Wednesday, November 7, 2012

Dah 37 weeks 6 days..bila baby nak kuar ni??

Salam..

Smlm checkup..rutin yg mcm biasa..bla bla bla bla...
Berat 74.5kg..so,target berat maksimum 75..
Berat asal sblm ngandung 59~60..so lebih kurang dlm 15 kg naik..
tolak baby,air mcm2 semua tu,10kg la aku nak kena turunkan nt..pffftttt..mampu ker??haha
Tgu je dan lihat..siapa yg berusaha dia yg berjaya..hahahaa..

Urine bersih.

HB aku 12.6..ntah ape aku makan..mmg skrg xjaga makan sgt..asal kyg dah.
pastu mengunyap xhenti2 kat opis..
ke sbb smlm aku bantai biskut tiger sebungkus besar tu yg HB tinggi..ade kene mengena ke harimau ngan zat besi??haha

Masuk bilik jumpa nurse,nurse tanya,xd sakit2 lagi ker?
aku pun jawab ngan selamber, baby belum nak kuar tp maknyer ni da xsabar..
gelak nurse..
tetibe nurse tu bukan main mesra plak ngan aku..padahal sblm ni aku paling xsuke nurse tu sbb dia penah marah aku letak urine atas meja..sentap weh..tp ade aku kisah..haha
so,tetibe la baik bergelak ketawa lagi ngan aku..hew hew..ok la..
mcm biasa remind aku tanda2 bersalin,tanya pantang kat mana..pung pang pung pang..
n aku betul2 tanya dia procedure lps bersalin pasal report book semua bagai..setle..amik time utk next appntmnt..mmg aku doa aku takkan ada cekup lagi pasni..hahaa..bole gitu?

peh..sejam sengah baru setle semua..ramai giler org..tp aku mmg malas la nak tensen2..
gomen biasala..mmg da sedia da menunggu lama.untung sejam sengah..kl 4 jam??haa..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pesediaan fizikal..

skrg..
tido mmg da mcm org tak tido..nak terlelap bukan main susah..ngiring kiri salah ngiring kanan salah..baby dok tendang cam protes kena tindih..ke nak ajak main kejor2 malam2...telentang lagi la xbole..last2 baring ngiring pukul 2..faham??ha..ala2 ngring xjadi la..pastu sedor2 mmg sakit giler la blakang..sabor sabor..

makan..semakin byk dan selera semakin menjadi2 nak makan sedap2 jer..haha..

Tapak tangan kiri skrg ni kebas2..xpenah plak sblm ni kebas2..sebelum ni ingatkan aku tertindih time tido,tp bila da 3 4 hr mcm tu,aku xrsa sbb tertindih..mmg kebas..mintak hubby urutkan tiap2 hr..tp xd effect ape..efect mengader adela..haha..ni tapak tgn kanan mcm nak menjangkit..sengal gak la tahan..tp masih bole control..

Skrg ni asik kena simpul biawak plak..da lama xkena tetibe da nak bersalin asik kena plak..meraung weh mlm td dok terjerit2 suh hubby tarik ibu jari..adehaiiii...da mcm pergaduhan suami isteri ditgh mlm..(-.-')

Gatal2 PUPPP tu mmg da xd..alhamdulillah..tp aku still tergaru2 manja sbb name pun hobi kan menggaru..haha..xley da nak elak lagi2 time tido..kuasa minda separa sedar aku pun suka menggaru..xdapat la nak tolong..sabau je la..da mcm berkungfu pun ada bila hubby dok tahan tgn dr garu..kahkah

Brg sambt baby rasanya da 98% utk semua yg basic..baru smlm dpt autumz plastic storage milk tu dr onebabyworld.aku beli 50 bungkus dulu yg 7oz..tgok mcm mana nt tambah beli lagi..walaupun aku tau tahap kemalasan aku nak transfer2,tapi aku nak menyahut cabaran.yeahhh..botol byk2 tu mcm semak je rasa...set utk pump naik keje next month baru beli..xsabar nak bergaya bawak cooler bag cun2 tu g keje..hahaha..belom2 da berangan..moga Allah perkenankan doaku dilimpahi ngan susu cukup utk baby aku nt =)

