Wednesday, June 13, 2012

17 weeks ~



Salam..Diam tak diam dah 17 weeks pregnant..figure kat atas tu dapat kat baby centre la kan.kengkononnya mcm tu la rupa baby sy dlm rahim sy sekarang ni.And i'm not sure sama ada baby dah ada roh ke blom since no movement lg.Tapi kl ikut instinct ni,rasa mcm dah ada..slalu kejut sy mlm hari and lepas tu mmg susah nak tido balik.tak tau la kan..


Refer baby center, baby akan start movemnt next week sbb this week joining muscle and bone sedang berlaku n next week baby akan start 'test' the bone n muscle tu yg adanya movemnt.Wallahua'alam..Yang penting sy sgt-sgt tak sabar tgu baby bergerak.Bila da gerak mesti lebih excited kan???


Jalan-jalan BW BW sy tengok ramai bakal2 ibu n bakal mama excited shopping sana sini even baby baru 4 months mcm sy. Tp sy plak dok relax lagi takde ape lg preparation.I'm focus on mental n physical preparation dulu ni.Kuatkah sy nak menggalas tgjwb sebagai ibu?kuatkah sy nak korbankan waktu tidor sy nt??..ehee..n kuatkah sy nak puaskan hati baby n suami serentak??ditambah lagi dengan sy kena ambil berat makan minum nenek hubby sy umur 80++ yg mana sy tinggal sebumbung dgn beliau..aduhai..mcm2 dok pk..tp i'm confident on myself yg sy bole buat!yakin boleh!!insyaAllah..


Hubby penah pesan,kita tak bole nak puaskan hati semua org serentak.Tapi bagi saya,sy nak jadi org mcm tu even sometime benda tu menghambat emosi n fizikal sy sendiri.Tapi i'm believe sgt2 bila kita berkorban..bertungkus lumus..ikhlas..walau payah nak ikhlas..Allah akan bantu kita mudahkan jalan kita walaupun dlm sekecil-kecil perkara cthnye bab dpt parking..he..simple kan,tapi sama-samala kita fikir ape relatednye dpt parking ngan rezeki..uisshh..pk pk..heehe


Cerita pasal rezeki ni plak,baby n mak baby ni mcm2 dpt last week..mcm apa yg sy ckp,xla gempak mana apa yg sy dpt,tp bg sy kl dpt something yg kita tak expect,mmg sgt2 bernilai.Last 2 weeks time cuti sekolah,my sister jejalan kat vietnam sbb dia wat big sale on her business.Distributor tegar zhulian.itulah kakak sy.So,she win her fite then dapatla berjalan2 free makan tido hotel 5 bintang shoping2 sikit2 n alhamdulillah dia belikan sy sepasang telekong yg cantik dgn harga rm30 yg kl beli kat sini telekong tu mungkin harga 50 kat mydin melaka n mungkin rm90 kl beli di Pasar Borong Smart JB..hehe..its not about price but value!!sy suka sgt2 telekong tu sbb material dia best n bunga timbul2 n luckily sy dpt colour purple yg mmg warna febret sy..muahhss..syg KakLong..n dia xlupa belikan ape yg sy pesan, pelekat peti ais tu walaupun secara tak sengaja..mulanya dia ingat keychain tp rupanya pelekat tu..rezeki sy la kan =)..haha..ape ntah bahasa omputihnyer pelekat tu..Hubby plak dpt tshirt..buat tambah2 koleksi kan =)


Ahad lepas lepas balik cuti weekend rumah parents plan nak singgah bandar Kota Tinggi beli kurma n kismis..Time salam nak balik ngan parents,abah bagi rm20..sy gelak la..ape ni da nak ada anak pun dpt duit jajan lg..haha.abah terus ckp,duit utk baby dlm perut tu..aik..belom kuar dah dpt duit..atok anang-atok anang (atok lanang-atok lelaki bahasa org jawa which is cucu-cucu semua panggil abah atok anang).Mak terus sambung-beli kurma nt pakai duit tu k =)))).suka-suka..


Selain tu my kelik plak baru lepas melawat his son yg menetap kat australia,yesterday she gave me patung koala bear yg comel2 tu utk lekat kat tepi2 calendar or pc..first dia bagi sya colour coklat..tak lama lepas tu dia tunjuk sy colour grey..mestila sy suka bila tgok yg grey..n dia kata..take it la..so,i dapat dua..bestnyerrrr..memang masa ni sy betul2 rasa yg lg 1 tu baby punye..=)..n dpt la olive soap..dah 2 hari sy lupa nak kuarkan olive soap tu dr handbag..he..bole la buat2 cuci muka kan nt..sgt wangi..camomile flavor.


