Saturday, March 17, 2012

Nursery Bunga Johor Bahru

Johor Bahru ni memang besar tapi nak cari nursery bunga yang best-best bukan main payah..
First nursery yg dikunjungi sejak kegilaan terhadap bunga ni dekat Ulu Tiram.If dari kota Tinggi nursery ni sebelah kiri selepas caltex sebelum jumpa simpang ke plus ulu tiram,betul-betul bawah jejantas..
Lepas tu kononnya menjejaki nursery kat JB la..tak nak cakap yang mana tp memang tak best..serabut mata tengok..haha..1 day berborak-borak ngan workers kat Nursery Ulu Tiram tu,

sy: dik, ini nursery dah lama bukak?cantik la kat sini..akak suka..banyak bunga..tapi kat jB susah nak carikla..
workers : ala kak.itu yang depannya jusco tu ade..tokeynye ye same..(dengan telo indonesian)
sy: kat mana??? (excited giles)
workers: ala..lepas itunye simpang ke Johor Jaya akak terus aje masuk calltex ke mobil kl tak silap sy,itu la disitu..
sy:oo..Okkk..tq..
begitulah conversation antara aku dan workers kat situ..so bila pergi..jeng jeng jeng..

so,inilah hasilnya..tapi ni bukan 1st time pergila..rasanya yg ke4 kali..haha..


entrance..ntah apa tu rasanya kunci kereta..ihii

bunga raya baby pink..1 pot rm18..memang perlu dimiliki..

hydrangea..tak pasti colour apa ni..sbb bunga baru keluar =)

tak ingat apa nama bunga ni..ehe..

daisy yg cukup mempesonakan..u know Malaysia is the top suppliers exporter to Jepun coz daisy Malaysia gagah berdiri..

yg Pink tu..argghh..tak bole bla..


pinky rose..must take away..

This striped rose pasti menjadi kegilaan peminat rose..just left 1..eyeww

Orange Rose..

Purple Rose..unique!

Pinky rose..bulat bulat kelopak nye..

orkid,,kegilaan kaklong & mak..

sebelum ni tak layan pon,asyik dtg nampak cantik mcm lavender..belek2 rupanya same type of Misai kucing but colour purple..memang cantik if merimbun..

rm48 orchid..memang cun habis meletops!

polkadot orchid..nama aku bagi..haha
kat sini memang best..slalu beli dapat murah..normally rose kampung rm7/bag. Rose yg pelik-pelik rm15/pot..n maybe bole dpt rm12 kl beli..best2...
Nama nursery ni : Soon Gardening Landscapping..yup..takde pon dekat entrance refer from receipt!

Ni pula nursery kat Taman Sutera Utama ni..singgah jap masa site visit kesana..bukan mengulor ek..tp time lunch hour...sanggup tak makan!

entrance..like the name..Katsura Garden

more variety of Cactus..no need to go Cameron..ehe

Colouful Cactus..bole beli satu utk jadikan artifak akan dtg..haha

eyeww..comelkan the colourful duri duri

never know this keladi boleh hidup in water itself..cun!

magnolia & others species

another type of misai kucing there!maroon..!

first of pink hydrangea i ever found!












tapi the price quite mahal la kat sini..Goodbye Katsura..ehe

6 comments:

nurilara said...

salam nak tanye..yg nursery kat jusco pic atas tu..jusco mane? ape nama nursery tu? x sabar nk pegi ni..

Majid Majidsaleh said...

Boley bagitahu saya di ada jual pokok daun roda tak..d perlukan segera
Saya ingin membelinye dgan segera

fatimahrili emah said...

slmmekom. ada bt jualan online x sis.. sbb sy di srwk

fatimahrili emah said...

slmmekom. ada bt jualan online x sis.. sbb sy di srwk

fresh550 said...

Salams saya mencari pokok misai kucing. Urgent. Sila whatsapp saya +65 9104 3116

Rohani
Johor Bahru

fresh550 said...

Salams saya mencari pokok misai kucing. Urgent. Sila whatsapp saya +65 9104 3116

Rohani
Johor Bahru