Bedding set da amik..beli murah2 je..tapi aku puas hati sbb besor n tebal nak compare yg jual2 siap kat kedai harga dekat 100 tu..warne ijau pucuk pisang memandangkan status baby aku ni xdpt lagi dikenalpasti..gambor angrybird (padahal aku xminat lgsung sbb angrybird tu muke xmesra alam rasa nak lempang jer)..tapi sbb yg lain kaler kusam,aku amik je yg ijau ni..abaikan angrybird tu..plan nt nak beli kain cotton yg comel2 tambah2 set sarung..kan nt nak pakai tukar2..hiiii..
*cerita pasal bedding set ni mmg buat aku sentap ngan hubby..bole dia biar aku sorg2 amik kat kota drive jauh2..nasib aku tak terberanak..hish..-tapi ramai je kan ibu2 ngandung lain yg independent kan duk jauh2 ngan hubby..aku ke yg mengada terlebih..haishh-cian hubby kena jaga nenek..xpela..i redha..

air selusuh xmasuk lagi dlm keter..buat sendiri je suh hubby bacakan yasin ulang2 doa aku dimudahkan bersalin =)..kurma pun xmasuk lagi siap2 takut mahluk2 dlm keter yg rasmikan..tp rasanya letak dlm tupperware selamat kot ketat..nak prepare balik ni.hubby tu kang nt lupa..gelabah nak jadi papa..haha

skrg hr2 minom vco 1 sudu..air kurma 1 cawan..tupun kdg skip..lupa je memanjang..pireneal massage ngan vco tu rasanya da bole buat..alahai ngerinyer nak buat..gulpp...tryla mlm ni...

minum air rambut pun asik lupa..tp cube ingatkan diri sendiri!!akak aku xabis2 ingatkan pasal ni.

yg lain rasa2nya da complete brg2 semua tu..

*brg2 tu tunggu yg empunya badan da guna baru bole masuk dlm n3 bergambar..kl rajinla nt..eehehehe

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Persediaan mental..

lagi 7 juz aku xbis baca lagi..sempat ker ek..surah blakang2 nasib pendek2..sikit2 mana yg sempat..tu pun ngelat2 tak baca tafsirnya,,hehehehe...insyaAllah sempat kan..harap dipermudahkan..nak kena sebat diri sendiri ni skrg sbb makin malas ngaji..haipppp..balik keje lepas mgrib nak berguling atas katil jer..alahaiiii...

Tiap2 hr mintak maaf kat hubby..tp asik melawan je kl hubby ckp..tapi cepat2 mintak maaf balik..ehhee..itu jela..minta maaf..buat dosa..minta maaf lagi..ehehhee..aritu ada baca kat blog nurul ain abd salam pasal dia slalu cakap kat hubby dia sblm tido -xsabar nak esok..nak tgok wajah abg-..peh...mlm td sje la try buat..-xsabar nak esok-..hubby tanya nape?? -nak jumpa abg esok..xsabar2 nak esok..-meleret senyum hubby i tau sampai tertido..yes yes..berjaya gak wat ayat power ..ahahahaa..=)))))

Pastu mlm td pon call mak..minta maaf semua..mak ckp,insyaAllah mak doakan semuanya..slalu2 zikir..mintak maaf kat suami..jgn asik melawan -well,mak taula perngai aku yg kl ckp suara memetor jer ngan laki-.hahaha..padahal mmg da jenis suara high tone..ngehh..-pastu hubby dok gelak2 siap tgok mata aku kuar air tak..ape ingat mintak maaf pagi raya ke..aku bole tahan ok air mata..haha..mak pesan time sakit jgn dok terjerit2..zikir byk2..kang kena gelak ngan dr n nurse..ok mak.arahan diterima.insyaAllah..heeee..

Diri aku..sedia tak..maunyer tak..aku da sedia ni..cepatla baby..xsabar da ni tau..rela..rela..relakan utk sakit..tiap2 mlm berharap bagun pagi ada blood spot xpun kuar air....g spital..contraction..tapi da seminggu da aku dok berharap jer ni..hahaha..mbr satu opis yg sama due date pun da bersalin ahad lepas..lagi la buat aku xd mood da nak keje..baby mama nak tgu cuti sekolah la ni ea...
*serius best giler cuti sekolah..aku berpantang ngan anak2 buah aku..mesti dok komon baby aku jer nt..kurgla sakit aku ni kan layan karenah diorg dpt sepupu baru..ehehehe..

Latihan pernafasan..peneranan..haha..aku akan cuba ingat semua tu..try the best la..bila da sakit nt kita pun xtau tahap capaian akal fikiran kita mcm mana..hehe..yg penting ada ilmu..da menimba ilmu..praktik tak praktik semua xdptla nak jangka kan..harap2 semuanya berjalan dengan baik..mcm nak g pekse plak..haha..adik2 sekolah yg lain tu sibuk nak SPM..aku plak sibuk nak pekse bukaan nt..kahkah..

InsyaAllah segalanya akan berakhir dgn baik =)













6 comments:

mizzy amalina said...

