Sunday, October 14, 2012

Braxton Hicks Contraction..hazab!!..#$%%^^^

Salam..

Sebelom ni dok tgu2 kan..nak rasa sgt kan..ha..hamikko..haha

Semalam mak abah akak sefamily dtg..suh cik hubby beli yongtauhu ngan satay kat kmpung melayu.
Kampung melayu..memang tu la benda yg glamer selain ABC special n rojak asma n bla bla bla bla...


So,kakak aku odway da pesan soh beli benda2 tu..
disebabkan dok melayan org dtg ngan anak buah ngan beberapa lagi sedara mara dtg (actually diorg dtg nak tgok nenek yg xberapa sihat)..,aku makan sikit jer..magrib semua balik,ntah nape aku rasa mcm tak lapar..so..terus rehat lepas isyak dok layan cerekarama..n just makan epal sebijik..pastu abis cerekarama aku pun pengsan la..

Biasa jadual aku mmg kol 2 3 pagi bangun nak pee pee kan..tapi mlm td aku terbangun sbb rasa sakit perut yg amat sgt..serius mcm memulas2..tapi bila g toilet xd ape pun..tapi mmg sakittttt...teramat!!



Ni ker Braxton Hicks..memalam buta tu aku dok tanya2 diri sendiri..nak kejutkan hubby tp cam tak sampai hati tgok dia bukan main syok tido..kl aku kejut pun paling2 dia usap2 urut2 walhal aku da duk usap2 urut2 blakang ni tp xd kesan..sob sobb...



So,aku menahan sakit tu..bila sakit xhilang2 aku cube tukar mindset..masuk angin kot nak buang kot..aku g la toilet lg..n kali ni berjaya la menyahtoksik badan aku ngan sisa kumbahan..hahahaha..tapi sakit yg td tetap ada hokey!!!aku ingat da buang da hilang..aku silap!!!


Buat susu soya sbb pk maybe aku lapar kot..  ..



Baring lagi...yes..sakit memang xhilang..aku pgg2 baby serius mengeras..sgt2 keras..rasa mcm..aku ni dah nak beranak ker..tanda mmg xd pon...nape ni..nape ni..sakittttttttttttttttttttttttttt sgt...masa tu la aku baru rasa..YaAllah..mcm ni ker sakitnyer nak beranak..serius terus aku redha mmg aku sdg alami braxton hicks yg org dok kata2 tu...kelengkang ni xpayah cakapla,xle sentuh..gerak je memang seksa!..risau sgt2 sbb dr kul3 sampai 430 aku dok menahan sakit tu..slalu kl sakit perut bole la rasa kat perut kan..ni serius memang rasa sakit tu kat baby..kat bawah tu..erk..sampai saat aku menaip ni pon terasa2 lagi sakitnya..



gambar google. seksa wooo tahan sakit!!


Sebab nak pujuk hati sendiri dan kurgkan sakit,aku amik tgn hubby dok letak kat perut..pujuk baby jgnla keras2 gitu..n aku pk satu benda jer..at least aku tau da, sikit rasa nak beranak tu mcm mana dan at least Allah da bagi petunjuk apa yg patut aku buat bila da mula sakit2 mcm tu...reverse physicology la konon..hhee..pastu bacalah ape2 yg patut doa nabi yunus doa surah taubah tu..kumat kamit kumat kamit sampai la aku tertido..


pehhhh..gitu la rasanya..aku da rasa..cuma aku pelik nape rasanya cam xhilang2..xd la 20 minit sekali ke..10 minit sekali ker...setengah jam sekali ke.aku rasa cam rasanya berkali2 tiap2 saat..hahahahaa..sbb da sakit sgt kot tu yg aku takleh nak pk bab2 masa tu dahh..hehe


Alhamdulillah..merasa gak aku ape tu Braxton Hicks Contraction..uhuhu..

Lepas ni nt mesti lagi kerap kan rasa..

Mesti asik terbagun2 malam..even sebulan ni pon da xselesa da tido..

takpela..

at least ni la masa aku nak train diri aku dok berjaga mlm bila baby dah d depan mata nt..

n ni la masanya aku nak train mata gak tok mengepam susu..hihihihi

InsyaAllah..

Doakan aku n baby aku selamat yer...

Amin...~

9 comments:

fifi tiez said...

Bsalin lagi sakit tau.lbh2 lg kalau diaorg msukkan drip utk kuatkan kontraksi tu.huhu..sabar ye dear..

Papa Mifz said...

salam kenal,

dulu PM mengikuti wife ke labour room, sebelum bersalin tuh mmg kerap berlaku contraction...yang PM boleh buat hanya duduk di sebelah nyer dan beri kata2 semangat...

MyraQhairel said...

salam kenal..braxton hicks memang sakit..tapi tak sesakit sgt bila nak bersalin bebetul..lagi2 bila pitocin dimasukkan utk bukak bukaan...doa bnyk2..dan cara bernafas yg betul penting..semoga dipermudahkan..saya follow ehh...:)

aTy _faRed~ said...

cntction yang betul2 2-3 minit sekali tu lagi giler sakit...peerrgghh....tu yang tak tahan..huhu...
eeerrr...tak niat nak takutkan..tu semua normal...setiap orang lain rasenyer..sakit tu kan penghapus dosa..:) bersedia jer lah...;p

Riana said...

fifi,aty,myra..insyaAllah tgh kompol kekuatan mental n fizikal ni..positif positif..grrr cuakk =)
pm..xdpt bygkan camne suami sy nt..tp dah siap pesan jgn manjakan sy dlm LR nt sy mengada2..haha

safiyyah osman said...

Dh lupa dh sikt2 sakit y ini..y dok teringat lgi sakit nk bsalin tu dgn sakit kna jhit..sakit kna jhit pling ingt skali huhuhu

Get ready mental tau nk bjaga dlm pantang nanti :)

Gadis said...

Kene get ready dh tau..mental dan fizikal..bnykan berdoa..semoga segalanya di permudahkan..aminn

Hana Soffelia said...

baby main2 je tu. sabar ye, kdang2 akan rasa bnda mcm tu.

Sue said...

ooo.. maknenye yg sue alami skang ni bukan braxton hicks contraction laa kot.. sebab perot mengeras je, tak sakit pon (sakit sikit je) kelangkang pon tak sakit.. hahahha.. bile search encik google, macam dah braxton hicks je.. hihihi..