Wednesday, October 17, 2012

Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP)..aku insan terpilih..

Salam..

ha..amikko panjang tak tajuk n3..ehehe..begitulah panjangnyer ape yg aku nak cerita kali ni..pasal aku yg istimewa yg da kena puppp ni..so now..'i'm puppping mummy to be!!'..best tau tak dpt puppp ni..uhuk uhuk

Sebelum tu meh aku cerita dulu ape tu PUPPP ni..bagi yg dah tau ok la..korg mmg penuh ilmu di dada..bagi yg tak tau as a m2b korg sgt perlu2 tau pasal ni..mcm aku..bila dah kena baru tau..baru hegeh2 nak carik info..baru hegeh2 nak carik penawar..tu pun kebetulan aku nekad nak beli majalah mami&baby yg ada muke serina ngan trisha anak dia tu..kl tak sampai sudah aku ingat ruam biasa mcm gegata paling2 percaya kata org tua - biasala tu, pembawakan budak-..ha..ye la pembawakan budak kl dah asik tergaru2 mcm beruk makyeh memang aku xley terima la sbb org lain pon bawak budak tp diorg happy jer suke jer..ehhee -emo plak-

tapi aku bersyukur sesangat sbb kes aku ni kire bole la nak tahan lagi n xkritikal no..tp serius la xley tido malam..waaaaaa

So..ni aku copy paste dr wikipedia..byk je website lain tp yg ni paling senang nak paham..

PUPPP - Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP)

Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP), known in United Kingdom as polymorphic eruption of pregnancy (PEP), is a chronic hives-like rash that strikes some women during pregnancy. Although extremely annoying for its sufferers (because of the itch), it presents no long-term risk for either the mother or unborn child. PUPPP frequently begins on the abdomen and spreads to the legs, feet, arms, chest, and neck.


Papules and plaques usually start appearing on the abdomen (although not on the umbilicus/bellybutton/tummybutton itself) and often spreads to the legs, chest, underarms, etc. The face is usually also spared and does not seem to become affected.

Skin distension (stretching) is a common factor in PUPPP, which is more common in mothers with large fundal measurements and/or those who are carrying large babies, twins, and triplets. The papules and plaques often first appear within stretch marks.

Certain studies reveal that this condition is more frequent in women carrying boys, although no formal research has been conducted. Statistics cite that 70% percent of PUPPP sufferers deliver boys.

ni rupa dia..tp ni bukan perut aku tau.hahaha..


gambar wikipedia..nasib aku xd tompok2..just merah2 kecik 

aku suka ayat last tu..since baby aku main nyorok2,so agaknyer boy ler tewwwww..ihihii

So,kisah aku di'puppp' ni bermula minggu lepas..mulanya aku ingat gatal biasa..ye la..kulit perut stretching kan..aku memang terlambat sapu bio-oil kat perut so mmg ada la stretchmark..tu pun bersyukur blah bawah perut jer..blah atas xd..so mcm biasa mmg gatal la kan..tp bila sapu biooil mmg ok..xmengganggu pun bila tido mlm.n paling penting stretcmark tu xmerebak..takat tu jer.

Tp early of last week aku rasa pelik,nape bila aku garu perut aku..keluar cam bintik2 merah..bila garu je muncul la bintik2 merah tu..garu tgn keluar kat tgn..garu peha keluar kat peha..garu muka,melepuh2 la muka aku..mcm kena ulat bulu..memang xselesa..

Actually sblm preggy sejak aku remaja,bila mlm aku mmg ada satu habit..menggaru sebelom tido..hahaha..bukan hobi,tp bila aku dah ngantuk,memang aku akan kegatalan seluruh badan..so mcm sign la badan aku suh aku tido..ntah ape hormon pelik badan aku ni pon aku xtau...masa awal2 kawin laki aku pelik,apehal la nak menggaru jer ni..bila explain br dia paham tp dia suka pgg tgn aku supaya aku xgaru..kahkah..kdg2 sampai gaduh..padahal pasal garu menggaru jer..kihkih..

so,bila preggy ni,aku mmg bole tahan la bab garu stretch mark..sbb bila sapu bio-oil terus ok..tapi bila puppp ni,serious memang tak tahan giler..sampai keluar2 air mata aku dok menahan..memalam memang xley tido..belengas merenyam mcm2 la..bila dah garu memang pedih..lagi2 kat perut..aku kesian giler kat baby aku..rasa mcm bersalah sgt2 padahal bila tido mana la kita sedor tgn dok menggaru..masa tu search la kat tenet pasal gatal2 kat stretchmark,tp mmg xd jumpa info pasal puppp ni dihighlight.just yg aku tau gatal tu sbb stretch mark n ada yg kata petanda baby dah nak keluar..cis..punye excited aku..

kl korg baca perenggan ke3 wikipedia kat atas tu,katanya sbb aku large fundal measurement..baby besar..tp serious emak,akak aku,anak buah aku,nenek yg pgg2 perut aku semua pelik perut aku ketat semacam..mungkin sbb tu la aku kena puppp ni..-takkan triple twin kot..pengsan jap-

sblum ni ada ngadu kat mak aku,mak aku kata garu pakai sikat..jgn garu kat kulit..garu kat baju..jadi xla luka kulit..

