Friday, February 1, 2013

Situasi Aisyah yg xmau poo poo sendiri..

Salam..

Aisyah..sihat..semakin tembam..

Hari ni Aisyah Dhaniyah kesayanganku dah 2 bulan 10 hr..

Sejak Aisyah mula campur susu dia ada problem poo poo..

Awal2 dulu mak aku cucuk pakai cottan bud colek sabun bagi Aisyah berak sbb dia tak berak 4 hr..pastu sampai sudah kl tak berak 3 hr mesti buat kekdah yg sama..sbb sejarah anak2 sedara aku pun guna kaedah yg sama bila xberak lebih 3 hr.takut lebih 3 hr baby sembelit..kesian..dan setakat hr ni najis aisyah xd masalah..xkeras...

Bila tanya nurse,dr..katanya susu xsesuai..mula2 bagi s26..pastu nan..pastu lactogen..pastu dulac..ha..amik..bape byk da aku tukar..cian aisyah..tapi hasilnya tetap sama..dan sekarang lactogen sbb dr nur nasihat pakai tu je sbb ada prebiotik...so,aku beli tu je skrg..dia pun ada suggest novalac tp sbb aisyah mmg da minum lactogen aku teruskan je.(dr pesan jgn tukar lagi takut sampai satu saat baby bosan dia xnak minum FM..yup..bagus utk buat aku push diri sendiri utk pump susu segigih gigihnya..haha)..

Skrg pun 90% yg masuk perut aisyah adalah breastmilk.tp tetap mcm tu..aisyah suka menyimpan sisa kumbahannya..

Org2 tua kata susu jadi daging..ntahla..

Aisyah pun takde berkerut2 meneran ke ape ke..

Kdg2 angkat kaki dia lutut letak kat perut ajar dia erk erkk...dia ketawa sengih2 ade la..bukan nak poo..

Ada sorg dr plak suh aku beli enema kot nama benda tu utk cucuk kat vontot aisyah..mcm ubat sembelit tu la tp baby punya..dia kata normal..anak2 dia dulu pun slalu mcm tu masa baby..

Aduhai la Aisyah ku syg..risau ni..

Ada sape2 yg bole bantu aku utk menjawab persoalan ni?tolongla diriku ini..

4 comments:

Arena said...

Salam,

Anak saya esok masuk 3 months. Dia minum 90% breast milk 10%fm kekadang less. Dia mmg tak poo hari hari. 3-4 hari sekali. Dulu risau jugak. Tp saya perhatikan walaupun dia tak poo berhari hari stool dia tetap lembut jek. So lepas tu saya x risau. Macam baby yg fully breast feed kan xpe walah sampai seminggu tak poo. Sebab khasiat susu sumer diserap, takde yg nak dikeluarkan. Maybe selagi kita banyakkan minum bm, poo dia akan ok. My baby minum frisolac.

Riana said...

Tq Arena for your comment.Alhamdulillah,baru siang td beli enema tp mlm ni dgr aisyah meneran-neran..dia poo poo..serius sgt gembira bila Aisyah bole berak dgn sendiri..Alhamdulillah stool dia yg awal agak likat tp xkeras n dia pun xmenangis menunjukkan dia xsembelit.syukur sgt2 n sgt lega lps 5 hr tgu Aisyah poo poo..heee..enema tu bole guna utk mama aisyah kl sembelit.ngehh

Eyna Abdul said...

Klu boleh jgn trlalu bergantung pada enema.. my bby pun tu gak susah nk berak..tp dia fully bf.. aritu ada try mix fm tp smp sepuluh ari xmo berak.. my doc ckp enema is too strong for infant klu ble cri ubat nm bisacodyl.. function sm tp mild sdkt.. sy ckp jgn tlalu bgantung sbb klu slalu guna secara x sngaja kt ajar usus bby untuk jd malas.. so dia akan lbh mls nk poo2..buat urutan lembut selalu pada area pusat ke bawah n punggung.. selagi stool bby x krs n bketul2 perut pun ok.. tht should b ok.. for mummy kn consume lots of fruit n plain water.. supaya susu bdn x tlalu pekat. Xpe klu bby blik2 nk susu as long as usus dia trlatih tuk poo2 sndr.. n fm pun sm jgn bg tlalu pkat dgn harapan bby cpt kenyang cuz itu akn lbh memburukkan keadaan.. klu mix fm bby spatutnya kn poo2 at least once a day

Riana said...

puan eyna..sy mmg tak bergantung pada enema..skali tu je la..lps tu sy biar je..hee.aisyah pun dah dekat 7 bulan..da makan..terima kasih ye sdi comment entry saya =)