Saturday, November 8, 2014

Pengalaman Melahirkan Ahmad Daniyal..

Assalamualaikum..

Awas!
entry Basi.

Rindu berblog..
Rindu bw..
Tapi apekan daya..
Bz nye la hai..
Tapi kena harungi..
Kena jua update blog..
Untuk tatapan masa depan..
Ape da ku merepek..

Lahirnya Daniyal..
Tak seperti yang ku sangka..
Tak seperti yang ku duga..
Pantas rasanya detik itu..
Tanpa ctg..
Tanpa cucuk tgn..
Tetiba lari ke LR..hahaha
Nak sign doc pun tak sempat hoi..tetiba terkeluar..hahaha..

ok..stop ..
jomla ku tulis..kl sudi baca bacala..

18hb August 2014-23hb August 2014
18hb.EDD.
Tapi baby syok lagi kat dalam.
Aku da memang malas nak keje..
malas nak tekan lif..malas nak naik lif..malas duduk perut tersepit kat meja..
kesimpulannya...malas..
Dan berharap baby ikut due date mcm akak nya..sehari lepas edd.
Clinic bagi post date 24hb.
Tapi ku berdoa dan berusaha nak keluarkan baby awal..hahaha..
Buat 5s kat rumah..sampai da tak tau nak nyusun apa lagi..
mengemop..menyental segala yg bole disental..
mengejar aisyah..
seminggu tu sgt bermakna bagi aku dan aisyah..
bersama..bermanja sepuasnya sebelum hadirnya org ke4..bahaha..
keliling jusco..keliling giant..keliling segala yg bole dikelilingi..
namun,tiada tanda..
tiada contraction..
ohoi..risau nya Allah je yg tau..
risaukan baby..da hujung2 kan baby kurg aktif..ketat perut katanya..
dan paling risau dengan perkataan induce..ades..

Hujung Raya..
Open house..belanja makan sana sini..puas sudah..
Last Day..23hb,..Pakcik aku belanja Nasi Arab..Family..Mak Abah..Kaklong dtg jB..
Aku yg sblm ni tak gemar sgt Nasi Arab rasa mcm sedap sgt sgt time tu..
Makan di Hanin Larkin Perdana..
Alahai..
dengan jus kurma..nyam3..
Cik Ila kata..
Baby nak rasa nasi arab kot baru nak keluar..hi3..

Sambil2 tu discuss dgn mak..berkenaan Aisyah..
Mak kata esok nak ke hospital..jadi mak bawa balik Aisyah terus ke Kota Tinggi..
Tak perlu aku kelam kabut nanti..;(
Mula dah hatiku sayu..

Dalam kereta odway balik amik baju bajan aisyah..dah banjir..
sampai rumah cepat2 lap cover air mata..
Nak berpisah malam dgn anak utk pertama kalinya..
yang kita sendiri pun tak tau kita akan jumpa dia lagi atau tak ;'(

ku redha..
Mulalah bw blog2 mengenai induce..
Masing2 cerita alahai sakitnya..
Mulalah hatiku gelabah..
Tapi ku tau ada hikmah nantinya..
Sampai terbaca kisah Yongnana..terus rasa lega..
Terus rasa..ala..tak sakit punya la..
aku fikir yg baik2 jela..
dengan harapan semudah seperti apa yg diceritakan beliau..amin
Bak kata org..apa yg jadi adalaha apa yg kita fikirkan..

Dipendekkan cerita.
24hb August 2014
Sesampai di HSI..procedure biasa..
Cek CTG..(kena marah sikit sbb aku g goyg2kan benda alah kat perut tu..so reading lari..hahaha)
Tapi buat muka selamba..sy xtau doc..haha..
Cek bukaan..takde..
Sebab ada contraction agaknya..
Masukle ubat..
Sempat lagi tanya nurse..agak2 lama tak nurse nak settle..

Suka sgt jawapan positif dr nurse..
'Ada org setengah jam terus sakit'
i like!!!Tak sabar aku nak balik rumah bawa baby..

