Sunday, September 23, 2012

Contraction kerr??

Salam n morning semua..

*kena 'compose' ek,,patutla n3 sblm ni da mcm sinopsis novel je gayanya takde perengan2..kihkih

Pepagi dah buat n3..biar dulu kain dlm bakul tu kejap lagi basuh..hahahaha

Hr ni genap 31 weeks 4 hr aku mengandungkan my baby yg ligat ni..mlm2 bukan main breakdance..mama bangun pun sambung lagi..xpe la nak..walaupun sengal je rasa tp keranamu mama rela..awww..haha.So,next week da masuk 32 weeks.Yes.8 bulan!..masih mcm tak percaya!..tapi memang sgt tak sabar nak tgu baby lahir..

Sejak masuk 30++ weeks ni,ada satu situasi yg aku alami dan kdg2 rasa takut..risau..dan..rasa mcm..aku dah nak bersalin ker..haishh..belom cukup lagi baby..sabar yer syg..kalau setakat ulang alik toilet tu normal kan..tp yg ni aku baru rasa sejak 2 menjak ni..

Tak selesa sangat2 time tido..

Pastu bila da tak selesa memang asik tersedar dan bila tersedar..rasa sgt sakit di bahagian ari2..serious rasa mcm 'dah nak bersalin ke aku ni'..adehh

Kekadang sakit blakang tetibe..kembang kuncup jer tulang temulang ni..contraction ker??

Tapi bila aku baca2 kat forum..kat baby center..katanya tu normal..lega la skit kan..bole la story skit kat hubby..kl tak maunyer bila tersedar aku dok merengek2 sakit sakit,hubby la yg paling cuak..ihi..pastu mesti asik dok tanya..normal ke ucuk..normal ker??..jom gi spital..adesss..penat seh nak jawab sbb hubby aku ni selagi tak keluar fakta yg bukan auta selagi tu dia tak puas hati..so,da baca skit2 info kat baby center td bole la aku ceramah motivasi nt..ihihi..

Braxton Hicks Contraction..ha..perkataan ni mmg agak power la kan bila sebut depan hubby..nampakla aku ni 'berilmu' skit kl dia asik risau jer..haha.Pastinya kerisauan beliau akan reda bila aku sebut benda ni n bebel2..ehe

Pasal tido tu plak,rata-rata pgalaman ibu mengandung kata tu normal..yela..aku selalu ngiring blah kanan..ntah nape baby xsuka beno kl aku ngiring blah kiri...memang asik ditendang2 jer kl ngiring kiri..pastu mmg rasa baby 'terpenyek'..cepat2 ngiring kanan balik..peh..sebut cepat2 tu mcm senang je kan..padahal nak cepat2 tu rasa mcm nak putus nafas..ntah nape bila telentang n rest kejap,mmg rasa breathless sgt!!!..he..saje nak sebut breathless cam feeling skit bunyiknyer..kikiki..sesak napas tak terkata..senang cakap setiap kali nak tukar posisi mmg rasa cam tersumbat trakea ni..hahaa..so,pesan kat hubby tido blah kanan..jadik,bila aku ngiring kanan bole la plok2 manja2 kan..haha..tp slalunya aku ni da landing dulu..pastu malas no nak ngengsot keblah kiri sbb malas la..he..pastu tertido,last2 hubby tido blah kiri..pastu sorang ngadap kanan..sorg ngadap kiri..pastu bangun pagi mula la aku nak moncong..padahal salah sendiri..hahah..tu pun nak jadi isu..kehkeh..ye la..kl jadi gitu aku rasa cam menyesal sgt bila bangun pagi pastu rasa jadi cam isteri derhaka..hahahaha..ye la..kan dosa kl tido belakangkan suami..tp aku bukan sengaja sbb ciankan baby..ehe

Bila da baca mcm2..da korek ilmu skit2..da tau camne nak release semua yg kureng2 tu,barulah lega.Barulah rasa positif skit..sakit skit..kita akan tau kenapa..tau camne nak setle..n paling penting kita akan pupuk sikap sabar tu..mengandung memang mcm tu..sakit sana..sakit sini..tapi semua tu nikmat sebenarnya..org ngandung je tau rasa semua tu..alhamdulillah aku dah dapat rasa..tq Allah..

p/s:banyak lagi ilmu nak kena korek ni sblm baby mama lahir!!!




4 comments:

fifi tiez said...

sy start smlm x blh tido sangat.asal baring jer rasa sesak nafas even sy mengiring ke kiri..adoila..tp sy kira untungla.tme tunggu hari baru merasa suma tu..

luvira said...

waa...da 32 week...mesti sibuk menghitung hari kan...:)

anyway, enjoy the moment...nanti lepas bersalin mesti rindu detik2 indah tuh...

Sheila Radzi said...

dah xlama dah tu nak jumpa anak yg dikandung kan? semoga semua urusan dipermudahkan tau..nanti bersalin kat kota ke?? take caree!!

Riana said...

fifi..ye ker..bestla,hehe..yana masuk 3rd tri dah start semua tu..sakit blakang xyah ckp 2nd trimester pun da rasa..hehe..papepun semoga dipermudahkan yer..xsabar tgok baby awak =)

luvira..tq so much..bila da rasa br rasa insaf n teringat mak kita dulu..mcm tu la yg dia rasa..dan sgt bersyukur dpt rasa semua tu =)

sheila..tu la sheila..xsabar da.insyaAllah kat hsi n pantang kat kota..hsi bole book tak?takutla plak xd katil nt..ehhe