Wednesday, August 8, 2012

Projek Kuih Raya 2012


Aduhai..n3 lapun baru nak publish..
kenangan buat kuih raya dengan anak2 buah,kaklong n emak..
gambor kuih je la yg banyak..heee

ariena yg gigih membantu kami..
sungguh teliti si kecik ni..ada bakat jadi tokey kuih raya..hahaha



inti tart nanas..mudah je mak kata nak buat..blender nanas n masukkan gula ikut manis..rebus sampai kering n letak inci merah kl nak kaler merah =)



antara kuih febret aku..bosan tgok yg gulung2,kitorg wat paten lama ni yg bunga2..comel tak??aku suka giler tgok kaler merah inti tu..beli kat bakewell colour tu..mak kata xsama mcm yg slalu mak beli.kl buat kek pon best pakai yg itu mak kata..merah menyala cun..




Kuih dahlia..sama resipi cam semprit..punyelah penat nak menekan pakai cetak yg kecik tu..saje nak kekalkan tradisi lama kononnya,kitorg letak manik kaler2 tu..penah makan org letak choc chip,pon ok..buat sbb teringin makan kuih lama..abah teringin katanya..haha




mazola versi senang buat..potong2 je pakai pisau xyah susah bagai nak cetak2..




aqilah n ariena yg rajin tolong..aqilah tu muncul bila nak amik gambar je..dia spesis cepat bosan buat kuih..so asik kena marah je sbb buat nak cepat siap je..kuih kl nak cepat siap mmgla xlawa kan..akhirnya merajuk duduk depan dengan pak udanya..-hubbyla-hahaha



tgok tu..kan ke nak bergaya je gayanyer tu..haha..




ariena muka beriyer siap sengseng lengan lagi..hahaha..akak aku kata ni hasil anak salindah..dia mmg amalkan salindah sepanjang mengandungkan ariena..tu yg daya tumpuan lebih skit..tapi time baik mcm ni la..cube time hangin dia dtg..maunya rasa nak picit2 je budak ni..dia ajer yg betul..grrr...




siap2 buat kuih ptg tu melawat syazila yg baru seminggu dpt baby..aneesa..siap bagi kuih raya lagi kat dia..ntah bole makan ke tak..haha..bawak aqilah n ariena..bukan main suka lagi budak 2 org tu tgok baby..cian..nak adik xdapat2..hehe..xpela..ada rezeki dapat gomol baby mak ude yer..=)


ada gak beberapa kuih yg xsempat nak diambik gambor..tapi tak kisahla..seronok sgt dapat buat kuih raya ngan kaklong n mak..walaupun aku xbyk membantu,cuma tolong cetak2 n bakar je..tu pun rasa mcm nak tumbang baring jer kl ikut perasaan kemalasan mak buyong tu..hahaha..=)

1 comment:

Cik Puan Rara said...

best nya buat kueh raya =)