Thursday, September 6, 2012

29 weeks..raya..Paracetamol..anniversary..

Salam..

Update n3 dengan kelajuan maksimum..yeah

Skrg dah 29 weeks da baby mama..
Makin aktif..bergolek2 da dlm rahim mama ni..
geram sgt sampai letih dibuatnya..baby2..
xsabar jumpa kamu peluk cium muah3..

Last weekend aku g beraya sakan..
8 rumah termasuk rumah sendiri..bole gitu??haha
Masa beraya tu seriously xrasa mengah or letih2..
start 930 pagi sampai la 7 mlm..
Pastu pagi Isnin tu mula la segala kesengalan mula terasa..
dan segala pening loya muntah pun mulala menonjolkan diri..
Apa lagi..g klinik la MC..
Dr Nur provide paracetamol,ubat sesema n ubat batuk..
(kl gomen confirm2 xbagi preggy woman mkn ubat kan??)

Sampai umah pengsan dr 130 sampai 8 mlm..
mmg tersangat2 panas suhu badan..dan takut sgt2 nak makan ubat semua tu..
risaukan baby sgt..
Tapi bila dah pukul 9mlm ,mmg da tak bole tahan..suhu badan mmg sgt2 panas..
kesian baby..mcm manala rasa kat dlm tu kan panas..
Terus msg sorg kawan ni yg mana dia ni doc n preggy..
'ifa,bole ker mkn panadol time preggy,slalu gov doc xbagi kan..'
aku da tak tahan sgt da ni..takut makin tinggi suhu..
Ifa pun kata, OK je..xd masalah..dr suhu makin naik..kesian ko..
argghhh..lega sesangat bila doc da ckp gitu..
hubby sempat jenguk2 blog search pasal paracetamol ni.
Memang adela kajian2 kat US ckp paracetamol ni xelok tp kajian tu bole diabaikan sebab result effect 1% only dr total sample yg penyelidik tu buat.
tak ingatla mana blog hubby baca tu..
yg penting after 1 hour badan berpeluh2 n suhu badan mula kurg..
sgt risaukan baby sbb terpaksa amik panadol tu..
harap2 xd effect la..
http://drzubaidi.com/blog/?p=1308

Hr ni da masuk hr ke4,kepala still pening2.
Risau juga.
Tp kawan kata org preggy mmg lambat baik kl demam.
Tapi lawankan je walaupun bila balik keje confirm nak terus baring n selimut.
Sabar je..

Smlm da dapat Medela Harmony yg aku order dr Malin.
TQ Malin.
Malam td siap mimpi2 dok mengepam cik B bagai..hahahahah..lawak..
punyela beriyer tak sabar nak guna..
Moga aku dipermudahkan urusan utk menyusukan baby..
Baby bukan main berguling lagi masa aku buka parcel tu.
Suka la tu..suka la tu..hiiiiii

Esok 20 syawal, genap setahun perkahwinan kami..
Takde dinner romantik, takde hadiah mewah bagai..
Cuma dinner sederhana,hadiah suka2 jer yg dah tersedia..
Dan sama2 baca Yasin utk si Comel dlm rahim ni mlm nt..=)
Moga perkahwinan kami dirahmati sentiasa..Amin

Lagi lebih kurg 10 minggu je nak tgu baby..xsabarrrr sambil berdebar2..=)




6 comments:

fifi tiez said...

sy masa peknen..xleh makan ubat batuk.sebab baby sy x gerak langsung dibuatnya.makan antibiotik ok pulak.kalau baby ok, oklah tu.doalah takde pa2..get well soon ya..

Riana said...

tq fifi..alhamdulillah ok..tp sy makan 6 biji je paracetamol sepanjang mgu tp demam xbaik sepenuhnya..then husband suh minom soluble..tu pun kena paksa..alhamdulillah ok..nangis2 risaukan baby..ni dah sihat..

Mummy GreenyHouse said...

harap semuanya ok.. :)
Tp kalau suhu panas sgt pun takut effect baby kan. Bestnye ade kawan doc. dah confirm boleh mkn, yakin sikit nak makan :p

Lia3003 said...

wah, sampai mimpi2 pam cik B. awak join lah kumpulan ibu menyusukan (KIM) kat FB. banyak info utk org yg nak susukan anak

aTy _faRed~ said...

peerrgghhh...8 rumah ek..aty 4 rumah beraye pon dah nak pengsan...huhu

Riana said...

mummugreeny>alhamdulillah ada la 2 3 org mbr doc yg skali preggy..kawan2 zaman kanak2 dulu..heee..
Lia>yana dah join..carik ilmu sblm baby lahir..kdg2 rasa cam tepu otak nak kena ingat semua kes..haha..so,kena ada buku nota..bookmark page pun kdg xguna sbb malas nak online..aisshhh,,ehhee
aty>tu la pelik..tp da alang2 dekat tu serbu semua..haha