Terus diusung ke wad..
Tak bole ke toilet atau bangun selama sejam..takut ubat terkeluar..
ok..
Yang penting fefeeling heaven msk wad..
Wad yg msg2 teboyot2 dok exercise nak suh baby keluar cepat..
hahaha

Masuk ubat 12 tghari.
Sampai wad 130
230 Solat Zuhur..perut da mula keras smcm..
Tapi ku fikir sakit biasa.
Sampai kat katil baring..
Da rasa sakit lain mcm..
Siap pesan kat husband melawat nt tolong bgtau nurse dah sakit..
330-430..Melawan sakit..sambil mkn kurma..hihihi..
430 Doc cek bukaan..4cm..
Sister pesan tahan dulu LR full..LR no 10 da nak siap..
Aku..ingat fikir lagi semua tu??
Yang penting aku rasa sakit..sakit..sakit..
Aku tahan kan..
515 aku da xbole tahan..bgtau husband..pleaselah bagitau sister..Sakit sgt..da mula paut katil..mcm udang merengkok2..sister kata..LR bilik 10 belum siap sbb forsep..jahit byk..
Doc muda2 tu dah pandang pandang mcm aku ni buat2 sakit mengada2..
Ape aku pedulik kan..dah nak keluar dah..haha..
Tetiba rasa ada kat hujung2 tu..
Terus ku jerit..
SISTERRRRRRR I DAH TAK BOLEH TAHANNNNN...BABY DAH KAT BAWAHHHHHHH!!!
Semua kelam kabut..rupanya air ketuban pecah..kat situlah buat VE..FULL!!terus berguling aku diorg transfer katil..terus berlari2 ala2 lari 100meter ke LR..masing2 kata..tahan kak..jap lagi..tahan kak..jap jap..sambil mulut aku dok cakap..cepat cepat..cepat cepat..haha
Siap parking jap depan pintu LR..seksa oi..bila masuk LR..berguling lagi sekali..
Mcm nk gelak..tapi sakit tu memang tak bole tahan dah..
Dalam beberapa saat diorg prepare bagai..terus lah aku berguling lagi sekali kat katil LR..
dan..PUSH!!!

sekali..salah napas..aku bising..memang rasa cm apa je..Doc kata..haip..salah tu..
Ok.
Aku tarik nafas..push tanpa suara..ya betul..terus baby keluar..
558..tepat lahirlah Ahmad Daniyal..
Tarik nafas lagi..push tanpa suara..yeahh..semua keluar...
Macam senang je kan???
Yes..
Berganda2 senang..nak compare time aisyah..anak 2nd org kata dah ada jalan..katanye
Yang bahagianya..Baby terus letak atas dada..juga sepanjang proses jahit..
Ahmad Daniyal punya anak bertuah..terus berak..haha..habis baju pink aku..
Tak kisahlah anak..asal tak berak dlm perut td..hiihi..
Bahagia..lupa terus rasa sakit..
Sebab aku tak rasa pengalaman tu masa Aisyah..just letak sekejap..terus diorg amik..
Sebab koyak teruk..
Kali ni 1 degree tear..siap borak2 dengan doc n sister..
Siap bole request nak bius
Alhamdulillah!
Badan pun tak letih mana..
Siap bole update kat kwn2 dah deliver..
Happy sgt sampai lupa sakit semua tu..
Alhamdulillah Ya Allah..kau mudahkan urusanku..

Lepas trasnfer ke wad..aku berehat dulu..sambil merenung kembali apa yg berlaku..
rasa mcm mimpi..
TQ Allah..

Apa yang termiss??
Suami saya mana..
Suami saya mana..
saya nak suami saya..

Tulah ayat yg aku lupa nak tulis tadi..
Dalam sibuk2 kelam kabut..
husband aku pun dah kemana..
haha

Rupanya..
Dia amik order susu..
ngam2 abang yg aku selalu order tu sampai bawah..abg tu pun 1 hal..aku da cakap nanti2..nak jugak hantar time tu..dia pun excited agaknya.hihi
Husband pula ingat ambil masa lama mcm kes Aisyah dulu..
makanya..naik2 terus azankan baby je la abg oi..hihi..

Takpelah..
Yang penting semua selamat..
Baby jadi gang mama la plak..
Kakak gang babah..hihi..

Moral:
Kita adalah apa yg  kita fikirkan..
Betul2 memberi kesan kat aku bila semua ni jadi..alhamdulillah..
Think positive..Allah akan mudahkan semuanya..

Suami.
Sila focus..hahaha








2 comments:

Sya Mimie said...

Asslmkm.. Sma dgn sy. Sy bby first. Bila kata sakit katan a blm lg. Last2 dorang check full dh bukaan. Pnya klam kbut nk cri katil..

mama ila said...

fuhhhh..kemain...hehehe..laju2 baca ikut jalan criter..hahaha..tahniah yer..Alhamdulillah mudah kalini..seronok baca =)