Wednesday, September 18, 2013

Wordless Wednesday:Happy 2nd Anniversary to us..










Thursday, September 12, 2013

Cerita aku dan cupcake..

Hi..

Dulu aku pernah bisnes cupcake..

Sebelom kawin dulu..

Sampai kek kawin sendiri pun sendiri buat.

Kol4 ko tau aku tido pdhal esok nak nikah..sob sob..rajin no kan..hamikko..

Cupcake tu je la aku buat..
kek besar tu secret recipy je..tak bertingkek2 cam kek ko..hee


Sekarang teringin nak buat tapi kekangan masa..

Tapi dulu aku pernah ada blog baking aku..tak banyak pun entry..

Tapi time2 rindu aku tengok..

Walaupun takla semenggah mana kek tu..haha

Tapi tu la journey aku...sweet journey katanya..huahuahua..

Jom la tengok blog aku -tak malu nyer-..hahahaa

Tengok hasil seni kemerepekkan aku..




Nak like kat FB pun bole..kl like la..hee


Selalu tatih2 kan..

Assalamualaikum..

Isu berkaitan anak belum pandai berjalan.

Aisyah Dhaniyah hari ini berusia 9 bulan 20 hari.Sedang berlatih berdiri..blom berani melangkah..dan..sedang nak tumbuh gigi atas..

Tapi my mil tak sabar nak cucu nya berjalan..ayat biasa..dulu babah dia setahun dah berlari..alahai..

Semalam mil message..'Aisyah da berjalan belum..anak org depan rumah dah berjalan 2 3 langkah'..baby boy tu lahir beza 2 3 hari je dgn Aisyah..alahai my mil..ku terus balas..'yana taknak paksa Aisyah. perkembangan baby kan lain2..yana pun dulu setahun baru pandai jalan'..jahat tak aku jwb mcm tu..tp betul kan..terus mil tak balas..merajuk agaknya mil ku..huhu..xpe..nt pujuk belikan kain pasang.ehehehhe

Itulah yg menyesakkan nafas aku..aku cuba lah latih sikit2...tapi aku taknak paksa la..tp Aisyah nampak dah bole stabil bila berdiri..bagi aku semua tu naturally develop.tak perlu nak compare budak ni dgn budak tu..uhuhu..pandaila dia nak jalan bila tiba masanya nt..ye dokk??

Apepun, ambil je semua tu secara positif..mil excited nak tgok cucunya berjalan..aku pun gigih la sikit kan nak train ank..heee

Tido mesti kena ada babah n mama..cekci aisyah dhaniyah.
Babah my Hero..uhuk uhuk

Wednesday, September 11, 2013

9 Months Aisyah Dhaniyah.

Assalamualaikum..

Milestone perkembangan Aisyah setakat 9 bulan.

13 December 2013 - 4kg
24 December 2013 - 1 month - 4.4kg
2 January 2013 - 40 days - 4.78 kg
16 January 2013 - 1st time senyum(hadiah bday mama)
22 January 2013 - 2 month - 5.3kg
01 February 2013 - Mula ajak borak
5 February 2013 - 5.65 kg
10 February 2013 - 1st time dengar ketawa dgn babah
21 February 2013 - 3 months - 6.3 kg
08 March 2013 0320 - 1st time meniarap life depan mama!
11 March 2013 - Da pandai capai2 da jari jemari..
21 March 2013 - 6.9 kg
22 April 2013 - ma ma ma..Aisyah da bole sebut!
23 April 2013 - 7.5 kg
13 May 2013 - Kamu mengundur aisyah??bila aisyah nak kedepan..haha
07 June 2013 - Baru tau aisyah da bole mngesot,hhee
19 June 2013 - Aisyah da buat kuda2 nak merangkak..
13 June 2013 - Merangkak dengan gaya tersendiri..kaki sebelah gaya nak berdiri..haha.
19 July 2013 - Aisyah sebut babah..=)
20 July 2013 - Aisyah dah ada 2 gigi bawah..baru nak tumbuh..
1 Sept 2013 - gigi atas nk tumbuh oi..
Merangkak laju gila..tp suh tatih 3 langkah da duduk blk..hee


Ok..atas tu ikut tarikh..sbb nk delete sidebar kat tepi..masuk dulu dlm entry ni sblm aku terdelete..ihihu

Bulan lepas takde ke klinik.Maka aku lupa nk update pasal anak ku yg dah genap 9 bulan 23 hb hrtu..hihi..so br sibuk nak update..maafkn mama Aisyah.

