Friday, September 21, 2012

Berurut Masa Mengandung~

salam.. ni tgh rajin nak hapdate ni..ehe.. Last weekend buat majlis kenduri doa selamat 7 bulan.. Org tua panggil lenggang perut..tapi zaman skrg lenggang perut dah tak mcm dlu la..buat kenduri simple jer.. 1.utk my baby yg dah 7 bulan. 2.Untuk abg ku (abg kandung) yg akan terbang ke lubnan sebagai tentera malaysia yg kawal keadaan kat sana sblm raya haji nt. 3.utk anak buah yg baru abis UPSR. kenduri buat hr jumaat mlm..xsempat berewang balik2 semua dah tersedia sbb kejer time tu.. sabtu plak melawat jiran sakit kat hospital kota tinggi sbb pakcik tu sesak napas.Katanya komplikasi jantung..bahaya2..silent killer..nasib pakcik tu da stabil. So ahad..gi mengurut.. Memula tu mak suruh jumpa cik odah tu booking siap2 utk urut lepas bersalin tu..aku ok la..tetibe mak pesan bawak kain batik..aik,nape plak nak berkain batik bagai plak ni..kan nk pegi booking jer..mak kata,nak booking kena la tgok2 perut gak skit..adeh..gitu plak..muka hubby da lain mcm da..mmg cuak bila dngar mcm2 kes pasal bahaya berurut masa preggy..haiisshhh..tp,sbb xnak jadi anak derhaka,aku layan kan je la mak aku tuh..yela..takkanla mak nak buat yg dia tahu benda tu bahaya tuk aku..mestila takkan..so,dlm 1030 tu stanby la ke rumah cik odah yg jarak rumah dr umah parents aku hanya selang 4 rumah..ehhehehe..tp nek keter la..xd keje nyer nak suh aku menapak..ehehehehhe..masa ni hubby sibuk nak tgok last episode 'oh my english'..aku tau dia sebenarnya nak tgok rozita che' wan tu..sabor la..layankan..nasib smpat tgok rozita tu sbl mak aku siap..grrrr Sesampainyer di sana,makcik tu tgh mengurut sorg kakak ni..so,tgu jap..dah siap,aku pun masukla bersama mak aku..(makcik ni kira glamer la kat felda aku..org kata dia urut lembut n sedap..) time ni hubby bole ckp kat mak,bole tak nak ikut masuk..aku punyela gelak..ingat ni sesi scan baby ke nak ikut2..xpayahla..hahaha..padahal aku tau dia risau sgt aku nak berurut..aku pun risau.. So,hubby tgulah luar yer cayang..uhuhuu.. Masuk2 time nak tukar kain batik terus aku ckp,'cik nak tgok perut je kan,xyahla kan bukak baju' ..haha,,punya aku cuak..cik odah pun kata 'takpe..cik urut tgn ngan kaki sikit2'..ades...kena gak ker..aku da cuak da.. pastu cik tu urut la tgn,kaki..memang best giler..pastu ditenyeh2 urat kat lengan kiri aku..peh..mmg sakit..ada urat simpul agaknye kat situ..sob sob..paling syok urut kat kepala tu..direntap2 rambut..peh..best sgt..pastu bila part dia suruh baring n pegang perut,aku dah cuak da rasa nak pekik jer..cikkkkk...berani la pegang perut saya..hahahaha..tp tu perasaan aku jer la..padahal cik tu da pegang da..drama imaginasi la plak aku ni..cik tu cuma pgg perut aku..pusing2 tangan mcm gaya org sapu bio-oil tu..ihihi..gitu jer..takde benda pun..sambil2 urut cik odah pesan slalu fikir positif,jgn fikir bukan-bukan..selalu borak2 ngan baby..fikir yg bagus2 jer..insyaAllah selamat semuanya..rasanya sambil dia nasihat aku tu dia rasa skali kot kedudukan rahim semua tu..songsang ke tak..pastu cik odah ckp 'dah'..aik..dah ke..hehehehehe..gitu jer..aku pun sambil tukar baju sambil tanya,'cik tgok laki ke pompuan'..ehhee..gedik lagi tu nak tanya..mak aku da sibuk2 jawab lelaki..pastu makcik tu ckp pompuan sbb perut cam leper..adehh...mcm2 andaian org2 tua ni..sob2.. Pastu terus booking makcik tu utk sesi lepas bersalin nt..plan aku nak amik 7 hr..makcik ni punye pakej siap mandi,mengurut,n segala bahan2 diperlukan nak panaskan badan tu mcm param,pilis..jamu2 ada juga tp maybe aku xamik sbb plan nak makan 'jamu moden'..ni citer lain kali..ehe..n makcik ni akan sekali mandikan baby,bercukur n ape2 la yg sepatutnya..so,makcik urut punye part da settle..=) so,berakhirla sesi kecuakkan aku berurut time preggy..rupanya urut kaki tgn kepala je..nak legakan kesengalan bdan sepanjang preggy ni n buat badan kita segor..yela..bila urat2 da betul baru darah bole flow better kan..eehe..serius lagi best dr gi spa tu n just RM15..hahahahahahaaha..berbaloi tak?? So,bagi aku xsalah berurut time preggy..yg penting bukan part perut tu..insyaAllah selamat n badan rasa lebih segar..paling penting kena kenal la sape yg nak mengurut tu =)

6 comments:

Cik Puan Rara said...

hehehehe kita je yg suka pk bukan bukan kan.ohh u amik 7hari eh urut,rara amik 3 hari je,xsanggup dh sakit berurut.tp sedap.

Riana said...

plan mcm tu la rara. (biasala belom rasa mmg kata nak 7 hr..hahahahaha)..tp xtaula tine masanya nt =)

Liza said...

Hehe.. Berurut memang sedap badan, rasa ringan sgt. Masa mula-mula nak berurut dulu, saya buat malu2 kucin gak nak buka baju. Tapi dah second child ni, dah tak malu. haha.

Riana said...

liza,kita tak malu sgt la sbb makcik tu kenal dari kecik comot dulu..hahaha

Fatimah Bt Tony said...

terima kasih untuk perkongsian yg sangat menarik. :) tips ibu hamil

S.Taylor said...

Hi nak tahu nama dan kontek makcik urut tu buleh?