Thursday, May 17, 2012

Adakah aku bunting pelanduk?

Istilah bunting pelanduk ni telah digunapakai oleh generasi dulu-dulu bila sorg pompuan ni tetap alami haid time pregnant..napela nak sebut pelanduk bukan rusa ke kancil ke kan senang.Bunyi cam ngeri je.haha

Istilah ni membuatkan saya betul-betul dirudung risau dan tak keruan.Bole nak dikatakan every week pasti ada bleeding from first moment yg saya ni pregnant. Awal-awal tu memang la bole kita anggap implementation bleeding..tapi kl dah dok tiap-tiap minggu bleeding,sape tak risau kan..

Check pregnancy sendiri la bila da period lambat 2 weeks bulan 3 hr tu. Beli yg paling murah kat watson..ehe.. Memang melompat-lompat la kan sebab memang nak baby cepat walaupun ada pihak kata mesti jarakkan 6 months daripada previous miscarriaged utk betul-betul pulihkan sel rahim sedangkan baru je 3 bulan berlalu. Private clinic doc kata 3 months pun ok..kalau ikut goment plak kata, tak payah plan pun..ntah ye ke tak training doc tu..aish..pape la..saya plak kata takutnya sbb fobia miscarriaged haritu tak hilang lg,tp life must goes on!..kerana keyakinan diri yg rasanya dah betul-betul sihat kami pun berusaha lg utk menambah umat Rasulullah s.a.w.So inilah hasilnya.

yeah!! i'm pregnant..

So bila da tau bermulalah rutin jadi puteri raja..ditatang bagai minyak sawit yg penuh dikilang felda..haha..begitulah..

AKibat kengkonon baru sangat, kami berdua bertangguh-tangguhan utk gi scan sampaila next weeknye bleeding..adoi..nape plak ni..takde rezeki lagi ke..mana taknye pregnant lepas 1st bleeding cek baby dah takde.Peristiwa tu betul-betul membawa kesan kat jantung hati naluri kami ni.kami pun bergegas ke Klinik kegemaran kami Klinik Nur di Kebun Teh Johor Bahru tu.Scan,baby baru 6 weeks n ultrasound belum dapat detect heartbeat lagi sbb terlalu comel lagi..n Dr Nur bagi Duphaston utk kuatkan rahim..

2 APril 2012
Register buku merah kat goment clinic.Procedure biasa urine test, berat (64.5kg - mmg dah tak tau la kan nak buat camne makin membesar diriku) dan nasihat-nasihat biasa la.Minum susu, makanan seimbang dan makan vitamin. Tapi kenapa nurse tu bagi asid folic je..iron?B complex?..sabau je la kan goment ni..redha je la..dan before balik tu set next appointment.

3 April 2012
Bleeding!!
Direct to Clinic Nur dan scan. Heartbeat ok.Alhamdulillah.

tu ha dia si comel ku..dah de heartbeat time ni 6w6d =)
Masa ni sebenarnya ada angkat 1 kotak file di office..sangat cuak memula nak gi klinik..bila dah scan sangat2 lega n hanya cerita pada hubby lepas 3 hari berlalu..kalau tak hamikkau kena marah nt..

22 April 2012
Bleeding menghantui diri..argghhh..
terus ke klinik nur scan lagi n alhamdulillah yaAllah baby sy ok..
Time ni seingat saya,saya pulun basuh baju sebakul..then bleeding happened..
adehss..baby..basuh baju pon tak bole ke..huhu..haru biru jadinya..

My fetus 9w2d

26 April 2012
Time ni plak sibuk update filing kat opis..so angkut mengangkut file dari rak kemeja..
akibat terlalu komited la konon sampai lupa diri tu pregnant..ha..kan da bleeding lagi..
masa ni tak expect langsung and terus meleleh air mata kat opis dan terus call hubby nak ke klinik scan..jam pukul 5,bantai balik je lepas bgtau HR.So,ni kali ke-4 sudah..sabar sabar..kena kuat!Sampai klinik ngan muka merah dr Nur dah faham da..terus scan..

9w5d..sabar sabar..memang betul-betul menguji mental n fizikal..
Time ni dr bagi MC tp mmg kengkonon komited, pergi gak keje mengenangkan byk pending job n mc sy tahun ni dah habis..habisla gaji sy..huhu

29 April Bleeding lagi!!!
Time ni sabarkan diri sebab esok appointment dr goment..
so esoknya lepas dah melepasi procedure biasa, berjumpa la dengan dr dan scan baby..
alhamdulillah jantung baby aktif n baby da mula gerak-gerak..time ni dah lupa dah bleeding-bleeding tu semua..tp dlm hatiku yg paling dalam sentiasa risau..
Dr kata uri agak kebawah..hati hati jgn buat keje berat..
Goment tak bagi gambar pon..Ultrasound tu pun tak boleh detect heartbeat cam kat klinik nur.Tapi dah nampak jantung baby degap degup so kebimbangan ni terus hilang...
Time ni la mengepow doctor..
'Dr, haritu nurse bagi i folic acid je..yg lain-lain tak dapat ke??'
ehe..
so dapatla semua iron,b complex bagai tu..hehe..berjaya!

panjangnye entri..belom habis bebel lagi ni..