9 bulan..hoho..cepatnya anak mama ni membesar..makin tinggi..makin bijak..ni ayat biasela kn mak2 utk ank2 bkn perasan ank bijak.hii..makin manja..makin makin dan makin la mama tua.Bila mama tua Mama harap Aisyah baca semua ni yer.Apsal la touching sgt tetibe ni.

Aisyah skrg sangat2la manja.alahai Aisyah.tak bole berenggang langsung dengan mama..dengan babah pun tak laku oiii skrg..mungkin sbb nk tumbuh gigi atas maka sangat2 nk kn perhatian mama.stress mama dibuatnya.tp mama sabar sabar dan sabar.sebab syg Aisyah sgt2..cara nk pujuk..mama angkat naik atas tilam..ngempengla nak sampai pagi..alahai..sudahnya rumah tunggang langgang sbb mama join kamu tido sekali.yela.bila bangun..kamu pun bangun..stress mak.tp hilang stress bila tgok kamu tido.hoho

Aisyah sekarang da pandai sebut selain mama dan babah..mi..tu yg aku dengar..ntab umi ke..mimi ke.ihik..pastu ada la dia mumbling pape yg aku pun gelak bila dengar..

Belom berjalan.dah memanjat..dah pandai mengemas..dah pandai bukak segala gerobok..ohoho..bole la tolong mama buat keje lps ni.iihihi..merangkak memang laju gila.aku g dapur ikut g dapur..aku g bilik ikut gi bilik.alahai anak...cian..maknyer angkat la akhirnya..haha..

Skrg Aisyah da pandai jealous bila maknye pegang baby lain..cepat2 terkam maknyer..lg kelakar..aku ngan hubby selalu dengki dia.kami saje la main peluk2 depan dia..cepat2 dtg duk tengah2.hahaha..

Progress lain mcm biasa.sama mcm rakan seusia..

Moga Aisyah membesar dengan sihat dan bijak..sayang Aisyah lebih dr segalanya..muahhh



Serious memanjang
kesayangan mama yg dah besar
alolo bambam mama tido..
cubaan sepak duck tu xkena..haha..obvious kan muka babah..huk huk
Sayang Aisyah Dhaniyah dunia akhirat..

Header Baru..

Assalamualaikum..

Bosan ngan header lama..gambor pempuan jalanan tu..kahkah
Aku masuk gambar ni..baru rasa menghayati hidup sikit..bajet gambar blur ala2 dlm mimpi..
kihkih
Padahal ko edit guna paint je..lantakla..asal nampak bergaya kat mata aku..hakhak
Masuk gambar ni..feeling keibu ibuan sikit..da besar da anak aku..


Tuesday, September 10, 2013

Blueberry Cheesetart.

Assalamualaikum..

Yeah..misi berbisnes cheesetart kembali lg..

Dulu sblm kawin memang aku jual cheesetart..gigih siap pegi class lg kan..ihihi..dapatla 800 duit raya utk aku time tu..bersengkang mata malam2 buat pastu pg pengsan kat opis..tp xtido tau.haha

Pastu kerjaya tu stop bila aku kawin..duduk rumah arwah nenek.maka tak berani nak nyepahkan rumah org..yela..dulu kl tak sempat aku campak je mangkuk kotor dlm singki..rumah org..sanggup?

