Thursday, August 9, 2012

Puasa ke yg buat badan lemah??

Salam RAMADHAN =)

Ye..lagi 10 hr je puasa.
Buat mommy2-to-be mcm aku..mcm mana puasa korg?
Aku nampaknya tak dapat capai target nak puasa penuh tahun ni..
Awalnya bila dengar org kata time pregnant bole la nak puasa penuh xyah ganti2,
da pasang niat kuat la kononnya nak puasa penuh..
tp,apekan dayaku,memang serious xtermampu nak dikandung badan..

1st week puasa,performance sgt ok..-ayat cam org giler KPI target,wekk-
bole puasa cam biasa..syukur alhamdulillah..
bila masuk 2nd week,badan slalu rasa lain mcm kat opis.
n tiap kali lepas sahur mesti semua keluar balik.
betul2 pelik.padahal xdela gosok gigi beriyer2..
n slalu lepas gosok gigi mmg la mcm nak terbeluek skit kan..
sblm2 puasa n sejak awal preggy mmg bole lawan 'kebluwekkan' tu..
n xpernah alami morning sickness..alhamdulillah..

Tapi bila start masuk minggu ke2 puasa,
xsempat nak bluwek,abis semua nasik makan sahur even air semua keluar..
start kol 11 kepala da mula pening2 kat opis..
nape la aku gitu ek??
org morning sickness awal2 dulu..
ni dah masuk 25 weeks baru nak loya2..
pelik.

Bulan puasa selera mkn tambah patutnya,
ni tak,aku perasan aku mcm kurg selera skit skrg.
semua masuk tekak mcm tak kena.
dgn mood angin pus2 tak menentu..
ke aku hipoglisemia??
actually lepas baca pasal hipoglisemia ni la yg buat aku 'korbankan' puasa..

Berpuasa-bagi-wanita-hamil

takut bahaya utk baby..
tapi niat batalkan puasa utk diri sendiri sbb mmg xlarat..
kepala pusing memanjang kat opis.

terawih?
1st week jela yg gigih..
tu pun buat kat rumah..
ada la satu hari nak ikut hubby gak ke surau,
pastu termengah2 la dok kejar imam sbb surau bulatan kat kampung melayu ni
mmg laju jek la terawih..=)
lepas tu,lobang2..serious lepas buka mesti tak larat..
mmg siap2 magrib badan akan lemah yg amat..
baring je la..
pastu ape lagi..terbang melayang..
badan mmg lesu sgt2..sampai hubby pon terabai..haha..soly ye abg..
nasib MrNaz faham n tolong ape2 yg patut =)

Mood angin pus2 ni pon kekadang sakit jiwa nak layan..
pasal benda kecik je pun air mata dah jurai2 sambil basuh pinggan..
sampai hubby pon terkedu..
kehkeh..
padahal dok borak pasal bendera malaysia je pon..
yela..adekah patut mak kiter pasang bendera byk2 kat umah
tersayang tu dijadikan isu oleh hubby..
suka hati la kan mak kita..
lupa ke..org felda kan semangat kepatriotikannya lebih..
org felda wey..
kesayangan Datok Najib..
maunya bendera penuh keliling umah..siap tinggi lagi tiang bendera berkibar..
biorla kan..dapat 10000 beli bendera 3 bungkus yg 2 hengget tu ape ke luak duit???
bole plak da lawan2 ckp ngan hubby pastu nangis..hahahahahaha
pelik kan angin pus2 ni..
pastu dok ejek2 sleng jawa bapak aku sebut 'VITAGEN'..
tu pun aku sentap ok..
maka berjurai2 la air mata di pagi sahur smlm..
dah la dok beriyee masak sedap pepagi buta utk hubby..
siap ada sotong goreng tepong lagi..haha
lagila aku sensitip..
padahal sblm ni kl hubby dok tiru2 sleng jawa tu xla aku sentap..
makin ketawa..
ntah nape sensitip melampaui batas..
kahkah..sorry ye en hubby ku-kl baca la-

tapi tu la..
ntah nape aku rasa aku ni cam 1st trimester plak..
padahal lagi 3 minggu ni nak masuk 3rd trimester..
waktu2 mcm ni la kan nak kena mkn lagi byk..
nak bina lemak n muscle2 baby..
susu pon cam xley nak masuk..
tapi telankan ajer..
mcm mana ek nak buat..
Kl bole nak penuh puasa lagi 10 hr ni..
Ya Allah,permudahkanlah urusanku..

6 comments:

Fainie said...

tak dapat email2 dgn u..outlook kitorg problem..hahahha lawak la pasal bndera..gembeng betul mak buyung ni..hihihi

fifi tiez said...

tips sy..kalau tetiba rasa emo nak nangis,gosok2 perut.cakap kat baby..baby be good.baby sabar..jangan nangis..pastu mesti ok tau.sy x boleh nangis sangat masa pregnant ni.sebab perut sy terus sakit kalau nangis..

MisZ FyZa said...

riana..awk dok kmpg mlayu ke?umah atok kt kat sane..lu mase pregnant kt dok sane..lpas nayli 4bln br pindah sremban..:)

kalu xleh pose jgn pakse..pengsan nanti..

Riana said...

fainie
beb,tu la..kebosanan kat opis bile xdpt email2 ngan u ape lagi jadik rajin la wat keje..hakahkk..kihkih..bendera berkibar...hr ni mud baiiikkkk je..=)

fifi tiez
tq bagi tips..biasela..kl da sedih tu tetiber air mata da jurai2..nak buatla nt cakap kuat2 kat baby biar hubby dengor..haha

fyza
yup..yana dok kampung melayu rumah nenek husband..yup,yana ada baca story fyza yg dok ngan atok tu..he..
tq fyza advice =)
puasa mana yg mampu jer =)

cikpingu said...

mohon pakse makan byk..haha.. voley??

wktu peknen mmg emo lebey.. asik2 sentap... mcm umie dlu.. puas tahan.. tp xleh.. haha..comfirm nangis... ciwek btul.. (mmg ciwek..xleh nk kata pe dah)

Riana said...

umie..tu la..mmg kdg2 rasa xlogik je nk nagis..tp air mata dah bercucuran xle nak kata ape da..hahaha