Kelegaan hanya sementara bila 30 April merajuk ngan hubby..bila merajuk abis la kan bilik ni bersih..basuh kain dan mengemas segala bagai..1 may hari org bersuka-suka cuti tu, bleeding jadi lagi la kan..degil..tu la merajuk lagi..kali ni agak banyak n betul-betul membimbangkan..half of panty liner..tp konon buat tak tau ingat mcm slalu..so nak bersuka-suka and kononnya ada org nak memujuk maka bergeraklah kami ke kampung halaman ke kota tinggi..tp bila tghari bleeding ada lg..mmg spoil mood haritu and terus ke HSI..datang pukul 6pm,balik pukul 1030pm..best tak..sabar jela sebab 1 may dr nur cuti..klinik lain sume takde ultrasound.

Sgt suka dgn dr chinese lelaki yg memula merawat saya kat emergency hsi tu..
sgt bersopan santun..bila dia scan baby alhamdulillah baby tgh melompat-lompat..yaAllah apekah dugaan ini..sabar..sabar..yg penting baby ok..bila da ke goment pastinya kena ikut procedure..time tu bila dah tau condition baby pastilah nak berlari balik,tp terpaksa kebilik saringan utk dirodok dengan speculum tu..nightmare!!!!paksa yg direlakan..waaarrghh..

ada org panggil benda ni 'mulut itik'..ye..mulut itik jahat!!

procedure??


ha..amikkau..dia masukkan kat vagina untuk cek pintu rahim and blood yg keluar..tu la salah satu sebab kenapa sanggup bayar klinik swasta dari ke goment..alasan kat hubby,malas tunggu lama..padahal takut ngan mulut itik ni..

so,saya pun dirodok dengan sopannya oleh dr vicky (pompuan indian tau)..nasib tak kena ngan dr lelaki melayu yg sgt muda yg tgh rawat patient katil sebelah..lega..ehehe..
'Dr, kan baby i dah ok scan tadi,nape nak buat gak procedure ni??'
'Puan,ni procedure, kami tak bole skip'..adehh..
Nak jadikan kisah ni lagi tragis, bole plak speculum tu patah time nak masukkan akibat kedegilan saya ni mengepit peha..mmg dapat la kan..kena marah ngan nurse..haha..mmg patut pun..and pastinya dari tak sakit jadi sakit lagila sakit hati..haha..tp no heart feeling la nurse mmg dah procedure kan dan mmg saya ni degil..sabar je la..
so,abis procedure, saya pun konon nak mengepow pil kuat rahim dr doctor..
'sorry la dik,goment hanya bagi utk kes keguguran kali ke-3 berturut-turut'
Statement yg sungguh menyayat hati!ahaa..sabar la hati..sabar la...sabar ngan kerajaan skrg..ahah..papepun dapat MC 3 hari..yeah!!..bed rest je kat rumah..
so balik ngan happy dan menikmati nasi goreng seafood and bihun sup kat kedai makan febret walaupun baru lepas dirodok..ehhe..lupa da time ni..pelikkan happy seorang ibu mengandung bila tau baby ok..=)

Sepupu dan kawan-kawan ada nasihatkan supaya cek dekat specialist..
Tangguh punya tangguh akibat tiada bleeding lagi, jadi tiba la
8 May 2012 yg mana bleeding lagi!!
So,progress tetap sama..bleeding sekejap dan takde da dan dark brown colour!
Positifkan minda tunggu semuanya ok..
Dan mana mampu nak bertahan kan, hubby ajak ke specialist..kecuakkan beliau lagi berganda ganda dari diri sendiri..

10 May 2012

Dr, heartbeat baby sy ok..
Heartbeat??Riana,baby you tengah melompat-lompat tu maknanya ok la..=))
Time ni dah tak fikir da berapa duit keluar..
Dr Nooraini from Putri Specialist kata bleeding mmg dari dalam n could effect the baby..
mmg ada possibility utk miscarriage.Kena rehat.
MC 9 hari!

Punya la risau kan, baby best-best je tengah belajar hisap jari..