Bila ada baby lagila..kelaut bisnes aku..hahaha..
Tapi skrg aku da tak tahan..tak tahan nk berbisnes oii..ntah..aku mmg rasa otak aku dah beku skrg..hihihi..maka gigih la aku bisnes..

Aisyah kenala gigih melayan aku..gitu plak..anaknya kena layan maknyer..hihihi

Blueberry Cheesetart
Gebus tak i..hoho
I lagi gebu tau Mama..
Ok..setengah jam pertama je ok..
Jakun menengok mixer..
pastu lagu berendam air mata mintak dokong..alahai anak..
lagi2 nak tumbuh gigi atas plak ni..
Ni paling cabaran nak buat..nak kena tgu Aisyah tido..
tgh dok berangan sambil uli..Aisyah melalak..
Tak sempat da cuci tangan ngan tepung2 ulit anak..kahkah..
Esok pg tgok kepala anak ada 'kelumumur'..kahkah
Trial pack..buat 5 bekas..jual rm10..tak sampai 5 minit post kat FB sold out..haha
ni stock reject utk aku ngap n bagi colleuge hubby rasa..


Sedap Tak??ntah ek..takat ni aku tanya customer ramai yg repeat order..hekhek
Nak kata sedap la tu ko kan..=P

Nak rasa??jomla order =)

COD area JB & Kota Tinggi =)
Whatsapp/SMS me 0197613766 - Yana

Thursday, September 5, 2013

Tuesday, September 3, 2013

Bestfriend.

Assalamualaikum..

Korg penah ada bestfriend tak..

Aku..mestilah ada..

Tapi bestfriend zaman belajar dah tak sama dengan bestfriend zaman dah kawin ni.hee

Dulu bole la nak berkepit dgn besttfriend 24 jam..lepas kawin mau sampai sentap2 sbb diabaikan bestfriend..gitu?? Kehkeh..padahal tak de masa da kan..lagi lagi bila ada anak ni..lagi la tak de masa.

Aku ramai la kawan..kawan felda..kawan mrsm..kwn utm..kwn keje..blom citer kawan yg jd rumet..kawan kpd kawan..hahhaa...kdg2 lupa nama sbb ramai sgt..hubby pun kata ramai nye kwn ko..haha..buktinya masa kawin hadiah menggunung..aku pun tak sangka ramai kwn2 felda yg dtg..alhamdulillah..

Tapi tak semua kawan itu sahabat kan..

So nak pendekkan cerita haritu aku beraya rumah bestfriend aku masa zaman kecik2 sampaila zaman utm..kami bersama dr zaman darjah 6 sampai zaman utm.masa kecik selalu lepak rumah dia sebab rumah dia ada tenet..hakhak..pastu tak geti nk blk rumah kena bebel ngan mak aku..padtu gang mengorat gak dia ni.tp selalu dia la yg dapat sbb dia cun aku tak.kehkeh..sampai ada sorg mamat tu dia suka tp mamat tu suka kat aku..aku pun pelik..tp aku sanggup tolak cinta mamat tu sbb dia...kuih kuih...nasib baik gak sbb mamat tu playboy..huhuk..aku masuk utm dulu..dia masuk matrik..pastu dia pun sambung kat utm.aku amik chem eng dia plak amik chemistry..selalulah lepak2 bilik dia..dan dia lepak2 bilik aku..bila final year dia bilik sorg..lg la senang aku melepak2 ngan dia..selalu petang2 layan goreng pisang..mkn aiskrim kat meranti..da mcm kapel ko tau tak..hehe..walaupun masa tu dia ada bf..tp bf dia pun kwn sekampung kami..so jgn harapla ko nk bdating selalu..mmg aku reportla..

Tapi kami terpisah jauh lepas abis utm..dia keje kat klang..aku plak setia di jB.

