Wednesday, June 6, 2012

Supplement Org Mengandung

Salam..
Awal pregnant haritu tertanya-tanya gak nak makan apa for my baby development.So,tanya pada sorg member yang dah beranak 2, dia suggest makan NeuroGain. Memula ingat susu ke ape ke NeuroGain tu, terus msg Dr.Nur tanya, ok tak kl makan neurogain and Dr.Nur kata sgt bagus.Tapi klinik Dr.Nur takde jual n beliau suruh saya cari di farmasi. Terus ke farmasi harga rm52 tapi tokey tu kata bole makan start 4 months ke atas.Terus batalkan niat time tu nak beli.

So,lepas cerita bunting pelanduk tu, Dr.Nooraini Putri Specialist provide saya Neurogain,Pramilet and Progestron even masa tu baby baru 10 weeks. Maksudnya Neurogain tu bole diambil sejak awal kandungan.Sebab pakar yg bagi kan,so sy tak soal banyak la..terus start makan neurogain time tu.

Baru-baru ni search ada yg kata Neurogain ni bole buat baby besar and sgt hyper active bila da keluar nt,tp sy lebih berminat ngan pendapat yg mengatakan baby cepat pick-up tu.So yg negatif-negatif tu tenggelam dah sbb nak anak pandai punya pasal..ehe..ape pun yg penting doa n sy lebih prefer baby aktive dr duk diam n jadi aktif mcm sy gak, baru bole lumba-lumba lari nt =).

Haritu saya tanya kat farmasi Apex rm52,baru-baru ni tanya rm50..yeahh..lagi murah..ni tinggal 3 biji ni, so harap2 tanya lagi skali rm45..hahaha..melampau nak murah..insyaAllah Jumaat ni nak gi beli kat ApexFarmasi bawah CS ni. Tak survey pun tempat lain sbb ramai kata Watson mahal dari tempat lain base on forum2 yg sy baca..so,time is diamond..uhuhu..xsuka survey..xsuka..

Neurogain ni completekan keperluan DHA kita n sesuai utk ibu-ibu yg kurang mkn ikan dan susu. Saya ni semua nya makan bertan-tan..he..tp zaman skrg kan, mknan banyak dah ternyahnutrisikan (peh..term tak agak2)..Nak tau lagi banyak info NeuroGain bole tgok sini. Neurogain ni pun bagus utk sape2 yg sdg breastfeed.Sape-sape nak beli ni rupa dia.Kapsulnya lembut n senang nak telan.

Comel kan??


Jom Cite pasal Pramilet plak. Saya follow up kat gomen je.Vitamin from Gov. clinic kan normally ada 3 jenis nak makan.Folic Acid, Iron and Bcomplex, lepas chec-up kat Putri tu,so saya cek sendiri kat label Pramilet tu semua tiga jenis vitamin tu ada and same quantity takkan nak makan semua tu kan. So,bubbye la gomen nyer pil semua tu sebab mmg sy tak suka mkn byk pil sbb bole menyebabkan lambakan air dlm perut yg seterusnya menyebabkan asyik ulang alik ke toilet lebih-lebih lagi time kat opis.haha.Cumanya pramilet tu lagi besar la kan nak telan..siap tersekat-sekat kat tekak..uwekk..nasib sedap rasanya..Pramilet pun tgl 3 biji je ni..dah survey kat Dr.Nur dia kata ada jual di klinik beliau dgn harga rm18..yeah..so,total dah berapa dah???..hubby kata xpe..utk baby =)





Ni dia rupa Pramilet ni (google image je)..


Ha..yg Progestron tu utk spesel kes mcm sy yang asyik dok bleeding jer dari awal pregnant hrtu..Alhamdulillah start 14 weeks hrtu bleeding saya dah stop n igauan ngeri bunting pelanduk tu dah tamat =)


Tu je la kot..daaa
























5 comments:

cik nani said...

waaa..kak,sy baru tahu yg u r pregnant!! tahniah2...jaga kesihatan...x sbr nk tggu baby keluar..hehe..:)

Riana said...

tq nani..doakan urusan akak dipermudahkan..xmo kecoh diFB awal sgt lagi..ehhee =)

Sheila Radzi said...

neurogain tu memang sangat ok utk baby..teruskan amek nuerogain even dah bersalin sbb neurogain pb ni memang utk pregnant & breastfeeding..memang akan nampak kesan atas baby bila dah lahir nanti..raid 2 bulan lebih dah boleh fokus tgk tv..skrg ni dah pandai gelak mengekek sorg2 bila tgk babyTv..saya bli kat klinik hoo specialist,sentosa neurogain ni..rm48 je..

Riana said...

Ooo yeke..2 bulan da pandai tgok tv..comelnyer raid..
saya beli kat cs je..50..kebetulan opis kat situ..sedekah la rm2 kat pharmacy tu..hakhak..supplement ila mkn apa?yana mkn pramilet je..xmkn pun KK punye..malas nak telan byk2..hee

alya said...

hihi, mseti aktif kan baby akak. Bole share tak ye bape berat baby mase deliver?