Wednesday, June 27, 2012

19 weeks..Bila Nak Tendang-tendang ni Baby..

Salam.

yer..sy sudah 19 weeks skrg ni..genap..19 minggu hr ini..
Last checkup hr isnin lepas.
Baru sibuk nak citer hari ni yg dah memalam buta ni.

so,citer pasal cek-up.
Sampai kol 9,dapat no kol 950..apekehalnyer..standard la kan..KK MAjidee..
Sampai cek urine ngan berat,laju plak xsampai 10minit.
Berat naik dari 65.2 to 66kg..kira 0.8kg naik,alhamdulillah.xla gemukkss mendadak.
Tapi peha mmg da bertembung2 da ni..kl letak tepong memang leper jadik roti canai..=P
BP semua still normal ikut yg sepatutnya 100/70.

Part cek HB, memang lama giler tgu dekat 40 minit.
masuk2,pakcik lab tu tanya..sihat??
ada masalah..makan ok??
ada gangguan??gangguan makhluk...pastu dia gelak2..
layankan je la..
Dalam hati,patutla aku tgu sikit punye lama kat luar td..
rupenyer borak2 ngan patient sblm tu,dia borak2 pasal jom heboh..pehhh..menyirap je..
HB 12.2..yg lepas 12.3.so,kira ok la even xmkn iron tablet yg KK bagi..mkn pramilet je.
Kesimpulannya OK..

Phisical check-up time.tgu tak la lama no..kali ni nyer appointment agak serabut ngan baby2 n anak2 kecil yg dah melalak2 sbb tgu lama..tapi salute kat mak bapak muka tenang je walaupun kepenatan keje mlm n kena hantar bini ngan baby plak gi klinik..byknyer nak kena berkorban nt kan bila da jadi parents..harap aku kuat!aku plak??aku la senang susah nak bersaya2 ni.ehe

cuma...

Time nurse cek perut ni, nurse pelik nape perut a bit 'keras'..
n komen yg sama masa previous cek-up..tapi masa tu Doc yg komen bkn nurse..
kali ni nurse plak yg komen..
Erk..xtau..memang perut sy mcm tu..
Nurse tu kata hati2 sbb takut baby cepat matang n terbersalin awal..adehh..seramnyer bunyik..then nurse ukur tinggi rahim 18cm.

Kenapa ek perut keras??ada sape2 tak yg alami mcm ni?
aduhai..nak tanya sape ye????

Nurse ingatkan balik pasal penjagaan payu dara..he (padahal xbuat pun yg cek2 bawah ketiak semua tu takut ada benjolan tu..ihi..just cek2 time mandi tu jela..tapi buat muka yakin je la ckp..ada..ada buat..hahahahaha)..
Lepas tu nurse ajar cara nak bersihkan cik B..skrg da bole start bersih2kan cikB kat tempat baby nak feeding nt..
Nurse kata pakai tuala ngan air suam (pakai cutton bud nurse kata tak jalan)..sbb nurse kata kat celah2 tu ada daki.jgn biarkan nt cik B tersumbat..
Pastu nurse pesan lagi nt dlm 25-26 weeks maybe colostrum da start keluar.
Bersihkan n jgn biarkan je..nt Cik B tersumbat susu xnak keluar..susah awak nt.
ok..saya ingat pesanan nurse n da start dok belek2 n bersihkan =)
Nurse bagi Obimin (tp dah tau dah mmg xkan mkn..tapi amik je mana tau tetibe stok pramilet abis n xmampu nak beli..he

Dalam pada tu sgt2 kecewa sbb sesi kali ni rupenyer xd scan.
agak bengang la bila tanya nurse dia kata 'scan hanya dibuat 2x dlm tempoh hamil..awal2 pregnant n masa 36 weeks'
yeke..baca blog org lain,diorg pun checkup kat KK..ok je slalu scan..
dahla punye excited td nak g checkup konon dpt tgok baby ku yg comel ni..
nampaknye hampe..grrr..tak kire nak g scan kat luar pasni..

So,siap semua amik next apntmt time,cabut..
Time tu dah pukul 1130..hubby risau sbb janji ngan bos kol 12 nak g meeting kat nusajaya..konon nak ajak hubby gi Klinik Nur..xdapatla gamaknyer..
kempunan tgok baby..waaa..terus g opis kire masuk half day.jimat cuti tok next apntmnt..xyahla guna upl save gaji bole bli breastpump..haha

Ptg tu kat opis kepala pening2 xtau kenapa..
Cakap kat hubby terus hubby kata ptg ni kita g scan k..
yeehaaa..pandai yer baby nak jumpa mama,buat mama pening..ehhee..
so dapatla scan..=)
Ni gambar2 ni ada paparazzi yg amik..bagus gak..bole la abadikan dlm blog ni kan.
Kl tau bole la i buat muka ayu2 skit..kehkeh

ha..tu muka beriyer tu..sikit punyer serious muka

heartbeat baby..sgt memberangsangkan..

baby tido..menci menci..ni hasil yg doc Nur print..xfull view..cuma dpt tgok life je yg full view.

Yg blah kanan tu tulang peha baby..

So,tercapai hajat nak tgok baby walaupun dia punye syok tido..sgt suka tgok tulang temulang baby tu.tu maknanya sy bagi cukup kalsium kat dia..ehe..Doc kata xnampak lagi boboy ke grgirl..n doc suggest gi England Clinic kat jln tebrau depan menara pelangi utk scan 3D4D 26 months nt.
Siap2 beli pramilet utk next month.yeah.suke sgt dpt tgok babyyyyy..
* Doc no comment bila tanya nape perut keras..dia kata normal =)

Panjang berjela la plak entry ni..ahh..tak kire nak bebel lagi..

Sy masih menunnggu2 baby ni kick sy..cepatla baby kick mama..cepatla..cepatla..bole gitu??haha
Tapi getaran cinta dijiwa mula dah terasa..
gelombang2 angin2 dlm perut tu asik kerap da rasa..sampai terkonpius tu bunyik angin perut nak kentot ke gelombang baby sedang berenang2??haha..
Selalu usap2 perut ni biar baby suka..nak kena manja lebih agaknyer..hiii
Ni masa tgh tulis ni xtau nape perut cam lain mcm..
sengal kiri kanan..
cam bertambah muatan..
Pusat pon dah ketengah..tegang semacam..
Harap2 baby sihat selalu..
n urusan dipermudahkan hingga bersalin nt..
Amin

*Belom shopping brg baby 1 ape pun..mmg menahan gejolak perasaan ni..pastu nak shopping one shot memang xmuat kete la nt..hahaha..siapla hubby.
*Nama baby pun lom finalize..dah shortlisted>padahal mmg tu je la satu pon..haha

4 comments:

cikpingu said...

best2.. seronok tgk keadaan baby dlm prut..

Riana said...

tu la umi..xsabr =)))

Sheila Radzi said...

reply komen kat sini lah ye..

saya hantar raid kat kuarters polis,bkt chargar sebelah ciq ni je..senang, dekat dengan opis, hehe..

yana dah dapat bs belom?

Sheila Radzi said...

Taska ummi sakiza tu ok kot. Kitorang xhantar sebab mahal,huhu. Xmampu rasanya nak hantar kat situ. Lagipun public holiday kalau hantar caj lain..