Tuesday, October 30, 2012

today : 36 weeks 5 days..

Salam..

mood ke laut nak wat n3..kelaut kelaut kelaut..hhee

Byk angan2 nak wat n3 pasal antenatal class..pasal architecture world day ad-hock dinner..ahhh..semua ke laut..
Yg tak ke laut,tgu baby meronta2 nak kuar..aku sedang sedia menungguuuuuu...penuh excited..

So,pagi td g checkup..dah 36 weeks 5 days..yeah..setiap hr berangan kengkonon mlm air keluar byk..-konon air ketuban la kan-.hahahah..pantang ada benda kuar aku g toilet tgok ada darah tak..ahhahahaa..punyela tak menyabo..bila nak bangun perut ngilu sakit segala tulang temulang rasa nak gugur,dok terjerit adeh aduh adehaiiinyeponnn ponnn da buat hubby aku gelabah..-da nak beranak ke sayang..jom g spital-hak hak..sabor jer..

Hari ni cek-up sendirian..rasanya ni 2nd time selama 9 bulan aku dok cekup ni aku g sorang..selalu hubby mmg nak ikut tp hr ni xdpt elak hubby ada meeting..so,aku jadi wonder woman la jap - setelah berbulan2 tak drive sendri,mengada betul..hehehehehe..pepagi hantar hubby dulu g opis,da mcm org test ngan JPJ..hubby tgok aku drive camne sbb risau katanya dh lama xdrive,nasib xkena komen..ihihihi..

Hasil cek-up,

Berat aku naik 2.1 kg..yg lain xd problem..aku xfaham..last week cek 100 gm je naik..takkan sbb aku dok bantai daging korban..segala mcm kuih muih manis masa raya tu menyebabkan aku naik 2 kg?????aku sgt xcayer ngan penimbang kati tu..kan senang kl guna digital nyer kan kan kan..ke ada sebab nape guna penimbang kati tu..(aku panggil penimbang yg kt KK tu timbang kati..xtau nak panggil ape)..hahahha..

Pastu xpasal2 aku kena pantau selang 2 hr sampai 5 hb ni sbb tu antara simptom2 utk dpt eclampsia (sawan) ibu mngnadung tu..aduhai..nasib masa bole pilih masa sendiri..so,aku kena bergegas kol8 pagi utk cek BP+urine tu..insyaAllah sempatla aku berkejar2 masuk opis..xpayahla amik leave..lambat skit pun paling2 dpt surat saman dr HR yg aku rasa diorg da muak bila aku hanya akan tulis Reason for late: Personal..hahahaha
Takkan da kuar pintu umah tetibe rasa nak membuang pun nak citer kan dlm late form tu..kahkah..
atau nak aku tulis, my husband suddenly want to poo poo after start car engine..hahahahaha..merepek plak aku ni.

So,1 3 5 nov kena g cek BP+Urine..ingat..jgn buat2 lupa..

Selain tu ape yg menarik,masa cekup tu nurse ada tanya, susu ada kuar tak?aku ckp la takde..tapi dia bole buat muka pelik..eh..mesti ke susu keluar da dekat2 ni..bukan tu bergantung pada org ker??muka dia tu buat aku cuak wehhhh..serius..so,sbb cuak tu terus je aku tuam jap td..siap praktik marmet lagi..haha..aku berdoa susu aku mudah la keluar nt bila my baby dah kuar..semoga segalanya dipermudahkan..Amin..

Alhamdulillah kaki aku takde bengkak2..amin..tu je la kot update cekup aku..alhamdulillah baby gerak ok,jantung ok..ntah nape hr ni baby sgt aktif..ni time aku menaip ni pun sibuk gak dia nak menaip ni..aloloo..comel baby mama - belom2 da perasan anak sendiri comel..siapa lagi nak puji melambong kan,,ihihhi

Selain tu,

Sakit tulang kelengkang sesak napas ngilu2 tu tak payah cakapla memang da terang lg bersuluh xlogik la kan da 9 bulan xd..ehehehee..mesti ada semua tu kan..pakej istimewa wanita mengandung..satu2nya sakit yg buat kita happy..pelik kan..ihihi..ajaibnya kasih sayang =)

Hubby plak makin da dekat2 ni makin galak plak dia layan mata belalang tu..geram je aku..mcm kena sampuk..kamen laido kamen laido pagi petang siang mlm..nasib siang kat opis tp aku tau kat opis pon dia tgok..sob sob...hahahah..xpela..yg penting kelengkapan..persediaan semua dia da settlekan..air yasin dr hubby sendiri pon da tersedia 1 botol besau..

PUPPP dah kurg..hampir takde..ntah tak tau tetibe hilang sendiri..cuma habit menggaru aku walaupun xgatal tu tetap ada..haha

Hari2 pujuk baby nak kuar tgu aku siapkan keje kat opis..tapi bila sampai opis aku mmg mood kelaut nak buat settlekan semua..camne tu??haha..buatla sikit2 sekadar yg termampu..yg penting data2 utk audit dec ni aku da siapkan 80%..20% yg degil2 xsubmit data tu aku da malas da nak melazer..dah nak dekat hr ni malas la buat dosa melaser org..aku nak tenang jer waktu2 skrg ni..so,tinggalkan je ape2 yg xsettle..bos aku kata nt dia setle..yeahhhh..

So..akhir kata..skrg mood mmg mood tgu baby jer..xpk benda lain da..haha..hari2 dok pk camne nak reverse physicology masa sakit contraction tu..berdebar debar sehhhh...









4 comments:

Shakina Farhan said...

36 weeks 5 days la kina bersalin..haha..sgt la tak sangka..

Sue said...

yana, sue 33w ni pon dah mengah bukan main lagik dah ni.. semalam balik keje terus melepek jadi kain buruk tak bangun2.. sgt tak larat, malam2 tdo bantal punye la tinggi da umpama sue tido dalam keadaan duduk da jadinye.. hahah ..cuma nk compare ngan yana, sakit kelangkang bolom lagi, sakit belakang pon time nk bangun dari duduk je..cume yg jelas dan pasti, mengeras tu yg makin kerap.. pasal pre-eclampsia tu, sue risau jugak sbb sue macam ade simptom tu.. nk g checkup KKIA lambat lagi ni 12 Nov, tp dah gtau suami dah, kalu sue muntah, sakit kepale, mate kelabu, tak larat sgt2.. hantar je laa sue g sepital.. caiyokk mummy.. :)

mizzy amalina said...

hehehe...waiting games begin!same la kite...bezanya yana da xsbr2 nk baby kuar.kite mtk baby sbr2kan diri jgn kuar skrg.hehe..

skrg ni segala mcm sakit sume rasa kan?nak2 time mlm2 tu.tido pun da xlena dah.kdg2 rs nak mrh je bile sakit.tp xtau nk mrh sape.xkan nak mrh baby kot??hehehe..

good luck dear!insyaallah semuanya selamat...

P/S : sekali kite bersalin sama date.ade geng.hehehehe....

Riana said...

kina..xaci betol..hahaha..

sue..nt masa cekup bgtau nurse..bahaya sawan..bole tumpah darah bersalin nt..yana cuma tu la naik terlebih..semoga dipermudahkan =)

malin..yana slalu kl sakit2 terbangun marah hubby la..tp dlm hati..mcm sakiitttt jer hati tgok dia tido lena..hakhak..kita ni nak g toilet punyer seksa!!..rasanya dekat2 je kita ni..slalu result scan yana pun edd belas2 gitu..ehe..insyaAllah..same2 kita doa dipermudahkan =)