Friday, February 15, 2013

Lagi Kisah Breastfeeding Aisyah..

Salam..

Bz mama in the house..haha..mcm i sorg je bz..
Tapi serius..mmg skrg xd masa utk diri sendiri..kecuali mandi,makan dan time keje..
Time keje la nak buat ada masa utk diri sendiri..
Nasib opis pun dkt CS..so time rasa sgt penat n agak stress,time lunch g merayap sorg2..
kata pun masa utk diri sendiri kn..hahaha

Cerita basi yg baru nak diceritakan..haha

Masa n3 kelahiran Aisyah Dhaniyah #2 aku ada story pasal aku marah nurse sbb bagi Aisyah FM..
Cian nurse tu muka terkedu2 nak jawab soalan aku nape bagi anak aku FM..haha..
sakit2 pun ada hati lagi nak marah nurse..hahaha..serius masa tu aku mengalirkan air mata weh sbb
memandai2 nurse tu je kan..kan..kan...tp xpe..aku memahami tugasan beliau..

1st nite kat wad pun Aisyah Dhaniyah senyap je..melihat dunia..tapi mlm pertama kat umah dia melolong2 mintak susu..terkejut aku dengar suara anak aku..serius..nyempreng (ni bahasa jawa kot)..haha..sama mcm aku gak..ngehhhh..keturunan bersuara kuat dan high pitch!..dia nangis tetibe mcm kena sengat..mcm kena gigit semut..sedih aku dengar..

So,masa tu la bermulanya episod breastfeeding aku..syukur masa tu aku kat dlm bilik aku..xd sape bole ganggu hokeh!-yakinla sgt-..huhu

Actually xplan pun nak bermalam kat jb lepas kuar hospital.
Awalnya doc kata tghari dah bole kuar dr wad..so,bole la singgah rumah jap tunjuk aisyah kat fil kat jb.tp tetibe doc suh make sure aku bole pee pee sebelom kuar..so..530 baru bole keluar..xkan nak balik kota tinggi terus..kecik plak kang hati fil.so,nak taknak bermalam la smlm kat jb..
Sampai je kat rumah mil ckp, "mlm ni biar Aisyah tido dgn mama kat ruang tamu..kamu berehat.."

Dang!!!!

Camne aku nak bf kl aku kat dlm Aisyah kat luar..no no no..aku pun mereject pelawaan mil aku..
Maklumla cucu sulong..tp apakan daya..Aisyah tu anak sulong aku..aku mesti kena bf dia!

‘xpela ma..yana nak tido dgn aisyah..susah plak nt nak menyusu..penat mama kang keluar masuk bawak aisyah’..aku terus terang je..
Tapi kononnya nak jaga hati mil, hubby kata,’kitorg tido luar’..
Pastu terus terang je ngan hubby –malu nt papa tgok sy bf aisyah nt-
Kesudahannya,kami tido je dlm bilik….

Peh..mlm tu,punya nyaring suara Aisyah memang bergema la satu kampong melayu tu..-nampakno exegerate..ngehhh-
Masing2 dlm rumah kelam kabut..serupa mcm aku ni pukul Aisyah..memang sensitip giler aku mlm tu bila masing2 mcm marah aku je..padahal xd pun org marah..tp aku sendiri sensitip..ye la..sakit2 pastu nenek..mama..asyik tanya ..kenapa..kenapa..kenapa tu..kenapa budak tu nangis…aduhailaaaa…nama pun baby..memangla nangis!..sabar je..
Pedulikan semua tu..pujuk hati sendiri..
So mlm tu tiap kali nak nyusu mmg didendangkan dulu la ngan suara Aisyah..awal2 tu mmg aku rasa sakit sgt cik B aku..tapi tahan jela..nama pun 1st time..alah bisa tegal biasa ye dak?..hee

Esoknya balik kota tinggi, memang aku rasa agak bebas nak buat ape yg aku suka..takde org bising2..

Kononnya la kan!bebas sgt la kononnya kan.


Haaaaaa..sama je…mak..abah..kaklong…semua kelam kabut giler bila tgok Aisyah nangis..

