Tuesday, June 12, 2012

Mak kata...

Salam..
Saya ni bukan jenis percaya ngan pantang larang merepek..Bagi saya semua dah tersurat bahagian masing-masing di luh mahfuz.Tapi sejak mengandung ni,takut gak bab-bab pantang larang ni.So nak taknak kena ikut gak kata mak tentang beberapa perkara.Ni beberapa la yg mak sy pesan.

1.Jangan mandi malam.Bab ni sebenarnya utk semua golongan.Kl org tak ngandung org kata takut kena paru-paru berair.Kl org ngandung plak mak sy kata nanti kembar darah.So ikutla pesan mak.Kalau nak mandi mesti sebelum magrib.Balik keje sampai rumah je dah pukul 6suku..masak2 bagai dekat pukul 7..kl sempat siap sblm pukul 7 sempatla sy bergegas2 mandi,kl hubby mintak msk yg spesel2 tak ke dekat 730 baru siap.adeh.mmg honestly sejak pregnant slalu xmandi balik keje.lap2 badan je ngan air.ehe..tak kisah la kan kl tak mandi pun ada je yg suka cium..hahaha..

Ada plak yg saya baca kata,mandi mlm kembar air,mandi magrib kembar darah..ntahle mana yg betul.hehe,nama pun pantang org tua-tua.

2.Jangan tido time matahari naik.Huhu,nasibla sy buka kaki tido tegar hujung minggu.slalu mata dah terkebil2 maksimum pun pikul730 tido lepas subuh.Cuma time cuti hubby slalu kata rehat lebih.kena tido lebih.haha.1 hari tu akak call pukul8 sy baru bangun kebetulan letih amat hrtu.ape lagi kena la tazkirah.akak kata mak pesan org pregnant xleh tido time matahari naik nt kembor darah.dusshh.dapat lagi.hehe.

Kembar Darah tu situasi bila seseorang pompuan tu nak bersalin dia akan keluar darah dulu.Kembar Air plak bila nak bersalin keluar air dulu.Utk kembar darah selalu org sebut turu darah n kembar air org panggil air ketuban dah pecah.Ramai yg kata kembar darah lebih sakit dari kembar air.Tapi byk pgalaman org sy baca dari blog2,selalunya mmg ada tanda2 semua ni.Dan ada gak pgalaman yg sakit2 terus masuk labour room terus baby keluar seperti yg dialami sorg kawan saya,dia hanya sakit2 kat rumah,pergi hospital,stgh jam dah bersalin..mudahkan..bahagian masing-masing.

Apepun,pantang larang org tua ni kdg2 ada benarnya.Tapi saya pandang dari sudut kesihatan kl bab mandi tu.Memang mandi malam kan tak elok kan.
Bab tido time matahari naik tu mmg la kurg eloknya sebab tido waktu dhuha ni kan menyempitkan rezeki =)

2 comments:

Fainie said...

kembar darah tu ape beb?

Riana said...

tu beb i da update skit..=)