Friday, November 9, 2012

Better Offer..

Salam..

Nak merungkai kerunsingan jiwa dan otak..pepagi da serabut ea..haha

Ni cerita pasal ekonomi keluarga. Bagi aku isu ni mmg sensitif.Yela..bab duit..sensitip tau..

Sekarang alhamdulillah aku ngan hubby bahagia ngan hasil titik peluh kami.Walau takla mewah mana tp mampu mengenyangkan perut aku yg memang selera diva ni..hahaha..cuma saving xla byk,expenses benda ngarut handbag,kasut,baju semua tu mmg control..xley nak bagi byk kat parents..xley nak suka2 bervacation sana sini..xle nak berdeco2 ala2 eric leong..semua simple la..lgpun kami mmg simple..so,xd problem..aku ok jer..-walaupun napsu pompuan aku ni kdg2 tak terbendung-

Kerjaya we all mmgla heaven..xla tensen mana..hr2 balik on time..masa bersama tu cukupla..keje swasta tp da ala2 goment..kalah kot org gomen..ehehehe..g keje hubby hantar,balik hubby jemput,mlm sepenuhnya buat aktiviti sama2..masak..tgok tv..even kl masing2 buat hal sendiri pun,sorg baca buku..sorg men fb..sorg layan anime..sorg masak,sorg tebas bunga kat luar..kesimpulannya..semua depan mata..(kl nebas tu xla,kena la jenguk kat tingkap kl nak gak depan mata..)..walaupun kdg2 hubby ade keje kena siapkan,dia bawa balik umah,tp still depan mata..kdg2 siap aku g teman dia kat opis dia wat keje (tapi aku tido la kat bilik solat opis dia sbb ada katil..ahahahaha)..selain tu,company hubby pun xstrict..kl ada emergency bila2 bole cuti..tanpa tolak gaji..diulangi..tanpa tolak gaji..xd scan in out..asal keje..pepandai nak buat keje..senang ckp,semua suka hati la..yg penting 'sendiri mau ingatla'..haha..jgn la melampau sgt kan..

Keje aku..pun heaven..cuma buat documentation and maintain data..xd rushing2..duduk je kat cubicle..paling2 pun telefon org sana sini gaduh mintak data dan hangkut file sana sini nak insert procedure baru..tu je la..tp nak compare company hubby,company aku strict skitla..scan in out tu mmg ada rekod..xle suka2 keluar masuk cuti ke ape..semua kire..tapi tu xd masalah setakat ni..ok je masuk 9 pagi balik 530..hubby balik kul 5 kl xd meeting ape,so mmg ngam la,hubby kuar opis terus fetch aku ngam2 sampai opis aku 530.

so,lebih kurg gitula career life kami..sgt heaven la bagi aku..-sbb dulu aku penah keje engineer cabuk..peh..xtahan aku life engineer ni..tobat xnak keje engineer..-

Actually kl ikut market,hubby bole dapat income lagi besar kl dia cari keje baru..so,aku pun support hubby xkisahla kl dia betul2 nak cari keje baru.Sbb rate company dia bagi agak kecik la walhal dia bole up skit kl dia g company lain..lgpun da 3 tahun keje situ..ok la kan kl nak berhijrah..time tgh muda..

So,sepanjang aku preggy,kan byk bersoping..byk beli itu ini..maybe hubby tetibe terdetik pasal ekonomi kuarga -aku mmg xnak paksa kang xpasal2 aku yg kena kl dia tensen..ahaha-lagi2 bila dok citer pasal blogger tu laki dia dpt bonus..blogger ni laki dia g outstation obersi2..blogger tu beli stroller mahal..blogger ni beli brestpump medela dekat 2k..hahahaha..mana tak kecamuk kepala hubby aku tu..kihkih..lagi2 bff aku rata2 keje public listed company yg bonus ntah berapa ribu kali setahun..hahahaha..tak ke panas hubby aku..bukan sengaja tau buat2 dia panas..tp..mmg da kawan2 aku rezeki diorg dpt  keje company best2..xkan aku nak citer pasal kwn2 yg xberapa bff plakkan..mestila citer pasal yg mmg da tahap adik beradik..-i syg bff i sbb walaupun keje company besau2 tp semua humble walaupun mmg selera diva masing2..hahaha-so,hubby mula kepanasan dr dlam badan dia sendiri utk cuba mencari mata pencarian baru tanpa aku sangka dan duga..

Aku slalu pesan,kl nak cari keje alang2 tgh preggy ni cari..sbb mana tau rezeki anak..senang kata tarikan graviti nak dpt keje tu lagi tgi kan ..hihihh =)..

