Wednesday, October 17, 2012

PUPPP - Idea & Solution

Salam

ok..ni kire sambungan n3 ni..pasal PUPPP ni..

So,ni aku summarykan antara cara nak 'ubat' puppp ni yg suggested dr org2 berpengalaman..

1.Mandi 3x sehari dengan Grandpa's Pine tar soap. Ni yg mostly org suggest.Walaupun ada la 5% yg xjalan dengan sabun ni.-warm water-



google
Ntah mana nak cari sabun ni..any suggestion?



2. Oatmeal Soap



google
maybe bole try carik brand lain kl xd yg ni kan..


3. Pakai lotion Nature's Gate Colloidal Oatmeal.



google



4. Banana peels- seriously stop the itch almost all day and dry it out a bit. leave on your skin for up to 30 min...hangkut pisang kat pasar mlm la..



google

5. Minum v8 juice- 1 glass in morning, 1 at night.



google
Ada jual ke juice ni kat msia??



6. Dandelion root capsules (ask your ob)


google



7. Cetaphil moisturizing cream



google



8. Scrubbing with baking soda in the shower-sanggup?-..da mcm nak buat kek!

9. Sarna lotion  after showering.



google


10. Lemon/orange juice - detoxify liver n kidney..



google
saje nak letak gak gambar buat terliur..



11. Aveeno Skin Relief Bodywash with oatmeal



google



12. St. Ives Hydrating Vitamin E lotion.



google



13. Apple Cider Vinegar.



google

'Out of despair, I tried it. I poured it directly on the skin. The first coat itched, so I scratched then added a second coat. This coat burns like hell for about 2 min but compared to the itching and burning I have been dealing wiht it was nothing. I let it sit for 30min, to let it soak in then rinsed off. I saw a difference immediately. Some affected areas required 3-4 coats but by the end of the morning the itching and burning were gone. I recommend a test spot first.'antara komen org.


14. Aveeno diaper rash cream.-kl pakai pureen punyer tu bole x??ehehhee..



google




15. Ada yg kata gi swimming-chemical dlm air tu bole kurgkan rashes tu..-aku xgeti swim..haha-


16. Acupuncture - xnak aku kena cocok2..



17. Baby powder - aku rasa xjalan ni sbb aku da buat makin kering kulit..memang lega kejap la..tapi bila da kering kulit pastu berpeluh,mmg xbole nak kata ape gatalnyer..aku try pakai agnesia powder..powder with antiseptik yg botol merah tu..mak aku kata bedak gatal..dah mcm tepong komak aku sapu satu badan termasuk muka..hahaha

18. Natural aloevera gel - sapu n minom..

google



19. Don't eat any "hot" foods; beef, tomatos, onions, beans, garlic, gluten, or dairy. Also no to chicken,egg,seafood and cucumber - peh,onion xley makan nak suh aku mkn ape..hahaa..dah tentu lauk pauk semua mmg letak kan..sob sob..dairy tu camne tu camne tu..aku suka susu..waa


20. Duduk tepi laut berpanas - sanggup pakai bikini dok tayang merah2 kat perut tu??hahaha

21. 100% pure virgin coconut oil..sapu kat badan..ada dah ni tp mmg aku buat minom jer..syg plak nak sapu kat badan..hihi..beli masa kat expo baby hrtu yg perisa blackcurrant..perineal massage pun nak guna ni nt..xbuat2 lagi yg betul..br buat yg olok2 aku dah rasa nak jerit je wat pireneal tu..haisshhh..haha..hubby plak takut nak buat katanya takut tercocok kepala baby..adehhhhhhaiilaaanyepowwwnnnn


google
sedap minyak rasa blakcurrent..xd la aku minom sri murni tu..yaikkss

22. Vegetable juice -ok ok..rupenye bole ganti v8 dengan buah2 n sayur ni..so,lagi fresh kan..


google


23. Air barley & Chinese chest nut water - wah da alang2 bole boost up pengeluaran susu ni..ehehe



So..banyakkan cara n penawar..pilih je nak yg mana..n of course bole disimpulkan kat sini yg cara nya terbahagi kepada 2, makan/minom or sapu..