Me da 38w. Hari2 doa baby jgn kuar dulu tggu daddy dia blk jumaat ni.pastu nak kuar,kuar lah..hehehe

Sebenarnya hati xsbr gak ni nak jumpa baby. tapi tkt syahdu kalau labour hubby xde temankan..manja x?keh3...perineal massage tu dalame start buat.tp skrg terbantut xbuat2 sbb hubby xde.die je yg reti buat.nak buat sendiri xreti+malas+ngengade.ngeh3...buatla dr skrg dear.da 37 masuk 38 weeks ni.sempat lg b4 deliver ni...usaha2!hehe..

minum air rambut 2 my sister ade ingatkan gak.tp xbuat2 sbb xreti.mcm confuse betul ke buat dia camni?betul ke?betul ke?Oh ye.my aunty pesan suruh baca Surah Al-Insyirah 7x b4 minum air rambut tu...betul ke eh???

Riana said...

malyn,peh..mau xshahdu..mmg patut shahdu..insyaAllah doa byk2 sempat..lagi 2 hr je..yeahhh..

tu la..nak buat asik pending2 je penakut punya pasal..nak kena buat gak mlm ni..hubby yana kena paksa sbb dia kata ngeri kena kepala..aduhai..mcm2..

air rambut tu yana suka..mcm sedap je air tu..haha..time lps mandi rambut basah2 tu cepat2 malin hisap hujung rambut tu..gulung2 rambut basah tu bawak kemulut la hujungnya..ihihi..yana selawat dlm hati jer..kl nak baca surah insyirah tu kena berlari la kot masuk bilik ngan lencun2 tu sbb takkan nak baca surah dlm toilet..xtau plak..hahaha..buat yg simple2 je asal buat..=)

Yg yana tau baca surah insyirah ni masa lepas azankan baby kat telinga kiri..=)

Sue said...

pasal tgn kiri kebas2 tu sue experience sejak preggy start 5 bulan lagik dah yana, start 7 bulan baru menjangkit ke tgn kanan pulok.. pasal tarik mengkarung tu, kaki yana jgn tolak ke depan(menjauhi badan), rase dah macam nk kene tu cecepat tarik ke arah badan.. insyaAllah.. tak jadi nk menarik mengkarung.. hihihi

ha, pasal rambut tu baru teringat, ade org sajes buat macam tu, yana bgtau ni baru teringat balik, nanti nk try, pasal perineal massage tu mlm ni rase baru nk start.. Gud Luck Mommies.. :)

mizzy amalina said...

owh..kena buat time air menitik kt rambut lg ke?ingatkan boleh je buat kat bilik b4 pakai baju tu.tak pun lps mandi xyah lap rambut,terus masuk bilik,br buat.tapi...mmg lencun lah dr toilet ke bilik tu nnt.hahahaha..insyaallah nak try la ape yg yana ckp tu ptg ni.hehe..

psl perineal massage tu...ckp kt hubby jgn risau.bukan suruh dia seluk sampai siku pun.xde makna nak kena kepala la..hehe.tp yana pn kena rilek je ms dia buat tu.sbb kalau xrilek mmg sakit kot!1st time buat tu cm pedih gila sbb maybe muscle tense sbb cuak.tp dalame2 xrs dah.boleh gelak2,buat lawak,tgk fb,reply email lg time hubby massage tu..xrasa apa dah.hehe...

good luck dear... :)

Fainie said...

Beb,rasa sebak pulak bc entry u ni.dh nk jd m0mmy dh kwn i ni.kte knl masa masing2 selekeh gitu.kejap gaduh,kejap bcerita x sudah2. U prnh tgk i jth,i pun prnh tgk u frust mn0nggeng. Hbs mrsm nangs2,tkt x jumpe dh.tp jumpe lg kt utm.hbs utm nanges2 lg.skali i keje kt johor pulak.siap kawen dgn org jhr n stle down kt sini.pnjg btl jodoh kte beb.i doakn u sng bersalin,bby u sht n u sht.syg u byk2 beb.sob3
-jgn lupe doakn i tau

Riana said...

malyn > tu la..takutno hubby kena kepala baby..padahal jauh tu..hahaha..serius mmg bab rilex tu mmg payah betul yana nak buat..grrrr..chaiyok2..

beb > shahdunya komen u..i pon cam xcayer da nak jadi mak org..hahahaha..xyah nangis2 da kita ni..mmg ditakdirkan bersama diJb ni beb..dah sah2 u kawin ngan org kota..tanah tumpah darah i..hahaha..insyaAllah jodoh panjang..haha