Alhamdulillah setelah pergi interview ke-2,hubby berjaya dpt keje baru..dengan gaji yg membolehkan aku mendivakan diri dr segala aspek..kehkeh..mata duitan..bukan takat tu..saving up..bole la bagi lebih kat parents..bole la nak soping diva2 skit..bole la nak balik pahang selalu..bole la aku deco2 rumah merepek skit..ehe..napsu ke keperluan???

Tapi..company baru strict..xley balik ontime..aku kena independent..xle nak semua depan mata..aku maybe kena handle baby semua sendiri..walaupun xjadi masalah bagi aku,tapi hubby aku plak yg risau..takut aku tensen xley survive -padahal time anak dara aku ni wonderwoman kot,silap hubby memanjakan aku terlebih sudah..- Tp hubby plak risau xdpt gomol baby semaksimum mungkin..ehehhee..g keje pun kena asing lepas ni..xle nak bermanja2 dlm keter pegi balik keje......sangupkah aku meninggalkan keheavenann tu..owwhhh

Bos hubby plak xbagi keluar..tapi xnak naikkan gaji..adehhh...tapi menjanjikan triple bonus yearly sbb br dpt projek baru..aduhh..opis diorg ni da kire cam family2 gitu..tp family2 pun gaji ikut gaji ko sebagai pekerja la..bukan suka2..haha

beza kl takat 5 6 hatus aku bole la pejam mata wehh..ni 1k+++ maunyer aku bole duduk diam..bole beli umah sebijik..installment la..haha

Kenangkan nenek lagi yg xberapa sihat..kdg2 hubby terpaksa keluar awal kl nenek xsihat..adehhh..

Kebetulan mil baru pencen..nak ajak we all g umrah bulan 2..da booking plak..pasti kena cuti lama kan?bole ke under probation nak amik cuti plak..adehhh...tolak kang majuk plak mil..

So,we all decide kemarin,tolak je better offer..aku bgtau hubby,xpela..maybe ada rezeki dr sumber lain nt yg masuk kl niat ikhlas..walaupun aku mmg sentap..aku redha..redha ..redha...

Jadi,isnin lepas,hubby pun reply offer letter tu..cakap xley keje situ..dgn alasan2 yg munasabah dan logic..

Ape jadi, diorg reply,sanggup naikkan lagi offer sbb mmg nak guna org..mintak hubby pertimbangkan..

Masa ni aku da mula serabut..aku dahla sentap mengaburkan biji mata aku dgn $$$$$ tu..tetibe diorg offer lagi tinggi..mula la aku berfikir berfikir dan berfkir..

Ntah nape,aku percaya sgt2 tu rezeki baby..sbb da reject tapi mantul kan..ehe..so,ape lagi yg patut aku fikir..aku sgt2 yakin tu rezeki baby..

Skrg we all dlm dilema sgt2..company tu bagi masa sampai isnin ni..bos hubby plak desak xbagi pegi..siap bgtau if xok keje sana bole balik semula kesitu..mil plak risau xd org teman g umrah..dgn keadaan nenek plak lagi..tp aku??aku nak baby dpt secukupnya keperluan..hubby aku serius pening pasal ni...tapi mata aku mmg $$$$$$ la..

Ape ek nak buat...buntu..solat istikharah...hajat..semua da buat..lepas buat tu la mantul makin tgi offer..huhu..

bantulah saya..-da mcm segmen kat majalah wanita tu..haha-





3 comments:

Hazz Nieza said...

congrats dpt btter offer ;) pd pendpt i laa, ok je klu trime offer tu. since dia counter offer lg tggi, klu nak trime kena la bgtau co br ni awal2 yg thn dpn tu nak ambik cuti sbb mmg dah confirm nak buat umrah, ticket da beli etc etc.. klu diorg trime condition tu, lg sng nak trime offer kan kan.. hehe. secondly, klu rs2 nanti x ok, at least boss yg lm tu ada ckp blh blk bekerja semula kann. haaaa, itu pun i rs rezki tu, kurg skit kerisauan.. hope it helps! good luck! ;))

MyraQhairel said...

salam...mcm mana?terima ke offer tuh?senyap je nih..ntah ntah dah deliver ea..

Riana said...

nieza..tq..sgt2 mghargai pendapat u.
myra..yup..akhirnya 'terpaksa terima' sbb xmampu tutup mata ngan offer tu..hahaha..mmg rezeki baby kot..ihihii..blom lagi deliver dear..xsabar da ni..doakan yer =)