Maknenye cucu ke-6 mak abaah aku ni lain dari yg lain..xmcm yg 5 org tu..menangis ngejeng2 org jawa kata..
Mulalah diorg kata susu aku sikit..Aisyah tak kenyang..tak puas..mcm2 lagi la..huhuhu..sedih giler..sedih wehhhhh..Padahal bila dah melekat ngan aku Aisyah senyap je..mean..dia gembira..dia cukup dgn rezeki utk dia.
Apa yg merisaukan diorg,tgok anak aku dok bergayut je non-stop..so..aku xcukup rehat..penat..
Aku faham mak abah kesian kat aku..so,diorg suggest aku campur susu..adela 2 3 hari aku buat tak tau je ngan saranan diorg tu..tp keadaan makin worse..Aisyah menyusu sambil menjerit jerit..aum aum..aumm..haha..dpt bayangkan tak..dia kemam-kemam cik B..sampai melecet2…akhirnya akibat aku tgok mak aku da tension anak aku asik nangis..aku pun suh la hubby beli susu s26..kang tak pasal-pasal jadik anak derhaka (takkan berpantang umah mak nak duk dlm bilik menyendiri..mau kena kutuk 7 keturunan..haha)..
Tu belum cerita pasal nak mengepam..haih..susu xbanyak mana ada hati plak nak mengepam bagai..sudahnye ape yg aku pump…directly masuk mulut Aisyah..=)
Aku selalu ingat kata2 ‘perut bayi sebesar sebiji guli’..memang aku yakin..betul kenyataan tu..
Tapi pasrah je la..
So aku pun lalui fasa2 awal bf mcm tu..

Dgn kenyaringan suara Aisyah..

Dgn kata-kata nista..haha..poyo je..cam org bercinta plak..


Pernah sekali tu masa bagi FM kat Aisyah, kaklong berkata:
“Aisyah..minum cucu sedapnye…susu Moo Moo…anak sape ni..anak mama+babah+moo moo”
Sentap tak? Sentap tak???? Sentappp hokehhh!!!!


Secara ringkas:
*mil tiada pgalaman melahirkan anak secara normal..semua ketiga2 adik beradik hubby bersalin secara czer..juga tidak bf sbb baby czer kan diasingkan dr ibu..Cuma beza zmn tu takde pendedahan pasal kebaikan susu ibu..so,susu yg diperah secara marmet dibuang begitu saja kat toilet..dptla bf seminggu adik beradik hubby..katanya baby dah biasa botol so bila balik rumah baby melalak2 rimas bila nak bf..so awal awal mil mcm rasa rimas tgok Aisyah asik nak melekat dgn aku…begitu juga dgn family yg lain..maklumla cucu 1st dlm keluarga hubby..jadi diorg nak gomol2 baby pun susah sbb asik melekat je kan dgn aku seolah2 mcm aku ni tak bagi diorg menggomol Aisyah..-itu yg aku rasa-
*Mak..semua ke lima lima adik beradik aku normal..tp susu mak masuk mgu ke2 kering..so,mak org yg percaya dgn konsep,susu tu ikut keturunan..so mak rasa aku mcm mak..susu xbyk!
*Kak Long..ke tiga-tiga anak dia fully bf..yup..susu melimpah ruah..anak 1st dgn 2nd siap bole berkongsi bf kedua2 cik b.anak ke3 bf sampai umur 4 tahun!..mak kata ikut family blah abah..byk susu!

Inilah 3 org wanita paling penting dlm hidup aku..2 org mmg xbf baby2 mereka..yg sorang plak susu overflow sampai melimpah2 basah baju..aku ditengah2 antara mereka..jadi..ape korg rasa ape yg aku rasa??-ayat cam pelik je kan?-
Cukup dulu cerita sampai sini..kang panjang sgt berpusing biji mata nak membacanye..hee

Susu sy cukup tau!..hee
Aisyah Dhaniyah day 44 (Aqiqah)










3 comments:

UmmiZulaikha said...

dear.. dulu i pun mcm tu.. i ceazer jgk.. diorg kate susu i skit.. tp ade skrg mlm i fully..siang je campur.. tp dkt ofis i pump biasa dpt 7oz atau 6oz..so selalu itu la yg bekalkan pd bs.. at least ade dr xde..janji yg terbaik untuk anak kita kan..

Riana said...

betul..asal ada dr takde langsung..eceh =)

UmmiZulaikha said...

xpe la dear..in sya ALLAH ade rezeki di bahagian lain untuk anak u kan..