Saturday, February 16, 2013

Pil Perancang:Bakal Ibu Wajib Tahu!

Salam..

Simple n3 dipagi hari selepas bf Aisyah..

Lama aku nak tulis pasal ni tp asyik pending je..huhu..

Zaman yg serba canggih ni membuatkan ramai dari kita memang akan plan utk kembangkan family.Yela, namapun canggih..dah semestinya dikaitkan ngan material dan kerjaya..betul, anak membawa rezeki..tapi secara peribadinya aku rasa kita tetap perlu berusaha utk membawa rezeki tu..hee..lainla laki keje petronas ke shell ker..hehe..ape plak aku merepek ni..=P

Kaedah merancang ni kan ada mcm2 kan..pil..injection..iud..dan paling berisiko, rancang sendiri..haha..

Masa dlm pantang, nurse dah tanya2 nak plan guna kaedah ape.Aku pun ckp je, mungkin pil..tapi masa tu tak tau pulak ada injection utk elak pregnant.Tanya-tanya en. Hubby katanya takyah pil2 inject bagai..risau plak tak dapat anak lagi...haishhhh...

So,masa checkup sebulan nurse explain pasal injection.
3 bulan sekali.Dengar mcm senang..awalnya aku rasa nak amik je sbb aku takut aku tak disiplin makan pil..takut terlupa jer..tp...
Ada effect sengal2 tulang dan sakit-sakit badan sebab akan kacau period..
Aku memang xsuke betul kl kacau bab2 tulang temulang ni..payah nt nak buat keje umah..dgn keje lagi..so,reject the method!

Iud tu plak, alahai la...memang tak ar kan..sbb aku tau benda tu akan mengganggu keselesaan aku..dahla fobia jahit lepas deliver tu tak hilang lagi, ape ingat tak seriau nak masukkan bagai benda merepek-repek kat situ...memang tak ar!

Ni ble refer utk tau pasal kaedah2 nak merancang ni.

Masa pregnant memang aku search betul-betul pasal pil perancang.Sebab aku serius nak bf anak aku secara exclusive.

Ada mcm-mcm jenis..dan yg aku penah baca,

1)Mercilon
2)Mervilon
3)Jasmine

Tiga tiga ni org nak nyusu anak tak bole makan!

Ada sorang kawan, dpt bf anak dia sebulan sengah je..awal-awal aku taknak tanya kenapa sebab sensitif kan.Masa tu pun aku tak tau aku mampu tak nak bf anak aku..so,lps deliver, borak-borak cerita-cerita baru aku tau dia makan pil perancang yang ganggu susu..Mercilon.Aku pun diam je..takkan ko nak tanya kenapa dia amik tu..tak tau ker..tak pasal-pasal putus kawan kang..ngehhhh

Nampakkan betapa pentingnya kita kena tau pasal ni!..kang menyesal tak sudah!


Noriday..ni je pil yg aku tau takkan effect penyusuan..ni la pil yg kononnya aku nak beli..

Sampaila satu hari ada sorang makcik aku datang rumah..borak-borak pasal anak-anak dia..tetibe tercerita pasal anak dia termengandung sebab makan pil perancang yg tak kuat..ehhh..ada plak pil perancang kuat..pil perancang tak kuat???..tanya-tanya makcik aku tu dia kata pil tu nama dia day day gitu..tau la aku..Noriday!..haha-tak taula kl anak dia tu termiss makan ke ape kan-

Lepas tu aku jadi cam konpius jap..so..pending beli pape pil..ikut cakap hubby suh plan sendiri je..Masa tu berani lagi la sbb kan ke dlm pantang lagi kan..tp bila da balik jB,ha..berani ke??haha-faham tak faham tak??

So,aku g klinik Nur..masa tu sbb Aisyah selsema.Dah alang2 tanya pasal pil perancang n Dr Nur suggest satu pil ni..Cerrazette..pil ni tak gemukkan badan..tak ganggu penyusuan dan paling best kl lewat makan pun takpe..yg penting mesti dlm 12 jam!..selalu kan 3 4 jam je bole lewat..So aku terus beli utk 2 bulan..satu pek 30 hengget..mmg mahal skit tp takpela..pil ni mmg menepati citarasa aku..he..dan paling aku takut kl badan aku mengembang..haha..

Korang bole search pasal Cerrazette tu kat sini.

Selamat merancang kehamilan .hee




7 comments:

fifi said...

Sy belum lagi makan apa2.huhu.rancang sendiri je..

cik chinta said...

tang x gemok tu menarik (:

lina said...

saya amik injection. lagipun czer tak boleh nak pregnant kurang dari 2-3 tahun. sbb kalo pil tu takut lupa lagipun dr ckp injection percentage berkesan tu tinggi dari pil.

Aty_Fared said...

Aty sampai skrg tak de amik ape2 perancang lg sbb masih tak piyed lg sejak pas pntang tu..hurrmm..nyesal tak buat mase masih dlm nipas tuh..skrg asyik la risau..huhu

Riana said...

Aty,rasanya kl nak mkn pil bole je..precaution..hee..haritu dr pun ckp xkisah nak mkn creazette tu bila2 pun xikut period cycle..wallahua'alam..

Sukma Mansor said...

Salam sis. Bagaimana kesannya setelah mengambil pil cerazette ya. Saya juga tengah konfius berkenaan pil perancang ni.

Riana said...

maaf sukma..sekian lama xjenguk blog..baru lps pantang nih..
cerazette mmg ok berbanding pil yg lain..nurse2 go'men pun suggest ni sbb tak gemukkan badan.dan plg best tak risau sgt kl terlambat makan..setakat ni tu je la yg sy tau..kl2 ada cara lain lg best boleh la sama2 share nt..;)