la inject lagi sekali'..adoi yaii laaa..kena lagi ke..xtau pun..aduh..aku ni xdela xtahan sakit tapi mmg tak suka ATT dose tu..rasa cam lesu badan je lepas tu..ermm...so,abis cekup,terus ke bilik suntikan..inject!..kapas tu aku terus buang..xlekap kat tempat inject..sedar2 baju dah de darah..ermm..biar je..lepas tu balik umah la terus bersama en hubby tercinta (ha'ah..hubby mmg akan ikut setiap kali cekup)..

Sampai rumah suami pesan...

hubby: Ucuk jgn la gemuk2 yer nt..
aku: Yer..nt ucuk kuruskan badan k bersungguh2 utk abg..
hubby: abang tgok vontot da besar semacam jer..
aku : mmgla besar kan ada baby kat badan ni.. (nada melawan n xpuas hati)..hahaha
hubby: yelaaa....nt kuruskan sikit2..

hamikk..cabaran ni nak nguruskan balik ni..abg ipar aku mmg siap2 cakap..'ko takkan kurus balik..ko akan gemok mcm kaklong..percayalah cakap aku'..memang xbole blah ngan statement ni..tgok la nt aku kuruskan badan aku!!!hahahaha...

Skrg berat 71.5..

dlm masa 2 mgu naik 1.6kg ~ 1.5kg

maybe cek-up lagi sekali naik lagi 1.5kg ~

so masa tu 73kg..

Lepas tu tgu hr..paling2 aku target 75 la paling2 berat pon..(ye la tu!)

baby estimation 3kg..so..berat tolak air uri bagai..70..ni aku mandai2 ni..

Berat masa kawin 58..kire slim sedap2la..kang slim terus xbest plak nak peluk..hahahaha

So nak kena turunkan dlm 12kg..persoalannya...mampukah aku...

Wait n see!..hahaha




Tuesday, September 25, 2012

Internet Mencemburui aku..ke waktu??

Salam semua..

Mlm kemarin perasaan sentap menyelebungi tetibe..ntah kenapa..slalunya lepas isyak semua,aku da start landing..tu memang rutin time preggy ni..takdelah nak buat itu ini dah..slalunya hubby sibuk layan tenet sampaila ke mlm buta..biasa dah..

Ntah nape kemarin sambil aku baring aku tgok hubby..pejam mata tgok hubby lagi sambil otak ligat pk mcm2 sampai kepala otak jadik serabut..pastu tetibe aku nangis..pehal plak aku nak nangis..hubby toleh aku pejam..tp bunyik dengusan tu da buat semuanya kantul..hubby tau aku nangis..dia mmg tau aku ni kememeh..

Tapi aku konon nak cover lagi..masa aku pejam hubby dtg dekat belek2 muke aku..terus la melalak..ape lagi..hubby tanya aku diam..hubby off pc..pujuk aku tanya nape..aku diammmmmm..hubby pujuk2 drama swasta..da reda da tak nangis..tp hubby tanya lg nape nangis..aku diamm..aku pun tak tau nape..yg aku tau aku rasa mcm nak campak pc tu keluar..hahahahahahha..adekah aku jeles ngan makhluk tak bernyawa tu??

So,da tak nangis..abis pujuk..dua2 tertido..sedor2 da pagi..siap2 g keje..sepanjang hr hubby xtanya nape nangis..aku lega..sesak napas nak jawab soalan tu..tetibe bila balik keje da nak parking hubby tanya,'nape nangis smlm??marah ea sy main tenet jer??nak manja2 ea..hahahaa..terus aku jawab..a'ahh..hubby gelak!!

Ntahla..aku rasa mcm tu la rutin aku slalu..tapi ntah nape nak sentap lebih..nak hubby slalu ade kat aku..belai2 perot aku ni..padahal mmg dia buat pun slalu..cuma aku yg terlebih sentap..gembeng..kememeh..ntah papekan..

So pagi td masa kat opis,dok borak2 ngan kelik citer pasal bos aku yg nak berenti..bos yg pelik..nak resign xbgtau..haishhh..tetibe kelik aku ckp pasal masa..masa kita kat opis sgt panjang..lebih dr masa kita kat rumah..so,kenala happy kat tempat keje..sbb half of hidup kita mmg kat tempat keje..aku mula berpk!

Jadual aku skrg ni:
(sbb preggy so aku mmg xlarat nak tahan mata setiap mlm!)

630a.m - 830a.m : Bersiap ke tempat keje..      = 2jam
830a.m - 900a.m : Dlm keter ngan hubby...       = 1/2 jam
900a.m - 530p.m : Kat opis                                = 8 1/2 jam
530p.m -1130p.m: Dengan hubby                       = 6 jam
1130p.m-630a.m : Tido                                       = 7 jam

See!waktu yg betul2 dengan hubby (maksud aku berkomunikasi dgn waras!!tido xmasuk)..hanya 6 jam sengah..waktu keje 8 jam sengah!!tu pun tolak lagi masa ngan hubby yg hubby men tenet..aku masak..aku basuh baju..

So dah d baby nanti mcm mana!!!!ko pk la sendiri yana oiiii..(walaupun masa tu maybe masa tido n bangun da extend!hahahaha...dahtu nak gembeng2 kememeh2 suami sibuk ngan tenet..padahal dia buat keje..!!(walaupun pada hakikatnya transformer,kamen raider,naruto tu yg buat aku cemburu!!!!kihkih)..

Bila dah kuar fakta matematik kat atas tu barulah aku bole terima yg sebenarnya aku tak gembeng xpasal2..memang patut pun aku nangis kan..masa mmg mencemburui kita..apetah lagi zaman canggih manggih ni semua dok ngadap tenet pantang ada masa terluang..ke sebenarnya tenet yg cemburukan aku..
(ni pon aku menaip pon bila hubby xbalik kje lagi..aku cuti hrni sbb food poisoning)..

Ni nanti da d baby dah tentu ngulit baby jer bila balik keje..adekah masa tu hubby aku akan cemburukan aku pulak??hahahahahhahaa..atau masa tu dia lagi suka sbb bole bertenet sentiasa..atau dia ulit baby pastu aku yg terkapai2???

Korg tak rasa ke mcm mana aku rasa ni??hahaha..merepek ke realiti ni..ke aku yg tak berpijak dibumi yg nyata ni!!