Thursday, June 21, 2012

Simpul Biawak Vs Leg Cramp time pegnen..

Salam

Baru beberapa hari lepas baca pasal simpul biawak atau ada org panggil tarik mengkarung n bahasa lagi mudah..kaki krem..masa baca tu just baca sepintas lalu je la kan bajet diri sendiri jaga pemakanan n belom pernah kena setakat 18 weeks pregnant ni.So,bajet baca pon ala2 sekilas pandang and tak amik pusing.Akibat keriakkan melampau..hamikkau..saya telah diserang simpul biawak untuk kesekian kalinya saat mangandung ni..adehhh..menjerit tak hingat pukul 3 pagi mengerang2 kesakita..tepuk2 hubby bangun bole plak tido kayu sampai tepukkan kali ke 13 baru bangun..punyer hangin dicampur kesakitan teramat sangat..padahal selalu senang je en hubby ni bangun sampai tahap alarm hset baru nak start menyanyi dia dah terbangun suh matikan..adekah patut???kena tukar suara nyanyi2 mcm alarm hset ke baru leh sdar..mana mungkin waktu sakit kena simpul biawak ni ada masa lagi nk nyanyi bagai..dusssshhh..lempang nak la..sob sob

Seingat sy,simpul biawak ni last kena time zaman sekolah2 dulu..pastu dah tak pernah kena sampai mlm td.Ni kaki sengal lagi dok tahan sakit mlm td.akibat keriakkan,xla dok cari info2 cara nak atasi..tu la..riak lagi..so,mlm td punyela kelam kabut.Sambil meraung-raung kesakitan saya mintak hubby urut kaki saya..sambil mata pejam,hubby suh saya luruskan kaki..jgn bengkok..pastu dia picit betis..punyerla sakit,sy mintak dia sapu2 je pakai tapak tangan jgn picit sbb sakit yg sgt2..sy mintak dia cari balm sapu kat kaki..ntah nape arahan tu tak diendahkan beliau..grrr..sy terus mengerang kesakitan n hubby yg gelabah dgn mata pejam terus duduk mendiamkan diri sambil pujuk2 usap2 kepala soh sy tahan.dialog berkumandang 'sakitnya bang..sakitnya..' sampai repeat dialog 17x..masa tu apa yg ada dlm otak ni,nak bersalin nt lagi sakit..sabar la hati..sabar..lepas 10 minit baru sakit tu hilang..

Lepas subuh,mintak hubby urutkan pakai balm.Rasa la lega sikit sbb bole lagi sy menggoreng bayam n telor dadar cincai dipagi hr.hahaha.Sampai-sampai opis terus search pasal simpul biawak ni.

apekehal ntah nama pon tak comel..takde binatang lain ke..

Punca simpul biawak ni:
KURANG MINUM AIR..BADAN KURANG GARAM MINERAL AND ELECTROLITE.
air sgt penting sbb ibu mengandung ni kena ada extra air dlm badan utk hasilkan air ketuban.Memang sy akui, 2 3 hari ni mmg kurg sikit minum air.Selalunya diopis memang 2 botol biru sy yg lebih kurang 1L isipadunya saya habiskan secara paksa.Tapi pagi ni,dah dekat pukul 12 pun air baru luak suku dr pagi td..memang sahler kesedaran minum air byk ni makin terhakis..tak bole jadi.kena paksa diri minum..biorlah ulang alik ke toilet xpelah..sy rela dari disimpul sang biawak mlm hari nt..waaaa..slalunya plak kat rumah, hubby akan siap-siap tuangkan air dlm botol atas meja solek around 1.5L gak..tapi sejak akhir2 ni hubby slalu lupa ntah nape ntah..so,bila hubby lupa sy pon xminom..haha..bole gitu..so,kena paksa tuangkan>mcm da tak bole tuang sendiri!!.punyer mengader..

GARAM aka SODIUM!!yer..sgt penting..tak bole amik terlalu sikit..kena rajin-rajin makan kacang bergaram tu..xkisahlah pistachio ke..kacang botak ke..kacang tanah ke..waima kacang bonces goreng sedri..letak garam lebih-lebih skit..ada yg takut kena darah tinggi plak kan,tapi if cecair dlm badan kita cukup utk dilute all the garam mineral,kira ok lagila kan..ni pon bole bantu utk elak kaki anda disimpol biawak jahat tu..erkkk..

Lain-lain:
Makan PISANG banyak-banyak..selain mengandungi garam potassium yg tinggi untuk elak simpul biawak,pisang juga bole membantu para ibu mengandung utk melabur di bank2 kecil di belakang rumah anda.Tapi zaman sekarang bank2 kecik tu ada kat Master bedroom kan..hakhak..xpun celah dapur..=P..baru perasan,almost every week we all akan beli pisang ataupun dpt pisang free dari mak hasil tanah felda tercinta,tp this week xd plak beli pisang..patutla biawak mula berlegar2 disini..grrr..siap ko biawak nak gi borong pisang ptg nt.

Kekhilafan info..(bajet word bombastik la tewww)..
KURANG KALSIUM..yup..sy pun kurang menerima pendapat yg katanya simpul biawak ni disebabkan kurang kalsium.Sbb bagi saya kalsium tu libatkan tulang bukan otot..ni kejang otot bukan kejang tulang.haha.Lagipun 2x minum susu + Neurogain rich with DHA takkan kurg lagi kalsium sy..argghhh..(tapi kuku sy tumbuh tak cantik sejak dua menjak ni..ohh babyku telah menyerap semua kalsium sy dgn jayanya)..

SEJUK..ni mmg xbole terima ni..mlm td mg betul sy tido tak berselimut tp mmg JB sgt panas skrg ni..apekehal sejuk jadi punca biawak menyerang..kan ke biawak sejuk2 suka nyorok..hakhak..papelakan..

Cara nak urut2 kaki hilangkan simpul biawak

ni dapat dr sini.

Untuk mommy2be kat luar sana,jgn jadi mcm saya dah terkena baru nak terngadah ngader hegeh nak cr info pasal common2 info yg kita kena tau..
So,selamat membeli pisang n kacang bergaram yer..harap-harap berhasil la nt..kita tgok k =)

2 comments:

cik nani said...

haha..sempat lg masak tu..bagus betul kakak sy ni..:) sy pernah jgk dengar org mengandung kene cmni..mmg ek sis?huhu

Riana said...

kena masak..tugas sy..haha..tu la..akak baru first time kena giler xterkata sakitnyer..hr ni minum bergelen2 air taknak lagi kena mlm ni..waaa