Saturday, November 17, 2012

Cerita Tentang Nenek #1

Salam..

Episod 1..haha..siap ada episod2..yup..perlu ada..hidup kan penuh episod..=P

Nenek...bukan 70++..bukan 80++ tapi 90++..tapi masih tajam pendengaran..dan sihat mindanya..juga bole berjalan walaupun bongkok dan semakin hari semakin tidak berdaya..

Hubby masa zaman belajar time cuti sem mesti stay umah nenek..memang rapat dgn nenek dr kecik..
Time baru kenal hubby dulu, hubby ajak jumpa nenek..makan2 rumah nenek..tapi bukan aku sorg la..beramai2 dgn mbr2 lain..masa tu pun just kawan lagi dgn hubby..xd hubungan special pon..haha..bila da 'terspecial'..slalu gak aku dtg rumah nenek sorg2 -xmalu kan-..haha..sbb nenek slalu ajak aku makan situ..mintak tolong aku kemas itu ini lagi2 bila nak raya..he..masa tu serius mmg aku 'ngorat' nenek habis-habisan..ye la..slalu org ngorat bakal mak metua kan..tapi aku ngorat nenek mertua..hahahahaha..banyak citer2 family mmg nenek yg story..so,direct line la..hubby xpyh citer da kat aku aku da tau susur galur diorg..

Nenek kata time cuti sekolah kecik2 hubby mesti akan duduk rumah nenek..papa pun slalu kata hubby ni masa kecik sikit2 nenek..sikit2 nenek..sampaikan dilabelkan sedara mara cucu kesayangan nenek..Nenek pun sikit-sikit ujang..sikit2 ujang..ha..tu la nama manja hubby yg nenek bagi dr kecik..Ujang..siap ada lagi pihak2 yg pertikaikan nape nak panggil nama gitu..suka hati nenek la kan..cucu dia..haha

Masa hubby lahir dulu nenek kata hubby ni jenis kulit sensitif..merah2 kulit mcm terbakar..asik nangis..demam..sampaikan nenek lumur satu badan dengan telor mentah..mcm2..dan sampai da tadika pun slalu kena demam mcm tu..siap nenek citer hubby bising2 bila nenek sapu telor mentah kat badan..padahal
kita ni nak bagi dia baik -kata nenek-..sbb tu smpai skrg hubby xbole pakai sbrg jenis kain kat badan dia..awal2 kawin mmg aku ingat mengada..tp rupanya memang habis melepuh kulit hubby kl material kain xkena ngan badan..cian hubby..conclusionyer,bila time nak cari baju or seluar hubby,mmg sgt2la menguji kesabaran..lokasi paling hubby suka -bundle-..katanya baju tu da lembut sbb da penah org pakai..sabor je la..

Masa kecik2 dulu nenek slalu ajak hubby ke pasar malam kat engku mohsin..dr kampung melayu ke engku mohsin,kena lintas landasan keretapi..mmg dekat la hubby kata lalu jalan tu..tapi skrg,da xavailable lg dah jln tu sbb dikawal ketat..mmg bagus..kan ke bahaya lintas landasan??hihi - walaupun kdg2 aku teringin nak tgok jalan tu-..yup..rumah nenek sblah landasan ketapi..so,tiap2 pagi jam loceng kami adalah keretapi..poonnnnn...ponnnnn...mula2 kawin aku rasa menyampah giler bunyi tu..bising..tp lama2 aku sendiri xperasan bila keretapi lalu..haha

Sblum ni,nenek memang tinggal berdua dgn arwah atok sehinggalah selepas 2 bulan kami kawin, atok kembali ke rahmatullah..aku ingat lagi time tu aku preggy yg pertama 6 weeks..dan sebulan selepas itu aku pula keguguran..innalillah..semuanya adalah perancangan Allah..skrg aku tgh tgu hari utk lahirkan baby aku -kandungan ke-2-..semoga segalanya dipermudahkan..

Sblum aku kawin dulu, memang takde plan langsung utk tinggal bersama nenek..hubby mmg stay dgn nenek bila start keje..tapi kl bole lps kawin nak berdikari..nak hidup sendiri..kami mencari rumah sewa..yup..2 bulan sebelum kawin aku da stanby deal ngan mcm2 owner n dealer rumah..tp macam2 isu jadi..ada yg da bayar deposit tp last minute owner xjadi sewakan rumah..dan 2 kes paling aku ingat,dahla dealer tu xpulang balik duit deposit aku..sampai sekarang..yer..sampai skrg..-korg jgn cayer sorg dealer nama iskandar yg slalu jd agent sewa2 rumah kat jb ni,nama dia mmg ada je kat mudah.my-..nasib masa tu aku bagi 200 je utk book..sampai skrg dia xbagi lagi balance 150..bila kita marah ckp dia ada anak kecik la..susah la tu la ni la..da tau susah kenapa pakai duit org sesuka hati..aku bukanla kisah sgt pasal duit tp cara dia tu silap2 da kenakan ramai lagi kan..aku xnak org lain pun kena tipu mcm aku..grr..nak report polis aku pk kang kena gelak je ngan polis 150 punya pasal..haha..skrg aku tgok mamat tu da tukar no. phone..malas aku nak kejor2 da..settle kat akhirat je la..huhu..and ada satu lagi rumah,yg ni pun tragis..masa tu memang lagi 2 mgu nak kawin..aku kawin kan time lepas raya aidilfitri..aku plan nak angkat brg sblm cuti raya..deposit semua da settle,time nak angkat brg,rupanya penyewa tu xnak kuar lagi..makcik owner rumah plak xtegas..dia takut nak suh penyewa tu kuar..ingatkan lepas raya tu aku pegi da kuar da..ada lagi..siap xbalik raya lagi..sbb diorg ni org utara cuti raya lama..tapi aku ni da nak majlis..da kuar dr umah sewa aku..aku nak stay mana??nasib baik aku ada sorg mbr anak dara yg mmg ada rumah sendiri.dia stay sorg.so,tumpang rumah dia..mmg hampeh n sgt serabut masa tu kepala aku ni..the end makcik tu minta maaf n pulangkan deposit kat aku..abis mana kami nak stay lepas kawin??lagi seminggu majlis masa tu..masa tu usaha lagi cari rumah mmg penat giler.so,masa tu mmg hubby kata,rasanya kita ni mmg ditakdirkan duduk dgn nenek..aku redha je la..mulalah angkat brg semua ke rumah nenek..nenek ape lagi..puas hati tersenyum girang..barulah aku tau dia sbnarnya xbagi hubby pindah kl bole nak kami stay situ...so,bermulalah episod hidup berkeluarga aku bersama nenek n atok..

bersambung~



3 comments:

Reena Onn said...

Boleh bayangkan kegembiraan nenek :)

Sue said...

yana ni dah bersalin kot ni.. senyap je.. hihihihi

Riana said...

Reena =)

Sue , haha..dah nak 44 hr baru online kan =)