Monday, May 21, 2012

Pelik..

Salam Monday..


Hari ni dimulakan dengan keadaan yg pelik di pagi hr..

apa diA?memang pelik..

Tp bukanlah benda pagi td yang nak diceritakan..

(hangin tak hangin tak??)


Peristiwa ni berlaku 2 bulan lepas..


Saya pelik la..

Bila seorang hamba Allah menghantar msg kepada sy..

Menceritakan tentang rumahtangganya..

Yang betapa dia menderita sebab hutang keliling pinggang..

kena tanggung suami..

kononnya gaji suaminya semua utk bayar hutang..

Diceritakan kepada saya bahawa dia sudah beberapa kali minta cerai..

Walaupun usia perkahwinan baru 2 bulan..

dan dia rasa dirinya deserve hidup senang..

pelik..pelik..pelik tak??


Pastu yg saya lagi pelik..

Bila di Muka Buka..

Dia post, betapa bahagianya dia menjadi seorg isteri..

betapa bahagianya dia dikurniakan suami yg bla bla bla..

dan betapa dia nampak seperti sgt bahagia la senang cakap..


apakah jenis si dia ini?

mengaibkan suami dia yg sy pun kurang kenali..

walaupun benih-benih perkahwinan baru nak bertumbuh..

peliknya peliknya..kan..kan..


Mula-mula ingat dia nak berkongsi masalah..

tapi bila sy tanya semula 'dah ok?'

sy pulak yg kena marah mcm menyibuk..

padahal smlm bukan main!!

(marah ni marah..grr)..


Ya Allah, Jauhkanlah saya dari sikap-sikap sebegini..


Setiap manusia akan menghadapi pelbagai situasi hidup..

tidak terkecuali sy..

perkahwinan adalah untuk melengkapi dan memudahkan hidup..

Setiap org ada masalah..

Kita yg kena kreatif utk settle.

(ele..konon je kan..padahal kl dia berair-rair gak mata)..ehe

Kena selalu positif.

Kadang-kdang masalah kecil slalu dirasakan sangat besar.

Disitulah perlunya positif!

Disitulah perlunya teman yg dipercayai utk berkongsi cerita,

(jika perlu pendapat,kl simple2 pk je la sendiri)

bukan utk mengaibkan..tetapi mencari penyelesaian..

walaupun jawapannya hanya,

'ko sabar je la..lama-lama ok la nt'..

kan positif tu..ye tak?


Moral of the story:

1.Jangan mengaibkan suami anda!

2.Hidup ni kena banyak sabar!!! positif!!

Walaupun saya ni kategori yg agak kurg sabar tp yg kat atas tu lagi teruk ketidaksabarannya..


sabar ajelah..






5 comments:

Fainie said...

lepas u cite tu, i baca fb dia yg lepas2..mmg bahagia btul..ntah la, sume org pun ada masalah rumah tangga. kena sabar jek la..beb, org tu tak baca blog u ke?..hahahaha

lilydamia said...

Marah ni marah ni. ... Marah gak ngan org tu citer pekung sendiri huhu, ko tak takot ke yana dia bca blog ko ni hehehe

Riana said...

haha..nak takut apenye..i'm not state anything bout her identity..uhu..kl dia marah,maknanya dia sedar la tu dia.ye alhamdulillah =)

rafaliah said...

As-Salam perkenalan dear..:-))

Riana said...

rafaliah:salam =)