Monday, July 23, 2012

1st time puasa sebagai isteri n ibu mengandung.

Salam uols,

Selamat berpuasa utk hari ke-3..yeah..da masuk hr ke3.

Alhamdulillah da masuk hr ke-3 ni stamina aku utk berpuasa tetap mantain walaupun da nak masuk 23 weeks.Perot krok krok tu biasala kena wat xtau je..selagi kepala tak melayang-layang n mampu lagi nak bebel2 maksudnya masih bertenaga..huhu..

Apa syoknyer puasa time pregnant?Time puasa ni la baru dapat merasa tedangan jitu baby tau..uhu..sampai terbonjol2 perut..tergelak sorg2 first puasa sbb tgok perut gelembang-gelembong akibat tendangan comel tu..hhihihi

Lagi satu yg best,mestila dpt makan apa yg dihajati.time ni la nak guna kuasa kasih syg suami..tihihiihi...tapi masuk hr ke-3 ni kitorg takde lagi ke bazar.Kebetulan sambut puasa weekend,aku berangan la buat dessert sendiri..utk julung kalinya aku buat kuih utk hubby.1st day buatkan MrNaz Cek Mek Molek sbb ni la first time aku dpt discover kuih kegemaran MrNaz.Tekak pantai timor pastilah yg manis2 je..xpe..bagi can bulan puasa ni.First time buat telembek skit keledek tu.ehe.nama pon first time kan..MrNaz kata sedap cuma lembik skit n kurg gula..dengan selambernya membidas -i bukan org kelantan org johor-hahaha..plan nak buat puding caramel,tapi buat puding caramel smlm..hr ke2..menjadi tapi hodoh skit rupanya sbb xmasuk loyang guna mangkuk kaca..-MrNaz kata,ni nak guna alasan apa plak xjadik??ahahahah.tp bila dia makan kata dia sedap siap rengek2 memalam buta nak puding karamel suh bangun amikkan,tapi ntah nape aku rasa suara tu mcm mimpi jer..haha..jahat..kesian hubbyku so kitorg mkn puding tu time sahur pagi td.Ada lagi 2 slice dlm peti,buka ni,tu je la dessert kami memandangkan mmg xsempat la kl nak buat dessert time2 hr keje ni..

Jadi,disebabkan keje hr ni, da pesan awal2 kat MrNaz beli kuih Cara bergula tu..ntah nape tetiba teringin.Pastu teringin nak minum pokka melon,delicious..uhuhuu..ikan da siap2 turunkan ke chiller so balik da bole terus goreng,sayur jenis yg ekspress2 je,plan masak sambal terung je kot ngan ikan goreng.menu kami normal n sederhana sajer..MrNaz mmg suka ikan goreng so dah offer asam pedas n mcm2 lauk lain,ikan goreng gak yg dia pilih..aduhai la suamiku =)..Alhamdulillah dpt suami yg memahami n xcerewet..tgokla kl sempat nak buat sup kentang so pagi esok tgl panaskan je..=)

Kena masak gak memandangkan hubby suka makan lauk masak kat umah berbanding beli luar..ntah sedap no agaknya aku ni masak..hahahaha..

Terawih plak,aku mmg buat kat rumah saje dismping menemani nenek.MrNaz je yg ke Masjid.Awal2 tu berkeras gak nak ikut tp MrNaz kata dok umah jaga nenek..sedih..sbb teringat la kenangan time2 bertunang dulu g terawih sesamer..alahai shahdunya..haha..
So buat kat rumah je la sengsorang..wat 8 rakaat jer + witir tu pun da semput2..ehehehehe..xpela..slow2 kan..sabor sabor..ikut hati mmg lps makan nak bum je atas katil,tapi motivasi lebih skit la bila hubby ke masjid xkan kita nak bum atas katil kan..uhu..at least bila dia balik bole la wat muka bangga skit bila dia tanya solat terawih tak..he..ada salah niat tak kat situ??ups..hhe..dulu time zaman pertunangan-eceh-,bila g terwaih kan pakai telekong siap2..siap puji lagi,cantiknya bakal isteri saya bila pakai telekong -berbunga la kan maunya tak..-org tgh hangat bercinta time ni nampak cantik je la kan..haha..ni dah kawin,xpenah plak cakap gitu..dah hari2 solat sama2 puji kang cam pelik plak kan..haha..tapi bes gak kl dpt pujian camtu..ihihihi-harap dia baca la nt..hahaha

Sahur bangun kul4 goreng ikan n masak la sayur pape yg simple2.ikut tradisi family aku mmg sayur air n ikan goreng..lauk xkisahla tp slalu sayur air atau sup2 sbb xoily so badan xla consume byk sgt air siang nt..In case byk sayur lebih berbuka,so tgl panaskan.cuma ikan memang kena goreng baru..MrNaz mmg xbole kl xfresh fry..disitula sedikit kecerewetannya..=P

Setakat ni larat la lagi nak memasak2 ni.walaupun smlm mmg sgt panas n xlarat n muka dah moncong2 MrNaz xtolong.Tp terus hilang marah bila MrNaz terus urut kaki lps siap masak..hehe..pandai bodek..Banyak2 doa pada Allah diberi kakuatan utk masak for hubby sampai akhir ramadhan..Amin..

Tu je la citer yg lain skit dr zaman anak dara..dulu sahur kurma je ngan air masak sambil mata pejam..skrg xbole lagi da..kena kental skit..he

Alhamdulillah dimudahkan ibadah puasa kali ni walaupun berbadan dua..xsabar nak beraya ngan hubby..aik..baru 3 hr da ingat raya..=P

5 comments:

hayati hashim said...

alhamdulilah.. gudluck dear sepanjang ramadhan ni..
my husben pun org pntai timur, susah btul nk paham selera dia, tapi alhamdulilah dia x cerewet. masak apa saja, dia makan. sahur ngn ikn gorg sejuk sama telur masin pun jadi.. hihi.. tpi s a wife, x nk la amek kesempatan kn.. kena gak pura2 rajin utk suami.

aTy _faRed~ said...

bagi saye..puase time pegnan lagi mudah dari puasa ngan nyusukan anak...huhu...

Riana said...

yati,tq..yup..xley amik kesempatan..kena rajin kan and discover slow2 ape yg suami suka..=)

aty,tu la..kagum sgt ngan u all yg bf time puasa..harap2 rezeki yana ada nt utk fully bf =)

Riana said...

yati,tq..yup..xley amik kesempatan..kena rajin kan and discover slow2 ape yg suami suka..=)

aty,tu la..kagum sgt ngan u all yg bf time puasa..harap2 rezeki yana ada nt utk fully bf =)

iedchan said...

same la kite..tapi 1st time sbg wife jek dulu..beshnye ngandung...pose penuh la bulan ni ye..:)