Masa tu la byk benda sentap jadi..yela..dia dgn dunia dia..aku dgn dunia aku..da tak sama.lg2 bila dia ada bf..masa tu aku single lg.hikhik..n lagi parah bila dia tglkan pakwe sekampung tu.hahhaha..sbb aku mcm tak setujula..tp..xd jodoh..takkan aku plak nak kapel ngan ex dia tu..hakhak..ex dia siap marah aku lg sbb xbgtau yg dia ada bf lain..peh..aku plak yg kena.

Tapi aku redhalah..teruskan kehidupan mcm biasa..dan aku ada bestfriend lg sorg..dia keje pasir gudang..dia mesti tgh baca ni..kahkah..

So dlm keredha an aku melangkah la menuju kedepan..heee..poyo nya ayat..

Aku rasa makin jauh..makin jauh..dan hati aku makin jauh..

Sampai masa dia tunang aku sampai lambat..masa dia nikah aku lambat..dan aku tebus semua tu dgn menjadi pengapit dia masa dia kawin.heee..n cupcake free..

Aku tau aku jahat sbb abaikan dia..yela masa tu pun dia sibuk dgn family..

Bila dia preggy aku tak amik tau sgt pun pasal dia..sampaila masa dia nak deliver..aku tak tau pun..tp mlm tu aku rasa mcm dia da nak bersalin..walaupun aku xcall n sms langsung dia..

Bila aku call tak berjawab..betul..dia tgh bertarung nak lahirkan baby dia..punyela kuat instinct aku kat dia..huhu..menangis2 aku masa tu..

Alhamdulillah..

Lepas ada baby..baru kami merapatkan kembali hubungan..aku terus terang dgn semua yg terjadi..dia pun minta maaf..aku pun minta maaf..alahai..

Dan aku bersyukur..aku sampai gak rumah dia weekend haritu..walau jauh kuredah jua..hikhik..

Sayang ko zeha..

Pada bestfren lg sorg tu..yg duduk pgudang tu..I pun syg u..nt I buat n3 pasal u plak.hikhik

*org sibuk pasal harga minyak naik..haha

Aisyah sayang Atok walaupun harga minyak naik..haha

Walau atok jauh..

Aisyah selalu doakan atok..

Dimudahkan urusan..

Diberikan kesihatan..

Diberikan kekuatan...

Diberikan keutungan menjual keropok lekor..ihiiiii

Sayang atok..

Sunday, September 1, 2013

Beraya di rumah 2 juta..

Assalamualaikum..

Minta maaf tajuk bukan nk riak tau..tapi tak dapat sembunyikkan kejakunan aku..hikhik

Semalam pegi beraya dengan kata lain..open house rumah sepupu hubby..alhamdulillah sepupu dia ni 'good luck' punye lady sbb dpt kawin ngan kontraktor berjaya..juga housewife sepenuh masa..ohhh..impian aku tu jd housewife..eh.

Mknn mmg mcm2 la tp sbb lapar sgt aku memang layan nasik dulu..lepastu merasa kambing golek..nyam2..da kenyang..so aku tak ambil pun char kuew tiow n lontong..ada gak booth smoothie tu..sedap gak..

Kebetulan raya hrtu kami tak blk pahang sebab Aisyah demam campak.maka jumpa sedara2 pahang kat sini je..tula point nape sanggup nk ke Shah Alam ni.kebetulan akak ipar buat open house.

Tak bole lupa..

Sy:abg, bila nk belikan ucuk rumah mcm ni..

Hubby: cuba tanya dia beli dia nk jual rumah ni..

Pfffftttt

Makan2 di Korea

Assalamualaikum..

Fuh..jauh betul ek nak g mkn je pun..heee

Actually, kwn office hubbyku belanja mkn.sempena hari raya & harijadinya..

Lokasi..restoran rawa..steamboat..

Kat sini bole la ala2 mcm korean style tu..bakar2 sambil mkn..nyum2..aku ingat steamboat biasa tu..skali ada bakar membakar..berpeluh ketiak..huhu..dengan aisyah sekali sibuk nk membakar...nasib baik mood aisyah ok.huhu..bahagia la aku..

Tq utk yg belanja..hik hik..