Thursday, June 7, 2012

Susu..sedapnya..

Salam..



Time preggy ni mmg kena minum susu.Actually susu ni mmg sy suka minum sejak dulu lagi.Dulu masa zaman muda-muda remaja anak dara slalu minum anlene.kononnya nak jaga tulang taknak osteoporosis.Tapi memang slalu kembung perut and lepas minum terus nak terber***..haha..pastu suka beli susu HL low fat tulakan..mmg sedap n lazat.Makan ngan cereal (yelatu padahal bape kali seumur hidup ni saya beli cereal..rasanya masa zaan study utm dulu yg kekadang beli..ehehehe..Tu zaman kaya raya la stay pun kat senai,rumah sewa pon murah..haha..Bila da start duk jB makin banyakla kan expenses so kedekut punya pasa tukar susu nespray..ehe..awal bulan saya akan beli nespray 1 packet,milo 1 packet,oat 1 packet and nestum 1 packet.Nak mudahkan pepagi gi keje sbb malas punye pasal,saya mix semua masuk 1 bekas goncang-goncang so bila nak gi keje tinggal cedok tuang air panas..kreatif tak kreatif tak??haha..kreatif tau bukan malas walaupun sebenarnya malas tahap gaban.Lama tak sebut perkataan gaban ni.he.Ni berlaku zaman anak gadis la.


Bila dah nak kawin aritu kononnya nak badan sihat dan memberikan medium terbaik buat telor-telor didalam ovari sy (yeke..merepek je)..he and kononnya nak cepat pregnant saya minum susu Origrow..ni susu Zhulian..Organic Milk.Ye,ni memang tujuan bgtau ni nak suh beli.memang bagus.hahaha.Asalnya adalah atas hasutan kakak saya yg mana beliau adalah seorg Zhulian distributor yg tegar..hahaha..tp bukan sebab tu semata-mata.Sebab bila sy tau lembu-lembu yg menghasilkan susu Origrow ni tak disuntik antibiotik and diberi rumput-rumput yang tidak disembur dengan pestisid dan dibaja ngan baja organik selama sekurg2nya 3 tahun,sy jadi sgt takut nak minum susu biasa-padahal time telan sayur-sayur kedai tu tak heran plak ek..haha.Dan yg paling penting sebab kononnya nak kawin,nak kurus,sy minumla susu tu sbb Low Fat walaupun harganya alahai rm65 sungguh low punyer fat.uhu..




So,bila da kawin sy baru perasan saya tak minum susu pun.Tak tahu apa puncanya,saya pun tak pasti n tak ingat-lepas kawin kan konon mood honeymoon,segala2nya lupa =P.Tup-tup lepas 2 bulan kawin sy preggy -bunting pelamin- tp masa tu takde rezeki,baby miscarriaged masa 7weeks.Tak pelik juga sbb dahla tak makan folic acid awal2 and tak minum susu,so sy redha if itu adalah punca dan sebabnya kerana dr.nur kata maybe kromosom baby tak complete.So,sape2 yg plan nak pregnant,pleasela makan folic acid and minum susu banyak-banyak k.jgn dok syok honeymoon lupa segalanya.eheeheSo,lepas tu sy memang sgt menjaga bab-bab susu ni.Habis je pantang lepas abortion-100 hari k bukan 44 hr atas nasihat makcik yg mengurut sy -,sy memang gigih minum susu.(Time pantang tu memang tak tinggal folic acid and iron) plus ngan makan supplement -B-Young-ni cerita lain entri.



Lepas scan kali pertama, Dr. Nur bagi saya sample Similac Mum ni..uwekkk..sy xsuka rasa dia.memang sama bau n rasanya mcm enfamama.cuma harganya lebih murah bila survey kat giant.tp tak beli la sbb uweekkkk..xsuka xsuka..lagi-lagi bila bancuh mcm berketul-ketul susu tu..lagi la ampun maaf dipinta nak minum.Akibat asik ulang alik klinik akibat bleding hrtu,ada lagi satu jenis susu.Ape ek namanya..jap..tgh ingat ni..ha ni dia. mom&me.xingat rasanya mcm mana.Similac tu dr.nur bagi 3 sachet.yg ni dr.nur bagi sekotak sbb kesian kat saya kot dok nangis-nangis sedih-sedih time bleeding.mekaceh dr.syg dr..hehe




Bole refer sini pasal Mom&Me





Refer sini nak maklumat lanjut.




Masa first pregnant yg keguguran tu,sy minum enfamama.Serious!tekak xbole masuk tapi gagahkan menelan.saya memang tak suka bau n rasanya tp diredhakan menelan.Tapi enfamama ni sgt bagus.Harga dia dlm 35 kot utk 800gm.Antara susu ibu mengandung yg agak mahal.But for me,brg mahal mesti ada sebab kan.harga tu pun ingat-ingat lupa dah.Kelbihan enfamam ni dia ada Choline yg mana bagus utk kawal physiology function antara nerves ngan muscles. Dengan bahasa lebih mudah yg promoter kat Giant tu bgtau,dia kuatkan mental n emosi bayi n ibu.Lebih kurang gitula.hehe.Masa beli tu dapat free mug.So,sempat 2x beli jer sbb miscarriaged.So ada 2 mug kat rumah tu.Slalu bancuhkan milo hubby dlm tu..haha..tp dia selalu bising sbb mcm org ngandung minum dlm mug gambar org mengandung..kihkih..