Bos hubby plak baru balik melancong di Paris.Dapatla sehelai selendang.Sy fikir ape la nak buat ngan selendang gambar eiffel Tower ni.Takkan nak pakai gi office kot.Ngan gambar2 monumen2 kat Paris.haha.Tapi insyaAllah bole guna utk alas2 meja ke ape..ehe..yg penting Alhamdulillah org bagi kan.Hubby?one more tshirt for him..suka la dpt lagi round neck tshirt..


Tu la kan..rezeki manusia ni siapa yg tahu.Sy sentiasa ingatkan diri sendiri jgn lupa bersyukur..time2 rasa xcukup tu selalu merungut tapi bila hitung balik ape Allah da bagi kat kita..tak terkira byknyer..


So,this week da start semangat nak listdown kan pape yg nak kena beli untuk baby.Maybe after raya baru start shopping-shopping.Masa tu pun da 7 months.Harap-harap hubby dapat masyuk bonus Raya tahun ni..eheee..nak harap company sy,memang tgu Chinese New Year la..so,kira bonus yg tu plak guna utk beli yg besar2 la mcm stroller n breastpump canggih ker..ehe..Brg2 basic mmg hubby kena support semua yer..termasuk planning for akikah..


Ye!saya bertekad akan fully breastfeed baby saya.Azam da tanam ni awal2..da start belai-belai cakap kat baby 'nt minum susu mama yer'..sgt berterima kasih atas pesanan adik ipar akak yg sdg fully bf babynye yg dah masuk 2 bulan stgh..excited tgok baby nye aktif n dah pandai membebel-bebel..dan harap-harap saya follow akak sy sbb dia berjaya fully breastfeed ke-3 tiga anak dia n yg no 3 tu bukan 2 tahun,4 tahun..hahahahha..patutla terlebih akal n manja..=P..-tanpa guna pump canggih2 pun n seingat sy pump dia panjang n materialnye kaca..berat tu..zaman dulu..anak buah pun dah nak UPSR tahun ni =) n yang fully bf tu dah darjah 2..cepatnyer masa berlalu..ingat sy susu dia melimpah mencurah2 sampai bengkak2 susu..murah betul rezeki mereka..doa -doa harap sy pun mcm tu..cuma mgkin cabarannye kurg sbb dia cikgu,half day kan keje dan sy pula private staff yg hampir 9 jam berada di office.Tp tu bukan alasan kan.Alhamdulillah condition keje pon tak tight mana bole la nt nak 'pump' susu bila-bila suka..ehe..cuma masih terfikir dimasa agaknya lokasi..ermmmm..tu kemudian fikir!


Yang penting pasang niat dulu..n for sure la kena rajin baca Surah Hujurat yg hanya 18 ayat tu (tp punyelah memerlukan kekuatan hati n jiwa nak baca setiap hari) utk minta pada Allah banyakkan susu sy nt.Amin...


Sangat-sangat bersyukur sbb sy didedahkan dgn kepentingan bf dlm blog2 mummy yg sy follow.tq for all mummy blogger yg sungguh2 bf baby u all.Korg amat sy kagumi..keep on follow ur update.


So,meneruskan hari-hari sebagai preggy woman dengan indahnye..alhamdulillah sy tak pernah morning sickness n tidak pernah muntah walaupun sekali sepanjang tempoh hamil.Terima Kasih Allah.














4 comments:

cik nani said...

kak yana kuat!! akak mesti blh buat sume tu..insyaAllah..:) mesti x sbr nk tggu baby tu gerak2 dlm perut kn..kite tggu mggu depan..hehe..

Riana said...

ehehe..tq nani..yup..xsabar ni =)

Sue said...

hai yana.. awak same macam saye.. tak de morning sickness.. n tak sabar nk rase bby gerak2 kan.. hihihi...

Sheila Radzi said...

salam riana..

masa saya tanya kat taska ummi sakiza tu utk kerja syif..hantar malam termasuk sabtu ahad dan PH..dia kata sebulan rm350..

try pergi tanya sendiri ye brapa..xpun boleh add fb dia..

yana tinggal mana ye?