Wednesday, April 24, 2013

Aisyah Dhaniyah 5 months!

Assalamualaikum..

23 April 2013 genapla Aisyah Dhaniyah kesayanganku itu 5 bulan!

Pagi td checkup :

Berat 7.5kg..bambam kan..

Bila nurse tanya minum susu ape..aku jawab je susu badan..heee..sebab dari hr sabtu Aisyah fully bm.Alhamdulilllah..bole gitu?ihiihii..skrg Aisyah still 90-99% bm..aku kena gigih..skrg ni dia dah mula kurang bergayut mlm2 jadi bolehla aku mengepam mlm2 di samping stok yg aku buat time keje =)..kan sblm ni Aisyah ada situasi skit ngan poo poo dia kan..lepas bagi dutch baby dah ok bole berak hari-hari or 2 3 hari sekali..tp bila fully setakat 4 hr ni mmg xberak..heee

Setakat 5 bulan ni,Aisyah membesar seperti kanak-kanak sihat yg lain.Graf pertumbuhan normal..

Dah mula pandai membebel.Sebelum ni mmg xclear kan yg dibebelkan..ewek uewek..aaaa...uuuu..tu je kan..skrg da d butir skitla..paling lawak hrtu aku dengor dia menjerit - nak tek aku..-lawak..

Sekarang menyembur prrrrssss kat mulut tu..sblm ni sembur sikit kan masa awal 3 bulan hrtu..yang ni mmg dia main2 sembur cam platipus tu..ahaha..bila boring dia akan buat gitu..kdg tgh nyusu aku dengki lepaskan cik b dia akan buat gitu..haha..atau adekah ini petanda.-keguguran rambut gelombang ke2-..kihkih

Cabaran semasa nak pakaikan pampers sudah bermula..apetah lagi nak bersiap bila lps mandi..mcm belut !..nak dia diam perlulah menyanyi..setakat ni maknyer ni dah mcm2 lagu da dicipta..haha

Dah pandai toleh kl panggil nama dia..Pastu pantang tgh mnyusu ada suara atau bunyi-bunyian..mesti nak toleh..lagi2 suara babah n nek mama dia..geram hokey.sebab?sakit cik n dipintal2 hokey..ahahahaa..bila wat tandem dia tgok aku ngan muke pelik..ape benda aje yg ngek ngek ngek kat tek sebelah..hahah..adegan jerit menjerit kesakitan mama dia ni dah jadi aktiviti rutin la..dia ketawa sengih2 bila aku jerit..hahahaha..bertuah punya anak..syg aisyah!

Setakat ni baru nak angkat2 montot..berguling sekali dua..duduk dgn disokong..hrtu saje survey bumbo seat tu kan..xdela aku ni nak beli pun..bila masukkan cam terseksa aku rasa anak aku duk dlm tu..yela..kata bambam kan..nak lepaskan peha dia tu kena tarik depan tu ngan bersungguh2..


muat-muat montot..haha..
Pastu kami survey walker..bukan main suker lagi dia..tapi tak taula lg sbb rocker yg ada pun aku jarang guna..tgok mana yg aku rasa perlu baru aku beli..kang tak pasal2 sesakkan umah je semua benda tu..ihihii

JOm layan picture dak 5 bulan masa nak kena inject...


muke monyok sbb time tido kan..

babah kiter manerrrrrr..?/??

En Hubby memang tak pernah lagi ikut g checkup Aisyah setakat ni..selepas start tmpat baru ni mmg aku sendiri taknak dia slalu cuti sbb jaga performance kan...xpela..aku nak jadi supermommy gak..uhuk

Taktik aku bila g KK ni, lps register nak tgu kan lama,aku bersenang lenang la kat nursing room yg ada aircond..hahaha..aisyah takla berpeluh2..

Skrg mlm agak bahagia la utk tido..adela sekali dua Aisyah bangun nak menyusu..tu pun kejap je..

Dah mula nak ngan mak nyer ni jer..pantang nampak mesti terus wekk wekkk nak kat maknyer ni...

Sayang Aisyah Mama..semoga membesar dengan sihat yer..Mama sentiasa doakan yg terbaik untuk Aisyah Mama ni..jadi anak solehah hormat org tua =)

*mood berkobar-kobar nak bagi Aisyah mamam next month..
*baru terhegeh-hegeh nak buat pp semula..hihi

6 comments:

m@m@yAyA said...

alolo bam2nya Aisyah Dhaniyah,geram kat pipi labuh dia..~

hayati hashim said...

pipi aisyah... geram aunty!!!!!
semoga Aisyah terus membesar dengan sihat ye..

MisZ FyZa said...

aisyah pn ade bumbo seat 2?? hee

Arena said...

Geram la aunty kat pipi aisyah. Hihi iyer farhan pon kemain susah nak pakai diapers. Kena pakai yg pants kot kan.

Arena said...

Geram la aunty kat pipi aisyah. Hihi iyer farhan pon kemain susah nak pakai diapers. Kena pakai yg pants kot kan.

Riana said...

zura,kdg rasa susu sikit tp bila tgok pipi labuh terus jd makin semangat..hiii

tq aunty yati..

aunty fyza,kita tak beli pun sbb kita bambam xmuat..hhiih

arena,tula..nk cuba gak nt guna pants