Komen utk Putri Specialist:
Staff memang peramah..cuma agak crowded dan ramai org..lagi sikit la nak sama mcm pegi goment..Dr Noraini tetap buat procedure yg sama dgn speculum tu tapi seriously sgt lemah lembut dan tak sakit sejurus selepas bangun..Ultrasound memang canggih and bole tgok depan mata tak payah nak pusing-pusing kepala tgok skrin atas kepala..hehe..
Tapi,staff bahagian makmal agak mengecewakan bila soalan saya yg memang slalu blur ni dijawab ngan perlian yg menusuk kalbu..nasibla tgh happy kan baru lepas tgok baby melompat-lompat..kl tak mmg siap kena zass admin putri ni..hehe..positif..mungkin dia tgh period..haha

so,selesai episod gundah gulana..

MC 9 hari sedang dinikmati..tp 15 May kami kembali ke klinik Nur..apa lagi..bleeding lagi..
sabar.......
alhamdulillah lagi..baby aktif..
Just 13 weeks and lamanya nak tunggu Nov..cepat la..cepatla..

YaAllah sihatkanlah anakku di dalam kandunganku ini YaAllah..
Ampunilah dosa-dosa kami dan janganlah Kau menguji kami dengan dugaan yang tidak dapat kami menanggungnya..beri maaflah kami jika kami telupa atau tersalah..AMin..

Menikmati hari-hari MC dengan perkataan 'Bunting Pelanduk' menjadi igauan..
















8 comments:

lilydamia said...

Wah ini sudah jeles, 2nd time pregnt tu, tp bleeding tu normal ke. ?tahniah yana! aps rahsia dikau

Shakina Farhan said...

confuse jugak nape pelanduk eyh..take care ye..:)..

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Riana said...

tq ip..hehe..dr tak berani nak cakap..cuma memang ada kes mcm ni..haritu ke hsi pon ada sorg kakak yg dah 6 bulan n buku merah dia tebal gile..dia kata,asyik bleeding je tu buku tebal..haha..doa2kan la semuanya ok ek..rahsia?usaha selagi terdaya..=)

Nadt said...

hai, ni nadt from sayepunyebelog yang citer pasal bunting pelanduk tu. based on u punye story, maybe sebab uri bawah tu yang jadi punca bleeding. kalau uri bawah n bleeding memang tak ble buat keja berat n kena 'puasa' bersama suami sampai at least 4 months. kena berjaga2 ye.take good care. :)

Riana said...

hai nadt..yup..tergerak nak share pasal bunting pelanduk bila baca entry awak..masa tau dr goment kata uri bawah mmg sgt2 takut..tp bila ke putri specialist dr kata takde masalah bab uri..dr nur yg slalu sy jumpa pun kata uri saya ngam2 je..yup,skrg memang semua hubby yg buat kecuali masak je.tu pun masak ringan2 je..n dah pun 'puasa' ngan suami since checkup pertama ngan dr nur..=)..nadt haritu lama tak bleeding?

sam sul said...

Hai..alhamdulillah..lepas bace blog ni baru saya taw adenye bunting pelanduk..isteri sy kali ni adalah kali ke 3 bleeding..dr bulan ke 4 sehingga bulan ke 5 iaitu hari ini..sy sgt risau kerana ini adalah anak pertama kami y di namakan bunting pelamin...haish...byk sgt name bunting nih...

Bunga Tanjung said...

Saya mengandung 13 minggu n baru je bleeding last week sebab uri terletak betul2 kat pintu rahim kata doc. Masa mula2 bleeding tu buat checkup kat klinik swasta. Pastu, doc kata pegi rujuk terus kat hospital sebab tepi uri macam ade fibroid katanya. Pegilah hospital dan doc pun masukkkan spectulum. Masa sebelum tu, darah cuma setitis dua, tapi bila je turun dari katil lepas doc masukkan benda tu, terus melimpah2 darah keluar. Rasa nak nangis je. Doc kata cuma luka kat bahagian luar bukan kat rahim. Doc suruh refer hospital kalo darah makin banyak. Now, lepas follow up semua, semuanya ok n bleeding pun dah stop. Tapi terfikir2, wajar ke alat spectulum tu digunakan? macam bahaya je benda tu. Isk3.

Riana said...

Bunga Tanjung, alat tu sebenarnya masuk sampai pintu rahim..tapi serius kita bayangkan mcm masuk sampai kena baby..sy siap cakap dgn dr,kan bahaya..dr kata tak masuk pun sampai baby..jauh lagi tu..hee..
InsyaAllah alat tu dah dikaji..actually tu je la cara nak tgok pintu rahim kita nye condition.tak taula kl ada cara lain.heee