aku buat tp xbole tahan..memang cepat2 tangan masuk dlm baju menggaru..automatik weh..walaupun dlm kepala otak ni mmg tune mind set 'bertahan...bertahan..bertahan..sikit je tu..tahan...'tp tgn aku tetap nak seluk baju garu...wwaaaaaa

pastu ada plak suggest garu pakai tuala lembut..mean bila garu lapikla tuala..kesat pakai tuala tu..aku buat tp bila mlm tuala tu pun ntah kemana tgn aku mmg laju sampai hubby letak tgn aku bawah badan dia sampai cramp2..abis mcmla xd tangan lagi satu kan..hahahaha..hubby mampu geleng kepala jer la..kekadang siap marah2 aku sambil mata pejam..pastu bangun pagi esok mesti tanya aku 'best garu mlm td???'..mula la sentap pagi2 buta...'abg tak rasa memangla abg tak tau...'

sampaila satu mlm ni -ahad lepas- aku ckp kat hubby,mlm ni nak ikat tgn time tido..hubby gelak..aku ckp la serious!!!! da xtahan..'kesian ucuk..yela nt kita ikat'...so,mlm tu aku amik towel yg sedang2 ikat kat tgn..da mcm peninju..sebelah pakai tuala..sebelah pakai kain tudung sbb xd tuala yg muat nak ikat tgn..hahahahahah..tp ingat berkesan ker????dlm separa sedar tu tgn aku bole bukak ikatan tu tau tak..dan operasi menggaru mmg berjalan la...nak nangis aku bila sedar pagi tu tgok kain tuala tudung semua dah bergelimpangan..grrrrrr..dan pedih kat perut tak payah cakapla drpd aktiviti illegal aku tu..hubby pun da tak bole kata ape da..

isnin lepas..kire esoknyer kat opis memang aku tahan jerrrrr..takkan ko nak menggaru2 kan kat opis..haha..tp serius air mata mmg nak kluar la menahan..sob sobbbb

so,terus msg hubby ngadu n ckp nak g klinik..terus ke dr nur ptg tu..dia bagi krim ezerra utk sapu (steroid free), pil chlorpheniramine utk tahan gatal ngan Xepasone utk allergy-pahit giler ubat ni-..tp aku mmg kl bole nak elak makan pil..tp sbb da tak tahan aku makan gak..cian baby..serious mmg baby kurg gerak..patutnya 3x sehari pil2 tu tp aku mkn sekali jer..ni dah 3 hr mmg aku rasa ubat2 tu xd effect sgt..tetap gatal cuma kurg la sikit..sikit dlm 10%!..aku tetap nak menggaru2..

sampaila smlm aku beli mami&baby tu, baca pasal puppp n terus aku search byk2 info kat tenet..serious bila google image memang teruk giler..xsanggup aku nak tgok gambar2 tu dan masa tu mula la aku syukur sesangat ada lagi yg lg worse dr aku..alhamdulillah..baru sikit rupenyerrr aku ni kena...xcayer..korg google la..mesti meremang bulu roma ketiak korg..hahahahaha

pastu aku baca je puppp remedies kat baby centre tu..jenuh mlm td sampai 3 pagi dok baca feedback org ngeluh pasal puppp ni..ada 208 komen tp aku larat baca adela 80 komen gitu..sobykla suggestion yg mudah yg aku bole buat nak kurgkan puppp ni at least 50% pon ok da sgt.-normally kita akan nak elak steroid kan,so natural way the best!-

*ada kes sbb da teruk sgt m2b tu kena puppp,diorg rela diinduce utk keluarkan baby tu sbb kononnya puppp tu akan hilang bila baby dah deliver..tapi dlm baby sentre ramai xsuggest induce sbb puppp tetap ada kdg2 sampai 2 3 bulan lepas baby lahir..wallahua'alam..


Jap gi aku buat n3 pasal tu..panjang no dah ni..hehe



  

  

5 comments:

fifi tiez said...

Ciannya u..sabar ye dear.arap nanti dah bsalin..dia sembuh

MyraQhairel said...

sama mcm my frenz dulu masa dia preggy..tpi dia pakai cream ni alhamdulillah oke..cream ni myra lupe la nama dia..takper nanti myra tanya dia..sebijik la mengaru cenggitu..kekadang kita yg naek seriau nengok...pertukaran hormon kemungkinan besar..cream tu myra pakai utk reduce stretch mark myra jgk...

ibuhebat said...

eh eh. simptom2 tu hampir sama macam yg akak alami lah. semua pregnancy akak sebelum ni, akak akan alami kegatalan dari perut ke bawah.. kebetulan pulak anak akan semua lelaki, n baby akak jenis membesar dgn jayanya dalam perut.. hmmm...

MAY said...

eh..mmg kne mcm tu ke bl preggy?brp bln da bile kbe tu?sbb sy baru 5 month tiada gejala tu.hrp dijauhkn la..:)

Riana said...

fifi..thanks.
myra..xpasti..tp gejala ni antara sebabnya baby membesar dgn jayanya mcm ibu hebat kata..hhee..so,perut mmg tgg giler!
May..xla..org2 terpilih jer yg kena..hehehe..mak yana kata ada sorg makcik yana yg tiap2 kali preggy akan alami benda ni..so,bole kata keturunan la kot.haha.alhamdulillah xla kritikal mcm dlm2 gambar google tu..hihi