Thursday, October 4, 2012

Duit u cukup ker ada 3 anak??

Dialog antara 2 org perempuan,

A, berkahwin dan takde anak
B, berkahwin dan ada 3 anak

B: U bila mau ada anak?
A: I tak suka sangat budak-budak..lagipun bz ma mau kerja mau jaga anak..muda lagi maa
B: Budak2 memangla mcm tu..kena sabar..
A: Takpela dulu..lagipun duit i tak cukup la..diri sendiri pon cukup-cukup saja..mana mungkin nak ada anak.
     Duit u cukup ke anak 3 org? (sbb i kaki soping-katanya didlm hati..ngehh..ayat aku)
B: heeee (duit i melambak sebab laki i keje Shell..eh..ni lg sekali aku yg tambah sendiri dialog ni =P )

So,lebih kurg ginila conversation klik2 aku kat opis..ape komen korg??haha..

Masa dok borak pasal isu ni ngan mbr aku yg 3 anak tu, katanya kaum Cina (mungkin tak semua), sangat2 menitikberatkan soal kewangan sejak dari sebelum anak mereka lahir..n katanya juga,mereka juga akan buat kira2 utk anak tersebut sehingga umur anak tu 21 tahun and make sure duit tu 'ada' baru bole ber'anak..betul ke??ke mana2 bangsa pun ada yg mcm tu?..ke memang kita kena patut semestinya harus buat gitu??kl nak buat gitu bila nak ada anak..??haha

p/s:kl ikut duit mmg takde anak la, memanjang xcukuppp..heee

9 comments:

Sheila Radzi said...

Aik? Kira sampai umur 21 tahun? Dasat tol. Sy kira bln ni,utk bln dpn je. Asal ckp susu,pampers,duit kecemasan sakit demam dia dah lah..hehehe. Kitorg makan apa yg ada pin alhamdulillah dah. Janji makan pkai anak cukup. Otupun dah rasa syukur sgt dah.

Riana said...

tu la sheila..alhamdulillah kita ni percaya dengan rezeki anak akan..insyaAllah semuanya cukup =)

ryy.han said...

Anak membawa rezeki...Insya Allah...

Cuma biasala kdg2 semput jugak...dgn rega brg bkn turun..sume naik...tu kdg tempias jugak

hayati hashim said...

Btol.. Nk kira ank 21 ckup duit bru boleh beranak.. Pki xde ank la kita.. Hihi.. Ank tu kn bw rezki.. Tp jgn la mentang2 ank bw rezki ko branak setahun sorg smpi semput kan..

Btw, jom mom n baby expo today..

m@m@yAyA said...

hye riana,salam kenal..
tankz yer sudi jenguk blog suam2 kuku kiter~
nie link blog yg jual ubt tue,http://sweetlikekisses.blogspot.com/2012/09/jamu-mak-tokdah-ada-stock-hurry-up.html
Wah mesti xsbr nak tgu bby kua kn..Bestnya dpt bau bby nti,rdu la nak bau bby..cedap sgtttt,(@__@)

Cik Puan Rara said...

kalo cina selalu nya no wonder lah kan dorg cm tu.tp bila ada anak dorg akan berikan yg terbaik utk anak kan.tp kite mmg suka baby.hehe

Nadt said...

chinese memang camtu. ada kawan hubby, memang dia citer la, dia target betul2 dulu sebelum kawen mesti ada kereta dan rumah dulu. bila da ada kereta n rumah baru kwen. bila da kawen nak honeymoon dulu 5 tahun, so memang 5 tahun la honeymoon pusing dunia. pastu baru plan anak. tapi tak ble samakan dengan kita. anak tu penyambung keturunan, membanyakkan umat nabi.setiap anak ada rezeki masing2 kan.

aTy _faRed~ said...

KaLau nk tunggu duit cukup..sampai biler2 ar tak beranak..sbb memnjng duit tak cukup jer...heheh..ank2 tu rexki..ade rezki dn bhgn yg tersndr..:-)

Riana said...

yati..hik hik..xlarat ah setahun sekali..pengsan..hahaha..xjumpa plak kat expo..yana g jumaat balik keje..konon nak ngulang sabtu xlarat dah..g UO angsana jer..ehe

mamayaya..tq..tula..tak sabar bau baby..nyam2..=)

rara..yup..mungkin alasan tu kukuh..tapi bila pk usia..aduhai..bila la mau stabil..haha

Nadt..o ye ker..patutla ramai klik xd anak lagi walaupun dah kawin 3 4 tahun..dok g honeymoon sana sini..gitu rupenyer culture diorg..x pelik la..=)

aty..betul tu..kl xd anak duit abis gak kan soping.hahaha..insyaAllah rezeki ada dimana =)