Monday, January 14, 2013

Kelahiran Aisyah Dhaniyah #1

Salam..

Pehh..memang bz baru jadi mama ni kan..nak update pun tak sempat..ni pon sambil menaip sambil menjeling Aisyah ni =)

Untuk tatapan diri sendiri dan terutamanya Aisyah Dhaniyah mama tersayang dihari muke..

23.11.12
2 pagi asyik ulang alik toilet sakit perut..mcm sembelit tp bila berusaha sedaya upaya sikit je sisa toksik tu yg keluar..hehe..tak bole tido..cube melupakan kesakitan dengan melayan angrybird..bole plak..haha..

4 pagi..sakit ada lagi tp sbb ngantuk sangat paksa tido gak..cakap kat hubby lps subuh nak g hospital..rasa lain mcm..ni ker rasa nak beranak..??persoalan yg bermain2 diminda..sepanjang dr 4 pagi sampai 630 pagi mmg xlena tido..

630 pagi..blood spot observed..he..mulalah aku menggelabah..perasaan masa tu bercampur baur..suka..seram sejuk segalanya ada..bgtau hubby n mil..hubby dgn relaxnye bersiap2..aku yg gelabah gila..gelabah2 sempat lagi sapu nutella kat roti..7 pagi gerak ke hsi.4 keping habis odway dr kampung melayu ke hsi..dlm kepala cukupla agaknya calory yg aku perlukan ngan 4 keping roti tu nak push..bajetttt bole push terus la kan sampai2 spital..hahahaha..

745pagi..ntah ape yg berlaku tetibe dah pukul 9 lebih..mcm biasala acara seluk menyeluk tu start..aku biasa je  sbb da penah rasa masa 1st preggy dulu..4cm doc kata..=)

1030pg..aku diusung ke labour room..peh..cam tak caya kat labour room..ni ker labour room..seram sehh..tapi serious aku da xsabar nak push..perasan la konon lepas ni selok da 10cm..tehehee..sorg sister pesan kl sakit nt pakai entonoks tu..aku ngan poyonye cakap..kl bole tahan xyah pun xpe kan...peh..belagak giler..huahua..pastu dia pun cakap..'ini pilihan kl perlu gunalah yer'...bajet tak sakitla kan..hahahhaa..

Pastu masa ni diorg nak pecahkan air tuban...nurse buat tak lepas, katanyer jauh..memang byk kali dia seluk aku rasa ada la 5 6 kali..reda je la..tapi hampa..plasenta aku sgt kental..hehe..pastu dia panggil doc..ramai giler doc..semua ada..melayu..cina india lelaki pompuan..ai..takkan semua nak tgok aku dlm keadaan yg memalukan ni..hehehehe..rupanya diorg ckp2 ntah ape term2 medical ni..tp aku geram je semua yg lelaki2 tu tgok aku cam tak puas hati..ek ele...ke aku yg perasan..haha..lps diorg keluar doc chinese lady yg pecahkan ..sekejap je dia buat..aku nampak cam chopstick kat tgn dia cucuk bawah tu..tapi xsakit tetibe aku rasa aliran yg suam2 kuku..hehe..suke2 nak tgok baby..

wajah yg aku paling perlukan saat getir pun muncul..hubby aku la..kitorg pun borak2 la ngan gelak tawa buat labour room tu mcm we all yg punyer..

masa ni asik nak pee je pastu nurse letak mangkuk..peh..rasa cam ape je peepee dlm mangkuk tu..ngehhh..

dlm masa tu sempat hubby dok belek2 mesen tgok bacaan kekuatan contraction tu..pastu bacakan data2 yg keluar kat aku..'boring jer..',,haha..

1200tghari..mula rasa sakit yg sakittt..mak ai..memang masa tu teman sejati ialah palang besi tepi katil..dan tak sangka palang besi tu la benda paling berharga sepanjang tempoh dlm lr tu..aku baca2 dlm blog org lain kata suami urut blakang bole tenangkan kita n kurgkan kesakitan..tp bukan bagi aku..bila hubby aku nak urut blakang aku marah..siap xbagi sentuh pape..mmg masa tu aku taknak 'diganggu'..so,hubby hanya pgg tangan je n gunakan motivational skill yg dia ada ngan kuasa mulut..hubby tanya bole tak kl dia nak g solat jumaat..serius masa tu aku tak bole kl hubby takde.takut xsempat..ape2pun bole berlaku kan..masa tu dah 6cm..so,sepanjang tu la hubby ngan aku..dok melihat aku menahan kesakitan sambil baca doa mcm2..

2ptg..serius sakit giler contraction..inilah nama contraction sebenar..sakit sampai tak tergambar ngan kata2..masa ni mmg mengucap je la yg mampu..kl ingat balik mmg confirm rasa taknak beranak lagi..huhu..tp kejap je aku ni seriknyer..=P

330ptg..nak tgu nurse kata 'ok bole push' mmg satu penyeksaan..akhirnya ungkapan tu terkeluar dr mulut nurse..aku pun ngan tak sabarnya mengepushla..serius semput..segala teknik pernafasan yg aku dok practise kelaut..sbb xberkesan je ngan aku..so..aku guna teknik pernafasan sendiri..memang rasa cam kat padang bola disorak2 oleh nurse,dr dan juhe suami sendiri..hehe..nasib baik aku tak bole bangun..kl tak maunyer nak ikut sorak..'push2..pandai..ha..mcm tu la..lagi sikiiiit je...awak bolehhh!!'..

Akhirnya lepas 15minit aku mengimbangi stamina akhirnya lahirlah puteri sulong kami,Aisyah Dhaniyah Md. Nazuan..tepat jam 352 ptg Jumaat 23 November 2012, bersamaan 9 Muharam 1434h.

Masa nurse letak baby atas dada,serius da lupa segala sakit yg aku cerita membebel kat atas ni..=)

Aisyah Dhaniah Md. Nazuan   Day#1


 Alhamdulillah..

Lepas tu da bayangkan nak bf baby..so aku pun kononla dlm kepala fikir,,ala..jahit ni kejap je ni..tp..dr pukul 4 sampai 6 lebih aku masih terjerit2 lagi tahan sakit dlm lr tu..siap gaduh bagai ngan doctor.......to be continue..eceh..bajet ramai tak sabar nak baca..haha

Semoga baby mama jadi anak yg solehah..syg aisyah...

2 comments:

hayati hashim said...

jadi mak semua pun x sempattt..hihi. sayang nk tinggal anak katanya..
welkem aisyah dhaniyah..

MyraQhairel said...

tahniahh...baby gurl on board..cemana beranak kat HSI? ok ?