Bole cek kat sini ye kelebihan-kelebihannya.





Lepas berpantang n memang plan nak pregnant,sy survey-survey di giant kaunter susu tu la..masa tu kebetulan period dah lewat n konon yakin sy pregnant, sy pon test la rasa mamil mama.memang sedap.suka sgt2.so angkut mamil mama plak.Mamil mama ni plak kelebihan dia ada Immunoforce yg bole elak kita ni senang sakit,selsema,demam ke.Yup,alhamdulillah masa minum susu ni mmg takde demam-demam sesema ke ape.Bersin pepagi tu biasela kan.Very good la susu ni.Time beli ni plak, dapat gift bantal pelindung tulang belakang tu.Beli 2 kotak terus senang, so dapat 2 bantal.Disebabkan baby comel lagi,sy tak guna lagi utk letak blakang setakat ni,tapi letak kat perut time dlm kereta sbb nak lindung baby sakit kena sit belt =)..Anak buah ada ngecek bantal tu bila nampak dlm kereta sbb cute..'mokde guna lagi ke bantal tu..haha..cepat-cepat sy jawab..guna-guna..jgn ngengade nak amik..=P'..takder gambor..sory.Mamil Mama ni harga lebih kurang Enfamama.




Bole refer kat sini k.



Disebabkan minum 2x sehari dan sgt tegar susu,mamil mama tu tak sampai sebulan dah habis.haha.So,masa tu dah kehabisan susu,cepat-cepat ke giant-asyik giant je dia ni..yela..giant blakang rumah..=)..so,tgok-tengok,survey-survey,diorg tgh promote dumil mama plak.Wah.harga dia memang murah.cuma packaging sikit 650gm.Harga dlm rm18 sbb tgh promote kan.So,angkut 2 paket. Time ni dia ada kata amik free gift (sy n hubby mmg kaki free gift-so hubby terus ke kaunter customer service n sy tgu di depan).Staff tu kata-takde-takde..ni takde free gift.Cerita en husband ngan muka bengkeknyer.xpuas hati sungguh en hubby ngan jwpn kureng tu..ckp elok2 xboleh ke-katanya.huhu.sabau jek la yer.susu murah kot,xkan nak free gift-kata sy kononnya positif la kan..haha.Bole Tgok sini untuk keterangan lanjut.




Dan sekarang,sebab haritu saya menjengah ke rumah kakak saya n malas nak pikir pasal susu sbb susu kat rumah dah habis,saya terus angkut susu origrow ni tanpa berfikir panjang tanpa dipaksa..ehe..awal2 aritu berkira-kira gak sebab harganya.Tapi sebab rasanya sedap ala-ala HL gitu n kebaikannya.Susu ni bole buat saya tak keletihan lepas balik keje.Kurangkan sakit gigi sy yg slalu ngilu2 tu dan paling penting memudahkan sy nak erk erk..he..harga sy rm64.Harga biasa 78.baru 2 weeks dah tgl separuh tu..aduhai..untuk babyku punya pasal..ni silap2 topup dumil mama la hujung2 bulan nt.Alang-alang ni meh sy promote.Susu ni bagus utk org tua-tua yg slalu sakit tulang,badan xbermaya mengah-mengah tu.Dan bagus utk kurangkan berat badan.So,bertukarlah susu anda skrg juga.hehe.Kl beli ngan sy confirm dpt harga ahli dgn mendapatkannya di zhulian menggunkan no. keahlian sy =).wehehe.Mak saya yg kaki rewang skrg minum susu ni.Dulu minum anlene tapi badan menggemuk..skrg mak sy slim n makin berseri-seri je kebetulan memang sbb mak memang cun dari dulu..=)





So,selamat memilih susu.banyak giler kan susu sy dah try.Bergantung pada pilihan masing-masing.



*Kenangan paling best bila pregnant ni ialah bila en.hubby menyediakan susu setiap malam utk sy.Abang..susu..susu -mcm iklan anmum la plak..hahahaha..



-anmum tolak tepi sbb sy dah makin kembang..ehe

























































































































2 comments:

mardiana abu darin said...

diana dulu kalo pregy minum susu anmum..sampai anak yg sulung terlebih kalsium. 2 bulan dah tumbuh gigi. sumpah betul tau..bukan auta...tp susu anmum tetap diana minum during pregy anak ke-2..tp dikurangkan kuantitinya..alhmadulilah..anak yg ke-2 x lebih x kurang kalsium..

http://apapayahsangat.blogspot.com/

Riana said...

wah..boleh test nih..haha..yana baru pls pantang baby no. 2 nih..xsempat2 lg update blog..;)