Aku kl bole prefer yg external..n bole jer makan/minom kl benda tu natural..risau kan baby sesangat..dahla aritu demam da makan panadol bagai..xsanggup da..

Jadi,dlm 23 choice yg ada, aku nak buat 2 ni ptg ni.

1. Memang plan nak ke pasar mlm so aku nak hangkut lemon,carrot,limau,epal ijau nak buat jus..better than beli yg da siap dlm kotak kan..lagipun manis sgt la yg dlm kotak tu..pastu pisang sekali..kulit tu aku nak wat garu..hahahahaha..best tak idea..da tido ngan kulit pisang la aku mlm ni..

2. Utk external plak, rasanya malas la nak membazir beli lotion..da melambak lotion hantaran dr tunang sampai nikah sampai da kawin lotion aku bukan luak no pon -dasar malas sapu lotion-..so,aku nak amik lidah buaya depan umah aku yg da selonggok dlm pasu xpernah usik tu blender masuk peti ais biar sejuk pastu suh hubby tepekkan sebelom tido..-ehhh..rajin plak nak memblender..eehe

Tgokla hasilnya nt mcm mana..harap berkesan..nt aku share la yer berkesan tak =)

Korg doakan la aku cepat sembuh n diberi kesabarn..

*dr awal preggy aku just diuji ngan bleeding masa 4 bulan pertama..tu pun xkritikal mana walaupun susah hati sgt2..xd muntah2 morning sickness melampau..xd sindrom pelik2 n bahagia je moment preggy aku ni sampaila da nak masuk 9 bulan aku kena puppp ni yg hampir2 meragut moment indah aku ni (yela..slalu sblm tido dok manja2 ngan baby tp sejak seminggu ni aku dok garu2 tension ngan badan aku sampai kdg2 lupa nak ckp ngan baby..waa ..tapi aku tau,at least ada la story kan utk anak aku kenang nt bila dia tau susah payah aku bila puppp ni melanda di saat2 aku xsabar menunggu baby kesayangan aku ni..hahahaha..syg baby mama..semua ni kan penghapus dosa..insyaAllah ok je nanti..lupa plak nak share td..Dr Nur suh baca ayat Manzil utk kurgkan sakit tu..insyaAllah =)























6 comments:

Reena Onn said...

Masa pregnancy memang kena jaga betul-betul bahagian perut tu, yang penting kalau rasa gatal jangan garu pakai kuku. Cuba apply sebarang cream untuk kurangkan rasa gatal tu. Akak dulu biasanya guna kebanyakan produk Palmer's Cocoa Butter. Alhamdulilah berkesan :)

Reena Onn said...

Masa pregnancy memang kena jaga betul-betul bahagian perut tu, yang penting kalau rasa gatal jangan garu pakai kuku. Cuba apply sebarang cream untuk kurangkan rasa gatal tu. Akak dulu biasanya guna kebanyakan produk Palmer's Cocoa Butter. Alhamdulilah berkesan :)

Riana said...

kak,i gatal bukan sebab stretching..sebab PUPPP..xramai pempuan mengandung kena..yg kena je tau azabnyer..hehe..melepuh2 cam kena gegata..ulat bulu..nasib baik xkritikal mcm yg mostly google image tu..ngeri..

Riana said...

utk PUPPP tak bole guna lotion,cream or pape yg ada 'perfume'..senang kata yg wangi la..even biooil pun xbole..makin gatal..kena guna product2 yg sy listkan dlm n3 ni..cuba mana2 yg berkesan maybe berbeza utk setiap individu =)

Chua Kean Poh said...

Grandpa's Pine Tar Soap sekarang boleh didapati di Malaysia melalui online store ni.

http://www.mybeanbean.com/

Isteri saya cuba and ia sangat berkesan.

Nurilliani Zakaria said...

Saya ditakdirkan dua2 anak lelaki mengandungkan deorang kena pupps rash.2 bulan pulak tu.penuh satu badan dengan bernanah bau jangan cakapla masayaallah hanya allah tahu merana nya mcm mana.saya sampai habis putus asa.macam2 pegi berubat parut sampai skrg ade.nak mengandung pun takut sangat dah��