Wednesday, August 29, 2012

Pregnancy Activity - Mathematics!


Salam..

Penah tak korg baca yg kalau kita buat latihan maths anak dlm kandungan akan jadi bijak??
ha,idea ni la yg buat my hubby beli buku latihan maths utk aku..hahhaha..ingatkan nak suh beli PMR level,sekali dia beli UPSR level..layan je la..kang dia beli SPm level lagi parah ko tak tido nak kena study mcm org nak spm plak kang..
actually nak start awal2 dulu tp pending punye pending da masuk 3rd trimester baru start..uhuhu..xpela dr tak buat langsung kan..kire ok la awal2 sampai 2nd trimester aku dok kire2 duit,key in claim company..kire main nombor gak la kan..hak hak..pastu men sudoku..hikhik..



ni la buku yg hubby beli..smlm baru buat 1 bab..perbundaran..ahahaha..hubby kata mesti dapat 100..kecuali careless atau berlagak teror..hahahahaha..
akibat belagak terer buat sambil baring atas katil n muke pon penoh blagak,aku cuma dapat 96% je..satu soalan subjektif salah sbb soalan suh aku darab..tapi aku g bahagi..kan ke org berlagak pandai akan terover confident dan akhirnyer careless??hhahahaha..pgajaran utk aku!

Masa buat latihan ni,serious baby sgt aktif..mcm sama2 buat maths korg tau..best sgt..walaupun mamanyer pon guling2 sama sambil buat latihan math..hiii..hubby kata dlm 2 hr kena habiskan semua satu buku..mau pengsan..konon bawak ke office..bila hubby tanya buat tak,cakap bz xsempat..padahal bz layan blog..kahkah..

Ini salah satu aktiviti kan utk otak baby..kita usaha Allah yg tentukan..
Ada satu lagi aktiviti yg aku jarang sangat buat,dengar bunyik2 clasic aka lagu klasik..korg rasa ye ker betul idea tu..bukan kl dengar zikir2 tu lagi bagus??ke zikir tu termasuk dlm clasic nyer genre??he..mmg kurg giler la aku dgr lagu sejak preggy ni..plg2 time nak g keje dlm kete..tu je la..kat umah cam tak menyempat..ni puncanya sbb earphone hilang mana ntah..memory card plak mengong bole hilang semua lagu2 dlm phone..ni td br masukkan lagu2 pilihan aku dlm phone..bole la layan2 lepas ni..byk zikir2 je sbb xtau lagu klasik tu mcm mana..lagu p ramlee ke??hahahahaha

Baca quran n zikir2, solat tu memang satu kemestian n utk spiritual..aku mmg cube yg terbaik walau tak dapat nak baca ke semua surah2 tu tiap2 hr..tapi kena make sure kena khatam sebelum deliver..baru juz 14..adeh..biler nak abis..chaiyok!

ape lagi ek aktiviti yg korg buat utk aktifkan otak baby?..usaha doa tawakal..harap2 dapat anak yg bijak =)

3 comments:

Sheila Radzi said...

boleh jugak main sudoku, main game yg perlukan kita berfikir secara kreatif...

Riana said...

tu la sheila..slalu sudoku yana main time tgu husband dtg amik time balik keje..hhee

~lonelyna~ said...

me too! sibuk main sudoku and teka silang kata masa pregnant...:)